Yaratıcı Yazarlık Nasıl Öğretilir

Yaratıcı yazarlık öğrencilerin en çok zevk aldığı yazı yazma türlerinden biridir. Yaratıcı yazarlık öğrencilerin sadece hayalgüçlerini keşfetmelerini sağlamaz, aynı zamanda fikirlerini inşa ederek bir yapıya oturtmalarını ve sonunda gurur duyacakları bir yazı üretmelerini sağlar. Fakat yaratıcı yazarlık öğretisi diğer yazma öğretilerine göre özellikle yeni öğretmenler için biraz daha zor bir işlem sayılmaktadır. Neyse ki biraz çalışma ve özveri ile öğretmenler yaratıcı yazma öğretisi konusunda yeteneklerini oldukça geliştirebilme imkanına sahiptirler. Bu konuda kendinizi geliştirmek isterseniz aşağıda sıraladığımız adımları izleyebilirsiniz.

Adımlar

1 Hikaye anlatıcılığının önemli unsurlarını tanıtın. Literatürdeki en iyi çalışmalar her türden unsurları paylaşırlar. Öğrencilerin yaratıcı yazarlıkta kendilerini geliştirebilmeleri için hikaye anlatıcılığının temel unsurlarını bilmeleri gerekir. Sonuç olarak hikaye anlatıcılığının en temel öğeleri üzerinde durmanız gereklidir.

  • Tema: Hikayenin teması, hikayenin arkasındaki mesaj veya temel düşünceyi ifade eder.
  • Kurulum: Hikayenin kurulumu yer ve zamandan oluşur.
  • Plot: Hikayenin etraflıca ele alınması, anlatı ve olayların birbiri ardına gelmesidir.
  • Karakterizasyon: Hikayedeki bir karakterin okuyucuya nasıl sunulduğu veya açıklandığını ifade eder.
  • Karışıklık ve dramatik eylemler: Karışıklık ve dramatik eylemler hikayedeki odaklanılan temel olaylardır. Bu olaylar okuyucular için bazen oldukça gergin veya heyecanlı bir atmosfer oluşturabilir.

2 Öğrencilerin yazdıkları hikayenin okuyucuyu çekmesi için öğrencileri teşvik edin. Yaratıcı yazarlık bireysel yaratıcılığımızın konuşturulduğu bir çalışma şekli olsa da yaratıcı yazarlığımızın iyi olabilmesi için püf nokta okuyucuyu çekecek ve içine alacak hikayeler oluşturabilmektir. Hikaye ne kadar çekici olursa çalışmanın yaratıcılığı o kadar artar.

  • Öğrencilerinizin birer yazar olarak okuyucuların insanlığına nasıl çağrı yapabileceklerini açıklayın. Bunu yapmanın harika bir yolu onlardan karakterlerinin gelişimlerini keşfetmelerini istemektir. Bir hikaye içinde karakterler geliştirildiği zaman okuyucu hikayenin içine daha çok çekilir.
  • Okuyucuları efektif hikaye ile bağdaştıran tetikleyici öğeleri tartışın. İyi hikayelerin çoğu bir problem ile başlar, daha sonra bir çözüm ile çözülür ve hikayenin kapanışı yapılır. Hikayenin ilk birkaç sayfasında okuyucuyu yakalayacak yaratıcı bir problem oluşturmaları için öğrencileri teşvik edebilirsiniz.

3 Tonun ve atmosferin önemini öğrencilerinize açıklayın. İnandırıcı bir üslup kullanarak inandırıcı bir atmosfer yaratmanın ne kadar önemli olduğunu öğrencilerinize açıklayın. Hikayede ton ve atmosfer hikayenin hissiyatını oluşturur. Bu heyecanlı ve iyi bir hikaye oluşturmada oldukça önemlidir.

  • Hikayenin tonunu ve atmosferini belirlerken yazar hikayenin konusuna ve hissiyatına karşı kendi konumunu da belirlemiş olur.
  • Hikayenin tonu pozitif, negatif veya nötr olabilir.
  • Hikayenin atmosferi karanlık, mutlu veya nötr olabilir.
  • “Karanlık” ve “Günışığı” gibi betimleyici kelimeler hikayenin atmosferini oluşturmaya yardımcı olur.

4 Düşük cümle kullanmamalarını tavsiye edin. Öğrencileriniz harika birer yazar olsalar dahi kullanacakları düşük cümle hikayenin çekici olması önünde bir engel oluşturabilir.

Kaynak

  • http://www.wikihow.com/Teach-Creative-Writing

elif ceren bostancı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir