Yeşil Domates Nasıl Olgunlaşır

Hasadın sonuna geldiniz ve elinizde hala bereketli yeşil domates tohumları mı var? Bu yazı içerisinde yeşil domatesin nasıl olgunlaşacağına dair bütün bilgileri ve ipuçlarını bulabilirsiniz.

Adımlar

1Düzenli bir biçimde hasat işlemini gerçekleştirin. Bu yazı içerisinde bulunan her metot kapsamında düzenli hasat büyük bir önem arz etmektedir. Eğer yapabiliyorsanız domateslerinizin kırmızıya çaldığını gördüğünüzde toplama işlemini de gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde domatesin dokusunun sertleşmesine müsaade de etmemiş olursunuz. Dikkatli olun zamansız toplanan domateslerin tat bakımından çok yoksun ve doku bakımından da çok sert olacaklarının altını çizmek gerekmektedir.

  • Yeşil domateslerinizin olgunlaşıp olgunlaşmadığı hakkında tam bir fikir sahibi olamıyorsanız bir adet domatesinizi bunu anlamak adına feda edebilirsiniz. Domatesi ikiye böldüğünüz zaman içinin sarı renkte olduğunu ve jölemsi bir iç yapıya sahip olduğunu görüyorsanız hasada hazır olduklarını da anlamalısınız. Bir adet deneme yaptıktan sonra artık sizin için diğer domateslerin olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak çok daha kolay bir hal alacaktır.
  • Domateslerinizi don vurduysa bir adet domatesi kesmek ve olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak sağlıklı bir metot olmayacaktır. Bu gibi durumlarda dikkatli bir biçimde bitkiyi kökünden kaldırmak ve ne durumda olduğunu kontrol etmek gerekmektedir. Kökleri daha iyi bir duruma getirmek için domatesi iyi durumda bir toprağa yeniden ekmeli ve daha korunaklı bir alana yerleştirmelisiniz. Unutmayın ki fazla güneş ve fazla soğuk domateslerinizin ciddi bir biçimde zarar görmesine neden olacaktır.

2Depolama işlemi yapmadan önce domateslerinizin yapraklarını, asmalarını ve ince dallarını temizlemeniz gerekmektedir. Bu parçaları ortadan kaldırmazsanız depolama sırasında buzdolabınızda diğer domateslerinize zarar verme ihtimali taşır. Hatta domatesleriniz çok kirli ise onları yıkamalı ve kibar bir biçimde de kurulamalısınız.

3Aşağıda anlatılan tekniklerden bir tanesini kullanarak domateslerinizi olgun hale getirebilirsiniz.

4Domateslerinizi kontrol edin ve küflü çürümüş domateslerin var olup olmadığını araştırın. Çürümüş bir domates fark ederseniz hemen bu domatesi çöpe gönderin ve ardından küften etkilenmemiş domateslerinizi havalandırmaya başlayın. Buzdolabınızın derecesi ne kadar düşük olursa domateslerin kullanıma sunulma süresi de o kadar uzun olabilir. Genel olgunlaşma süresi ev sıcaklığı içerisinde 2 hafta olarak belirlenmiştir. Eviniz veya deponuz çok soğuk ise olgunlaşma süresi ya çok uzun sürecektir ya da domatesleriniz asla olgunlaşmayacak ve tatsız domatesler yemek zorunda kalacaksınız.

Metot1: Kavanoz Tekniği ( Birkaç domates için uygulanabilir)

1Hangi kavanozu kullanacağınıza karar verin ve kapağı açın.

2Olgunlaşamaya başlamış bir muzu kavanozun içerisine koyun.

3Kavanozun içerisine 2-4 adet orta boylu domates koyun. Kavanozu çok doldurmamaya özen gösterin.

4Kapağı sıkı bir biçimde kapatın.

5Ilık ve yarı nemli bir ortama kavanozu yerleştirin. Kavanozun içerisini sürekli olarak kontrol edin. Koyduğunuz muz domateslerin olgunlaşmasından önce çürümeye başladıysa bozuk muzu kaldırın ve yeni bir muz yerleştirin. Bu yöntem sayesinde domatesleriniz 1 hafta içerisinde istediğiniz olgunluğa erişecektir.

Metot2: Karton Kutu Tekniği ( Fazla domates miktarları için )

1Karton kutunuzu hazırlayın. Eğer mümkünse karton kutunuzun taban kısmına köpük ya da gazete sermeyi ihmal etmeyin.

2Domatesleri katmanlar halinde kutunun içerisine yerleştirin. Bir domates diğeri ile ne çok yakın ne çok uzak olmalı. Elinizde çok miktarda domates bulunuyorsa ikinci katı yerleştirmek de uygun fakat çok dikkatli ve nazik davranmanız gerekmektedir. Unutmayın ki iki kattan daha fazla domates katmanı kullanmamanız gerekmektedir. Domates katmanlarının arasına 6 sayfa kadar gazete kağıdı yerleştirerek domateslerin daha korunaklı bir ortamda kalmalarına yardımcı olabilirsiniz. Kutunun içini düzenli olarak kontrol etmeyi ve çürük var mı yok mu anlamayı ihmal etmemelisiniz. Bu kutunun içerisine muz koyma gibi bir zorunluluğunuz yok. Ancak bir seferde birçok domatesi olgunlaştırma gibi bir amacınız varsa kutunun içerisine muz koymak size yardımcı olabilir.

3İsteğinize bağlı olarak kutunun içerisine olgun bir muz koyabilirsiniz. Karton kutunun içerisinde domatesleriniz olgunlaşmaya başlayacaktır. Sürecin hızlanmasını istiyorsanız kutunun içerisine muz koyabilirsiniz.

4Kutuyu ışıktan uzak ve hafif nemli bir ortama yerleştirin. Kiler bu kutunun koyulması için belki de en uygun ortamdır.

Metot3: Plastik Torba Yöntemi ( az ya da çok miktarda domates için)

1)      Kullanacağınız plastik poşeti ayarlayın. Plastik poşetinize delik açarak hava dolaşımını mümkün kılın.

2)      Her poşetin içerisine 3-4 domates ve bir muz yerleştirin. Poşetinizin büyüklüğüne göre içerisine koyacağınız domates ve muz miktarı da değişim gösterebilir.

3)      Direkt gün ışığından uzakta yarı nemli ve ılık bir ortama poşeti yerleştirin.

Metot4: Kâğıt Torba Yöntemi ( birkaç domates için)

1)      Kağıt torbanızın içerisine uygun miktarda domatesi yerleştirin.

2)      Direkt güneş ışığından uzak ve yarı nemli bir alana kağıt torbanızı yerleştirin.

3)      Bu yöntem çok fazla domatesiniz yoksa sizin için en uygun yöntemlerden bir tanesi olacaktır.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Ripen-Green-Tomatoes

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir