Yeşil Kahve Evde Nasıl Kavrulur?

Aslında kırmızı renkli bir meyve olan kahvenin, biz tüketicilere gelene kadar birçok işlemden geçmesi gerekmektedir. Kahve meyvesi kabuklarından arındırılıp, posalı kısmı fermente edilir. Kahvenin geriye kalan kısmı olan çekirdekleri kurutulur ve böylece yeşil kahve elde edilir. Yeşil kahve çok uzun bir süre muhafaza edilse bile tazeliğini ve aromasını korur. Geriye yeşil kahvenin kavrulması veya içime hazır hale getirilmesi kalır.
Yeşil kahvenin hazırlanmadan önce çekirdeklerin kavrulması işlemi, asidik değeri yüksek olan ve içimi zor olan bu çekirdekler için bir gerekliliktir. Modern dünyanın bir avantajı da yeşil kahvenin kavrulması işlemini evinizde bile rahatlıkla yapabilecek olmanızdır.
Kavurma işlemi sırasında yeşil kahve çekirdeklerinde gözle görülür değişiklikler belirir. Isıdan dolayı çekirdeklerin içindeki su buharlaşır, bu da çekirdeklerin kurumasına ve genleşmesine neden olur. Çekirdeklerin içinde bulunan doğal şekerin bir kısmı CO2 (karbondioksit) gazına dönüşürken, diğerleri karamelize olur ve işte bu kahveyi kahve yapan lezzettir. Alabileceği en kavrulmuş hali alan çekirdeğin ağırlığı %18 oranında azalmış ve hacmi %50-%100 oranında artmış olur. Kavurma işlemi bittikten sonra bile CO2 gazı çıkarmaya devam eden kahve çekirdekleri, 1 haftadan sonra aromasını ve lezzetini kaybetmeye başlar. İşte tam da bu yüzden kendi kahvenizi kendiniz kavurmanız tercih edilecek en iyi seçenektir.

Kahve Kavurma Metotları

Ocak Üstü Kavurma Metodu

yesil-kahve-evde-nasil-kavrulur-adim1Öncelikle dirsekli bir mısır patlatma tavası almanız gerekmektedir. Ancak, isterseniz eski usul saplı tencere ya da kızartma tavası da kullanabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta kullanacağınız gerecin tamamen temiz olması, çünkü kahvenize başka bir kokunun daha sinmesini istemezsiniz. Ayrıca fritöz termometresi kullanırsanız, kahvenizin kavrulma miktarını doğru bir şekilde ayarlayabilirsiniz.

  1. Öncelikle orta ateşte tencerenizi ya da mısır patlatma tavanızı ısıtın ya da termometreniz mevcutsa 245 °C olana kadar ısıtın. 225 gram yeşil kahve çekirdeğini ekleyin. Mısır patlama tavası kullanıyorsanız kapağını kapatıp dirseğini sabit bir şekilde çevirin. Kızartma tavası kullanıyorsanız sürekli karıştırın.
  2. Karıştırmaya devam edin. Çekirdekler her 30 saniyede bir karıştırılmalıdır. 4-7 dakika içinde çatlama sesleri çıkmaya başlayacaktır. Kahvenin kokusu evinize yayılmaya başladı bile.
  3. Çatlama seslerini duyduktan sonra her 1 dakikada bir kontrol edin. Arzu ettiğiniz rengi alana kadar bakmaya devam edin.
  4. Çekirdekler kavrulduktan sonra, hemen ocaktan alın. Sonra metal bir kevgirin içine dökün. Kevgiri sürekli döndürün ya da kevgirin içindeki çekirdekleri karıştırarak soğutun.

Şömine, Kamp ateşi, Barbekü üzerinde Kavurma Metodu

yesil-kahve-evde-nasil-kavrulur-adim2Metot ocak üstü kavurma metoduyla aynıdır. Yalnız, bu metotta kesinlikle şöminelerde kullanmak için özel üretilen mısır patlatma tavasını kullanmanız gerekli. Uzun sapı sayesinde ellerinizi yanmaktan kurtarmış olmakla beraber, özel kapağı sayesinde kahveleriniz daha dengeli ve kolay kavrulacaktır. Ancak bu işte uzmanlaşmanız biraz zaman gerektirir. Çünkü bu metotta çekirdeklerin eşit bir şekilde kavrulmasını sağlamak çok zordur.

Buharlı Kahve Makinesiyle Kavurma Metodu

yesil-kahve-evde-nasil-kavrulur-adim3Ekonomik olarak daha pahalı olan bir kahve kavurma makinesi alarak, kavurma işlerinizi daha teknolojik ve daha az uğraşla halledebilirsiniz. Buharla ya da sıvı yatağıyla kahveyi üzerine sıcak buhar püskürterek kavuran bu makinelerle, eşit bir şekilde kavrulmuş çekirdekleri elde edeceksiniz. Bu tarz bir makineyle kavurduğunuz kahvenizin aroması daha yoğun olacaktır. Kahvenizin üst nota çeşnilerini kolaylıkla tadabileceksiniz. Ancak ocak üstü metotla karşılaştırıldığında tek dezavantajı, alt nota çeşnilerinin azalması olacaktır.

Gaz veya Konveksiyon Fırınıyla Kavurma Metodu

Eğer kaliteli bir gazlı ya da konveksiyon fırınınız varsa ( en az 230 oC’de ısınabilen), çok daha fazla yeşil kahve çekirdeğini, birkaç aşamada kavurabilirsiniz. Hava akışı olmadığı için kahve çekirdekleri bu metotla eşit bir şekilde kavrulmaz ancak içerisinde yoğun ve farklı seviyelerde lezzetler barındırır. İhtiyacınız olan bir başka şey de, bir sürü küçük delikle perfore edilmiş kenarları kalkık bir düz fırın tepsisi.

  1. Fırını 260-280 oC de ısıtın. Yeşil kahve çekirdeklerini fırın tepsisine birbirlerine çok yakın olacak şekilde ekleyin ve tepsinin yüzeyini tamamen kapatın. Tepsiyi fırının ortadaki hanesine yerleştirin.
  2. Çekirdekler 15-20 dakika kavrulana kadar ya da arzu edilen renge ulaşana kadar bekleyin.
  3. Hemen tepsiyi fırından çıkarın ve çekirdekleri büyük metal bir kevgirin içine dökün. Kevgiri sallayarak ya da çekirdeklerin karıştırarak soğumasını sağlayın ve içindeki fazla küçük parçalardan kurtulun.

Tüm Metotlar İçin Öneriler

Yeşil kahvenizi kavururken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta nerede duracağınızı bilmeniz. Bu konuda yapabilecekleriniz:
Renk: Öncelikle aromasını ve tadını beğendiğiniz bir kavrulmuş kahve çekirdeğini referans alın. İlk işlemlerinizde o kahve çekirdeklerinin rengine ulaşmaya çalışın.
Sıcaklık: Muhakkak bir fritöz termometresi kullanın. Çekirdeklerinizin sıcaklığını takip edin.
Ses: Kahve çekirdeklerinin içindeki su buharlaşmaya başladığı an çatlama sesleri duymaya başlayacaksınız. Bu seslerin iki aşaması vardır. Genellikle 1. Aşama ve 2. Aşama olarak adlandırılır.
Zaman: Aynı karakteristik özelliklere sahip çekirdekleri kavururken muhakkak kavrulma sürelerini not alın. Bu bilgiler sonrasında işinize, özellikle fırın ve ya kavurma makinesi kullanıyorsanız çok yarayacaktır.

Çekirdekleri Soğutmak ve Çöplerini Ayırmak

Kahveniz kavrulur kavrulmaz, anında soğutulmaya başlamanız gerekir. Çünkü kahve sahip olduğu sıcaklık yüzünden ateşten uzaklaştırmış olmanıza rağmen soğuyana kadar kavrulmaya devam eder. Kahve çekirdeklerini kavrulduktan hemen sonra bir kevgire alın ve burada soğutun. Bu sırada kevgir sayesinde küçük parçacıklardan da kurtulmuş olacaksınız.

Havalandırma

Kahve çekirdeklerini kavurmak bir miktar dumanlı bir iştir, özellikle kapalı bir ortamda yapıyorsanız ortamı havalandırmanız gerekecektir. Kahvelerinizi ne kadar uzun süre kavurursanız o kadar çok duman olacaktır. Aspiratör ya da açık bir camın önüne koyacağınız bir vantilatör işinizi görecektir.

Kahve Çekirdeklerini Dinlendirmek ve Gazdan Arındırmak

Taze kavrulmuş kahve 24 saat dinlendirildikten sonra, hem lezzet hem de aroma açısından zirveye ulaşır. 24 saatlik bekleme süresi bir şart değildir, dilediğiniz zaman kahvenizi tüketebilirsiniz ama kahvenizin ideal lezzetine ulaşması için bu önerilen zamandır. Dinlenme süreci kahvenin CO2 salınımını tamamlamasını sağlar bu sayede kahve çekirdeklerinin kimyasal bileşimi dengelenir.

Kaynak:

http://www.breworganic.com/coffee/howtoroast.htm

Article Tags:
Article Categories:
Yeme&İçme

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir