Zabıta Memuru Olmak

Belediyelerde çalışan Zabıta memurları trafik ve iş yeri denetiminden halk sağlığına kadar geniş bir alanda hizmet vermektedir. Hedefinizde zabıta olmak varsa ve nasıl zabıta olunacağını bilmiyorsanız makalemizi okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Adımlar:

nasil-zabita-memuru-olunur-adim11Başka bir memurluktan geçmiyorsanız 25 yaşını doldurmamış olmasınız. Sınavın yapıldığı tarihte 25 yaşını doldurmamış olmanız gerektiğini unutmayın. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise başka bir memurluktan Zabıtalığa geçiş şartındaki yaş sınırının 30 olmasıdır.

  • Herhangi bir resmi kuruluştan veya belediyenin diğer hizmet birimlerinde asil memur olarak görev yaparken, belediye Zabıta memurluğuna geçiş yapmak istiyorsanız, 30 yaşını aşmamalı ve aşağıda bahsedilecek şartları yerine getirmeniz gerekmektedir.

 

nasil-zabita-memuru-olunur-adim22En az lise mezunu olun. Lise, üniversite ya da yüksek lisans mezunuysanız Zabıta olma şansınız vardır. Ama bunun yanında sadece İlköğretimi bitirip Liseye gitmediyseniz Zabıta olabilmek için açıktan Lise okuyabilirsiniz.

nasil-zabita-memuru-olunur-adim33Boy kilo şartını sağlayın. Zabıta olabilmek için bayanlarda minimum 1.60m, erkeklerde ise minimum 1.67m boy olması gerekmektedir.

  • Boyun 1 metreden fazla olan kısmı ile kilonuz arasında da +/-10 farka kadar kabul edilmektedir. Yani diyelim ki 1.75 boyundasınız. 1’den sonrakı kısım 75cm olduğuna göre 65 ile 85 kilo arasında değerlere sahip olabilirsiniz.

 

nasil-zabita-memuru-olunur-adim44Yazılı sınava girin. İlk defa Zabıta Memurluğu kadrolarına atanacaksanız ÖSYM tarafından yapılacak olan KPSS sınavına girmeniz gerekmektedir. Bu sınav sonucunda başarılı olabilmek için sınav komisyonu tarafından belirlenen taban puanı almanız gerekmektedir.

 

nasil-zabita-memuru-olunur-adim55Belediye kadrolarına başvurun. Yazılı sınavdan başarılı olduysanız bu durumda Belediyelerin kadro sayısı ile aranan nitelikleri belirterek açmış olduğu ilanları takip edin. Bunları takip edeceğiniz yerler:

  • Belediyelerin resmi internet sitesi
  • İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün resmi internet sitesi
  • Türkiye genelinde yayın yapan gazetelerin en az biri
  • Mahalli gazete

6Sözlü sınava girin. Bir önceki adımda anlatılan ilanları takip ederek Zabıta Memurluğuna başvurun. Başvuran kişiler arasından en yüksek puan alan kişiden başlanarak ihtiyaç olan kadro sayısının üç katı aday sözlü sınava çağrılacaktır.

  • Sözlü sınav, sözlü sınav komisyonunca yapılmaktadır. Bu komisyonda bir başkan ve en az iki üye bulunmaktadır. Başkan ve üyeler Belediye Başkanı tarafından belirlenmektedir ve komisyon üyelerinden en az biri zabıta biriminde görev yapan bir kişidir.
  • Bu sınav mülakat şeklinde yapılmaktadır. Sınava gireceğiniz yer, sınavın zamanı ve saati sizlere yazılı olarak duyurulacaktır. Alfabetik soyadı sırasına göre tek tek görüşmeye alınacaksınız.
  • Sözlü sınavda başarılı sayılmanız için yapılan değerlendirmeler sonucunda 100 üzerinden minimum 70 almanız gerekmektedir.
  • Sözlü sınav ve KPSS’den aldığınız notun ortalaması ile başarı notunuz hesaplanacaktır. Bu başarı notu ile en yüksek not alan kişiden başlayarak görevliler tarafından bir liste oluşturulacak.

7Belediyeden açıklanacak ilanları takip edin. Başarı puanınıza göre sınavın bitiş tarihinden itibaren iki gün içerisinde belediyedeki ilanlarda kazanıp kazanmadığınızı görebilirsiniz. Bunun yanında başarılı olan adaylara yazılı bir şekilde kazandıklarına dair kağıt gönderilecektir. Gönderilen bu kağıtta atanmanız için gerekli belgeler, işlemler ve bunların belediyeye ne zaman teslim edilmesi gerektiği yer alır. Dilerseniz bu bilgilere Belediye’den de bizzat ulaşabilirsiniz.

8Listeye giremediyseniz üzülmeyin! Kadro sayısının yarısı kadar da yedek başarı listesi açıklanacaktır. Ana listede adınız yoksa bir de yedek listeye bakmanızda fayda var. Sınavı kazanan adaylar onlara ayrılan süre sonuna kadar başvuruda bulunmazlarsa bu durumda hakları yedek listedeki kişilere geçmektedir. Böyle bir durumda Belediye tarafından başvurunuzun yapılması için çağrılacaksınız.

9Sınavı kazandıysanız belgelerinizi götürün. İlk defa Zabıta Memurluğu kadrosuna atanacak olan kişiler şu belgeleri hazırlamalılardır:

  • Atama başvuru formu
  • Diplomanızın aslı ya da noter tarafından onaylanmış kopyası

Atama başvuru formunda TC kimlik numaranız, sabıka kaydınızın olup olmadığı, askerlikle bir ilişiğinizin olmadığı ve herhangi bir sağlık sorununuzun olmadığına dair beyanlar yer almaktadır.

 

nasil-zabita-memuru-olunur-adim1010Göreve başlayın. Bu son adımdaki belgeleri de eksiksiz olarak tamamladıysanız Belediye Başkanı’nın onayı ile Zabıta Memurluğu olarak atanır ve göreve başlamış olursunuz.

Kaynak

All Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir