Zambak Gelin Çiçeği Nasıl Yetiştirilir

Zambak Gelin Çiçeği kapalı bir ortamda veya dış bahçenizde yetiştirebilirsiniz. Zambak Gelin Çiçeği sıcak iklimlerde bütün bir yıl boyunca kalıcı olarak yetişirler. Soğuk iklimlerde ise, kala zambağını yıllık bitki olarak yetiştirebilirsiniz veya ertesi yıl onları yeşillendirmek için kazabilirsiniz.

Part 1- Saksıdaki Zambak Gelin Çiçeği ile Başlayın,

1– Zambak Gelin Çiçeğinizin kökünden veya gövdesinden işe başlayın. Ayrıca Zambak Gelin Çiçeğinin tohumlarından da işe başlayabilirsiniz, Kala zambağı tohumları fazla çimlenme oranına sahip olmadığı için yetişmesi uzun zaman alabilir.

2– En son don olayından 6 hafta önce bitki köklerini (15-20 cm) tencerenize yerleştirin. Sıcak bir iklim bölgesinde yaşıyorsanız veya don tehtidi ortadan kalkmışsa, bitki köklerini doğrudan bahçenize ekebilirsiniz.

. Kökler, toprak yüzeyinin 7.5-10 cm altına gömülmelidir.

3– Saksıları güneş gören bir pencere önüne yerleştirin. Bitkileri bahçeye taşıma veya daha büyük bir saksıya taşıma zamanı gelene kadar topraklarını nemli tutun.

Part 2- Bahçedeki Zambak Gelin Çiçeği Bitkileri,

1– Sıcak iklim bölgesinde yaşıyorsanız, bitkinizi yetiştirmek için bahçenizde güneşi gören ve toprağı nemli olan bir bölgeyi tercih edin. Bitkiyi soğuk bölgede yetiştirecekseniz, sürekli güneş gören ve nemli olan bir bölge tercih edin.

2– Zambak Gelin Çiçeği için toprağı hazırlayın. Bitkiyi toprağa ekmeden önce, bölgenin nemli kalmasını sağlamak için organiklerle toprağı zenginleştirin. Toprağınız taşlı veya tozlu ise bu olay özellikle çok önemlidir.

3– Kökler yeşillenmeye başladığında veya don tehtidi olmadığında bitkileri bahçenize ekebilirsiniz.

 . Bitkileri birbirine en az  30 cm uzaklığında ekin. Bazı Zambak Gelin Çiçeği 1.2 metre uzunluğunda büyür ve 30 cm genişliğinde veya daha büyük yapraklara sahip olabilir.

4– Bitiler suyu  severler ve bütün bir sezon boyunca toprağı nemli tutun.

5– Çiçeklerin döllenmesi için suda çözülebilen bir gübre kullanın. Zambak Gelin Çiçeği bitkileri, normal bir bitkiden daha fazla aşılanması gerekebilir.

6– Büyüme sezonun sonunda bitkiyi sulamayı ve beslemeyi bırakın. Bu toprağın kurumasına ve bitkinin ölmesine sebep olur. Sıcak iklim bölgelerinde yaşıyorsanız bile, Zambak Gelin Çiçeği bitkisinin ertesi yıl tekrar çiçeklenmesi için kışın dinlenmesi gerekmektedir.

7– Soğuk iklim bölgesinde yaşıyorsanız, don olayı olmadan önce toprağı kazıp Zambak Gelin Çiçeğini çıkartın. Bitkiyi toprağa yakın bölgesinden tutun ve ileri geri kökleri gevşeyene kadar oynatın, daha sonra nazik bir şekilde kökleri dışarı çekin.

8– Toprağın altında büyümemiş kökleri çıkartmak için ellerinizle veya bir kürek yardımı ile nazikçe kökleri kazarak çıkartın.

9– Köklerdeki Zambak Gelin Çiçeği bitki parçalarını kesin ve kuruması için bir kaç günlüğüne güneş gören bir bölgeye bırakın.

10– Bir torba içerisinde kuruyan kökleri saklayın. Kökleri 10-13 C derecede saklayın.

11– Kökleri bahar ayında tekrardan ekmeden önce, bir kürek ile kök kümelerini kırın.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Grow-Calla-Lilies

Tugay Saydam.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir