Adet Dönemi Nasıl Kısaltılır

Çoğu kadın adet dönemi geldiğinde, bu sürenin ne kadar az sürerse o kadar iyi olacağını düşünür. Ortalama adet süresi 3 ile 7 gün arasında değişirken, bu süreyi kısaltmanın ve kanamayı azaltmanın yolları vardır. Nasıl olduğunu öğrenmeniz için okumaya devam edin.

Medikal yollarla adet döneminizi kısaltın

1 Doğum kontrol yöntemlerini (kontrasepsiyon) kullanın. Kadınlar tarafından kullanılan doğum kontrol yöntemleri, adet dönemi süresini azaltırlar. Bazıları kanama süresini azaltırlar ve daha hafif bir akış olmasını sağlarken, diğerleri ise yıl içinde yaşayacağınız adet sayısını azaltabilirler.

  • Ağız yoluyla alınan doğum konrol yöntemleri (oral kontraseptifler) : Ağız yoluyla alınan doğum kontrol yöntemlerini kullanırken, genellikle 21 gün boyunca günde bir tane aktif hap alırsınız. Aktif haplar dişi hormonlarından östrojen ya da östrojen ve progesteron karışımından yapılır. Daha sonra da 7 gün boyunca plasebo hapları alınır. Bu plasebo haplarında hormon bulunmadığı için adet döneminizde kullanmanız gerekir. Bu hapları kullanırken plasebo haftasının atlanarak direkt yeni bir hap paketine başlamak, adet süresinin azalması ya da adet döneminin bastırılması için sıkça kullanılan bir yöntemdir. Plasebo haftasının atlanmasıyla, vücudunuzun yeni bir adet dönemi için hazırlanma fırsatı ortadan kaldırılmış olur.
  • Eğer östrojen ve progesteron içeren ve her aktif hapta eşit miktarlarda hormon bulunan doğum kontrol hapları kullanıyorsanız, bu, adet dönemini kısaltmaya yarayan en iyi yöntemdir. Buna monofazik kombine oral kontraseptifler denir (OKS).
  • Piyasada çok miktarda monofazik kombine oral kontraseptifler vardır. Örneğin: Ovral, Ovcon, Ogestrel, Nordette, Levora, Levlite, Apri, Alesse, Brevicon, Levlen, Loestrin, Norinyl, Ortho-Cept, Ortho-Cyclen and Ortho-Novum.
  • Oral kontraseptifler sadece reçete ile alınabilirler, bu yüzden doktorunuzun izniyle bu ilaçları kullanmak zorundasınız. Doktorunuza bu hapları nasıl kullanmayı düşündüğünüzü söyleyin ki onlar da sizin için doğru olan ilacı seçsinler.
  • Oral kontraseptiflerin küçük de olsa bazı yan etkileri vardır. Örneğin, baş ağrısı, mide bulantısı, göğüs hassasiyeti, az miktarda kilo artışı, adet dönemleri arasında hafif ve az miktarda kanama olması… Özellikle sigara içen, fazla kilolu, yüksek tansiyona sahip ya da 35 yaş üzeri kadınların yaşadığı kan pıhtılaşması, kalp krizi ya da felç gibi durumların bu hapların kullanılması ile ilgisi olduğu bulunmuştur. Oral kontraseptiflerin bazı yararları da vardır; kadınlar rahim kanseri ya da yumurtalık kanseri riskini düşürmek amacıyla da bu tür hapları kullanıyorlar.

2Ağız yoluyla sürekli kullanılan doğum kontrol yöntemleri (oral kontraseptifler). Bazı oral kontraseptifler bir yıl içinde görülen adet sayısını azaltmak amacıyla kullanılır, genellikle bu sayı yılda 4 defaya kadar inebilir. Bu haplar 84 günlük aktif hap serisini takiben 7 günlük plasebo haplarını kullanarak (ya da 7 gün boyunca hiç hap almayarak) sonuç verir. Bu süre zarfında da adet görürsünüz.

  • Bir çok çalışma gösteriyor ki sürekli kullanılan oral kontraseptifler 12 aylık kullanım sonunda kadınların %53’ünde adet döngülerini güvenilir bir şekilde ortadan kaldırmıştır.
  • İlk birkaç ayda ani kanamaların olabilme ihtimali sürekli kullanılan oral kontraseptifler için bir dezavantajdır. Ama vücudunuz hapın dozajına alıştığında bu kanamalar sona ermelidir.
  • Sürekli kullanılan oral kontraseptiflerden, Seasonale, Seasonique and Lybrel markaları çok popülerdir. Seasonale kullanan kadınların adet döngüleri üç ayda bir olup yaklaşık 7 gün sürerken, Seaonique kullanan kadınların adet döngüleri de üç ayda bir gerçekleşir ve yalnızca yaklaşık 4 gün sürer.
  • Geleneksel oral kontraseptifler gibi, sürekli kullanılanlar da doktor tarafından reçete edilmelidir.

3Diğer,  kadınlara ait doğum kontrol yöntemleri. Doğum kontrol hapları kullanım amacıyla aynı olarak, doğum kontrol bantları (ör. Ortho Evra®), vajina halkaları (ör. NuvaRing®) gibi dışarıdan uygulanan ürünler de adet döngüsünü durdurmak ve kanama süresini azaltmak için kullanılabilirler. Bu ürünlere benzer olarak, spiral (rahim içi araç- Mirena®) ve gebelikten korunma iğnesi (Depo-Provera®) de kullanılarak adet döngüsü bastırılabilir.

  • Doğum kontrol amacıyla kullanılan bu ürünleri de reçete ile birlikte alabilirsiniz. Doktorunuzla adet döngünüz ve dışarıdan uygulanan bu yöntemler hakkında görüşün. Onlar size bu konu hakkında tüm yapmanız gerekenleri anlatacaklardır.

4Hormonsal olmayan tedaviler. Lysteda, adet kanamalarını tedavi eden FDA onaylı hormonsuz bir ilaçtır. Çalışma prensibi, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan proteinin dengelenmesi üzerine kurulmuştur. Genellikle ilaç, adet gördüğünüz sırada, 5 gün boyunca günde 3 kez alınır.

Kaynak

  • http://www.arhp.org/publications-and-resources/clinical-fact-sheets/menstrual-suppression
  • http://www.wikihow.com/Shorten-Your-Period
  • http://www.healthguidance.org/entry/14700/1/Seasonale-Vs-Seasonique–Birth-Control-Pills.html

aslı sevim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir