Ağız Alerji Sendromu Nasıl Tedavi Edilir

Ağız Alerji Sendromu(AAS), bazı insanların ağzına veya boğazına giren belirli meyve veya sebzeler sonrası gösterilen alerjik reaksiyona denir. Örneğin polen alerjisi olan bir kişi bazı pişmemiş yiyeceklere karşı alerjik reaksiyon gösterebilir çünkü bu yiyeceklerdeki proteinler polendekine benzer veya aynı olabilir. AAS semptomları, ki bu semptomlar genelde yiyeceği tüketir tüketmez gözlenebilir, kaşınma, boğazda, ağızda, dudaklarda ve dilde şişme olabilir. AAS genel olarak hafif bir alerji biçimi olsa da bazı durumlarda ciddi şişmelere yol açabileceği için yutkunma ve nefes almayı engelleyebilir. Genel olarak semptomlar yemeyi kestiğinizde durur ve tedavi gerektirmez. AAS’yi engellemek için diyetinizden alerjik reaksiyon gösterdiğiniz yiyecekleri çıkarmayı ve gerektiğinde medikal yardım almayı değerlendirmelisiniz.

AAS-Tetikleyen Yiyecekleri Eleme

1Bu konuda doktorunuza danışın. Eğer sizde ağız alerji sendromu olduğunu düşünüyorsanız,  mutlaka doktorunuza danışın. Tıp uzmanları hangi tipte alerjiniz olduğunu saptayabilir ve hangi yiyecekleri tüketmemeniz gerektiği konusunda size öneriler verebilirler. Hatta bazı özel alerji çeşitleri için doktorunuz bir alerji ya da immünoloji uzmanına görünmenizi önerebilir.

  • Doktorunuza hangi yiyecekleri tükettiğinizde alerjik reaksiyon olduğunu söyleyin. Örneğin bunlardan bazıları elma, kivi, biber veya ceviz
  • Özellikle ciddiyse, doktorunuza vücudunuzda nasıl semptomlar olduğunu anlattığınızdan emin olun. Çünkü, bazı ciddi durumlar için doktorunuz size antihistamin ya da epinefrin iğnesi taşımanız gerektiğini söyleyebilir.

2Çapraz reaktif yiyecekleri öğrenin. AAS semptomları, bazı yiyeceklerin ağzınızda oluşturduğu reaksiyonlar yüzünden gözlemlenir. Alerjinizin olduğu bazı polenlerin de çapraz reaktifleri olabilir ve hangi yiyeceklerin AAS’ye yol açacağını biliyorsanız bu reaksiyonları gözlemlememek için o yiyeceklerden uzak durmayı öğrenebilirsiniz. Aşağıdaki bazı polen biçimleri ve çapraz reaktif yiyecek örneklerini inceleyin:

  • Ambrosia: muz, kavun, kabak, salatalık, karahindiba, papatya.
  • Kayın: elma, armut, şeftali, kayısı, kiraz, erik, nektari, erik kurusu, kivi, havuç, kereviz, patates, biber, rezene, maydonoz, kişniş, yaban havucu, fındık, badem, ceviz.
  • Ot: şeftali, kereviz, kavun, domates, portakal.
  • Misk: kereviz, elma, kivi, rezene, havuç, maydonoz, kişniş, ayçiçeği, biber.
  • Gürgen: kişniş, armut, elma, badem, kiraz, fındık, şeftali, rezene.
  • Kauçuk: muz, avokado, kivi, kestane, papatya.

3Ürün içeriklerini okuyun. Bazı durumlarda, paketlenmiş yiyeceklerde bulunan çapraz reaktif yiyecekler sizin AAS’nizi azdırabilir. Ürünlerin içindekiler kısmını okuyarak ayçiçeği ya da kereviz gibi çapraz reaktifleri bulabilir ve bir AAS atağı geçirmenizi engelleyebilirsiniz.

4Çapraz reaktif yiyeceklere maruz kalmamaya çalışın. AAS’yi engellemenin en iyi yolu çapraz reaktif yiyeceklerden uzak durmanızdır: Potensiyel olarak AAS’yi tetikleyecek yiyeceklerden ya tamamen kurtulun ya da maruz kalma oranınızı azaltın. Böylelikle bir alerjik reaksiyon geçirme şansınızı oldukça azaltırsınız.

  • Çapraz reaktif yiyecekleri kullanmaktan kaçının. Yanlışlıkla da olsa yeme riskinizi azaltmak için bu yiyecekleri mutfağınızda bulundurmamaya özen gösterin.
  • Çapraz reaktif yiyecekleri onlara maruz kalmayacağınız bir yerde saklayın.
  • AAS’ye sebep olan yiyecekler yerine alternatifleri tüketmeyi değerlendirin. Örneğin, ot alerjiniz varsa şeftali yerine erik veya elma yemeyi değerlendirin.

5Çapraz reaktif yiyeceklerin kabuklarını soyun. AAS semptomlarına sebep olan  proteinler genelde yiyeceklerin kabuklarında toplanmışlardır. Bu yüzden, bu yiyeceklerin kabuklarını soymak AAS semptomlarının görülmesini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Kaynak

  • https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/outdoor-allergies-and-food-allergies-can-be-relate
  • http://www.wikihow.com/Treat-Oral-Allergy-Syndrome
  • http://acaai.org/allergies/types/food-allergies/types-food-allergy/oral-allergy-syndrome

burak yıldız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir