Aktinomikoz Nasıl Engellenir

Aktinomikoz çok nadir görülen karın ve çene bölgesinde meydana gelen bakteriyel bir hastalıktır. Actinomyces Israeli olarak adlandırılan bakteri nedeni ile ortaya çıkan bu hastalık türü Aktinomikoz türü altında bulunan diğer bakteriler tarafından da neden olunabilmektedir. Bu rahatsızlık insandan insana ağız yolu ile (oral yolla) geçmektedir. Makelenin devamını okuyarak Aktinomikozu nasıl engelleyebileceğiniz hakkında bilgi alabilirsiniz.

Aktinomikozu Önleme

1Ağız sağlığınıza çok dikkat edin. Günde iki kere düşlerinizi fırçalamaya ve bir kere de gargara yapmaya özen göstermelisiniz. Dişlerinizin arasında meydana gelebilecek bir enfeksiyon riskini en aza indirmek için plak oluşumunu da elinizden geldiğince engellemeniz gerekmektedir. Özellikle bir diş apsesi olması durumunda derhal doktora başvurmalısınız.

  • Diş doktorunuza düzenli olarak gidip kontrollerinizi yaptırmalısınız.
  • Çürüyen bir dişiniz varsa daha acil bir biçimde doktorunuza görünmeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Diş ameliyatları da aktinomikoz hastalığının kaynağı olarak karşımıza çıkabilir. Bu nedenle diş doktorunuza yeterince önlem alıp almadığı hakkında sorular yöneltmeniz gerekmektedir.

2Diş sağlığınızın yanı sıra önlenmesi çok daha zor olan aktinomikoz tetikleyicileri hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Bu tetikleyiciler genel olarak sizin kişisel yaşam tarzınızdan kaynaklanmaktadır. Enfeksiyonların en yaygın olarak görüldüğü noktalar yüz ve boğazdır. Bunun yanı sıra karın bölgenizde ve boşaltım sisteminizde (mide ve bağırsak) de meydana gelebilir. Genel sağlığınız ile alakalı alabileceğiniz önlemler hakkında daha fazla bilgi almak için bir sonraki adıma göz atmalısınız.

  • Derinizde radyoterapi nedeni ile meydana gelen hasarlara şüphe ile yaklaşılmalı ve hastalığın temelleri araştırılmalıdır.

3Apandisitin semptomlarının (belirtilerinin) farkına varın ve acil bir biçimde tedavi edilme yolunda adımlar atın. Apandisit çok kısa bir süre içerisinde tedavi edilmesi gereken hastalıklar kapsamında bulunmaktadır. Apandisitin en önemli yan etkilerinden bir tanesi ise aktinomikoz hastalığının başlangıç evresi olarak değerlendirilebilir olmasıdır. Bunun yanı sıra tedavi durumunuzu düzenleyen doktorunuz ile konuşmalısınız çünkü daha önce geçirdiğiniz bir ameliyat nedeni ile bu hastalığa yakalanmış olabilirsiniz.

4Gebelik önleyici çözümler (IUD-RIA) kullanıyorsanız daha da dikkatli olmalısınız. Doğum kontrol spirali kullanan kadınların bu hastalığa yakalanma oranının çok daha yüksek olduğunu bilmeniz gerekmektedir. Pelvik bölgede meydana gelen aktinomikoz hastalığı RIA tarafından tetiklenebilmektedir. Kadınların genital bölgesinde meydana gelen bu bakteriyel rahatsızlık RIA’nın uzun süreli kullanımı ile alakalı olabilmektedir. Bu nedenle RIA’nın uzun dönemli kullanımından kaçınılması veya olası sorunların doktor ile dikkatli bir biçimde tartışılması gerekmektedir.

5Fiziksel kavgaya girişmekten kesinlikle uzak durun. Isırılma riskinin yüksek olduğu bütün durumlardan elinizden geldiğince uzak durmanız gerekmektedir. Bu hastalık insandan insana ağız yolu ile çok kolay bir biçimde geçebilmektedir.

  • Herhangi bir kişi tarafından ısırılırsanız yarayı ılık su ile güzelce temizledikten sonra antibiyotik sürerek tehlikeyi tam manası ile ortadan kaldırmalısınız.

6Gerekli görürseniz hastaneye giderek tedavi olmayı da düşünün. Bu hastalıktan muzdarip olduğunuzdan emin olduktan sonra doktorunuz sizi bir tedavi planının kapsamına alacaktır. Enfeksiyon ortaya çıktığı andan itibaren antibiyotik tedavisine başlamalısınız. Birkaç ay boyunca bu tedaviye devam etmek mecburiyetinde kalabileceğinizi bilmelisiniz. Bazı durumlarda hastalar enfeksiyonun ortadan kaldırılması için operasyona tabi tutulabilir. Birçok kişi tedavi sonrasında tamamen iyileşmiş olarak hayatına devam eder.

Uyarılar

  • Menenjit olarak adlandırılan rahatsızlığın da enfeksiyondan kaynaklandığı bilinmelidir. Bu durum tehlikeli olsa da çok yaygın değildir.
  • Bu hastalık genel olarak ağız sağlığının kötü olduğu bölgelerde ve antibiyotik ulaşımının yetersiz olduğu bölgelerde karşımıza çıkmaktadır.

Kaynak:

  • http://www.nhs.uk/conditions/Actinomycosis/Pages/Introduction.aspx
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0001625/
  • http://www.wikihow.com/Prevent-Actinomycosis

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir