Anne Sütünün Yeterli Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır

Emziren anneler bazen sütlerinin yeterli olup olmadığı hakkında endişelenirler. Neyse ki, annelerin ürettiği sütler bebekleri için çoğunlukla yeterli besin değerlerine sahiptir. Oldukça kötü diyetlere sahip anneler bile iyi kalitede süt üretirler. Çünkü anne vücudu süt üretirken annenin vücudundaki besinleri bebeği beslemede kullanır. Eğer hala endişeliyseniz, işte okuduğunuzda bebeğinizi her emzirdiğinizde verdiğiniz sütün oldukça yeterli olduğundan emin olmanızı sağlayacak birkaç madde.

Adımlar:

1Diyetinizdeki vitamin ve mineralleri gözden geçirin. Ne yerseniz yiyin anne sütü bebeğiniz için gerekli olan bütün temel vitamin ve minerali içermesine rağmen yine de dikkat edebileceğiniz bir kaç nokta vardır. Eğer vegansanız, B12 vitamini sadece hayvansal ürünlerde bulunduğundan sütünüz B12 vitamini yönünden eksik olabilir. Bir vitamin takviyesi alarak bebeğinizin yeterli miktarda B12 aldığından emin olabilirsiniz. Ancak, özellikle hamileyseniz ya da emziriyorsanız, herhangi bir vitamin desteği almadan önce doktorunuzla mutlaka görüşmelisiniz. Güneş ışığına maruz kaldığınızda vücudunuz tarafından üretilen D vitamini ise çok fazla güneş görmeyen emziren anneler ve bebekler için endişelenilmesi gerekilen bir konudur.

2Tükettiğiniz yağlara dikkat edin. Anne sütüyle beslenen bir bebek siz hangi yağları tüketiyorsanız aynılarını alacaktır. Bu nedenle tükettiğiniz yiyeceklerin trans yağ oranı yüksekse sütünüzde de sağlıksız yağların oranları yüksek olabilir. Bol miktarda balık ve keten tohumu tüketen annelerin sütünde ise beyin gelişimini arttıran omega 3 yağ asitleri bol bulunur. Eğer bu ürünlerden çokça tüketmiyorsanız, sütünüz herhangi bir bebek mamasından her halükarda daha çok omega 3 içerse de başka annelerin sütüne göre biraz daha az omega 3 içeriyor olabilir.  Tereyağında, yumurtada ve ayçiçek yağında bulunan omega 6 yağları ise anne sütünün kalitesine katkıda bulunan önemli yağlardır.

3Bebeğinizin bezlerini inceleyin. Bebeğinizin dışkısı sütünüzün miktarı hakkında olduğu kadar kalitesi hakkında da oldukça bilgi verebilir. La Leche League International organizasyonuna göre eğer bebeğiniz ilk haftanın ortasından 6.haftaya kadar gün içerisinde en aç üç kere bağırsak hareketi yaşıyorsa, bu sütün yüksek kalitede olduğuna işaret eder.

4Bebeğinizin kilosunu ve boyunu takip edin. Anne sütüyle beslenen bir bebek doğumdan 2 hafta sonra doğum kilosuna geri döner ve daha sonra hayatının ilk bir kaç ayı boyunca her gün yaklaşık 30 gram alır. Ancak, eğer bebeğiniz olması gereken ortalama boy ve kilo sınırının altında kalıyorsa, problem büyük bir ihtimalle sütün kalitesinden değil miktarındandır. Böyle bir durumda doktorunuzla ya da hastanedeki görevliyle süt miktarını arttırmak için nasıl bir yol izleyebileceğinizi konuşabilirsiniz.

Kaynak:

  • http://www.livestrong.com/article/493610-how-to-tell-if-you-have-low-quality-breast-milk/

Comments are closed.