Arpacık’ı Tedavi Etmek

Günde 2-3 defa, 10-15 dakika boyunca sıcak bir baskı uygulayın. Arpacığı sıkmayın, göz makyajı yapmayın veya lens takmayın. Gözlerinize dokunmadan önce ve sonra ellerinizi daima yıkayın. Ağrıyı hafifletmek için reçetesiz ilaçlar alabilirsiniz ve iki gün içinde gözünüz iyileşmezse bir doktora görünün.

Arpacıkların Belirlenmesi

1Göz kapağınızda hassas, kırmızı bir nokta arayın. Arpacık, göz kapağında oluşan sivilcelere benzer. Arpacık, göz içinde veya yakınında enfeksiyonlara neden olan stafilokok veya staph bakteriler hasebiyle meydana gelir. Genellikle görünüşü itibariyle arpacığın türünü kendiniz belirleyebilirsiniz – göz kapağı üzerinde merkezde büyüyebilen hassas, kırmızı bir nokta şeklindedir.

  • Arpacık, göz kapağının içinde büyür, içeriye ya da dışarıya doğru çıkıntı yapar. Harici arpacıklar, zeis ve moll bezelerini içerir ve çıkıntı yapar. Dahili arpacıklar, meibomian bezi içerir ve içeri doğru çıkıntı yapmaya eğilimlidirler. Dahili bir arpacık sadece enfeksiyon kapmış bir göz kapağı kistidir.

2Arpacıkları tanımayı öğrenin. Arpacıklar, gözün yanında görünen yağ bezesi ile kaplanmış yumrular ile karıştırılabilir. Ancak arpacık ve yumrunun tedavisi aynıdır bu yüzden onları birbirinden ayıramıyor olmanız sizin için bir problem teşkil etmez.

  • Arpacık ya da hordeolum bakteriyel enfeksiyon sebebiyle oluşur. Bu kırmızı noktalar çoğunlukla sivilce gibi irinle doludur. Arpacık, ağrıya ve göz kapağında şişkinliğe neden olur.
  • Yumru, göz kapaklarının yakınındaki küçük yağ bezelerinde (meibomian bezleri) gelişen kist veya sıvı dolu bir kesedir. Göz kapağının iç kısmında daha sık görülürler. Arpacıkların aksine, yumrular ağrısızdır.
  • Blefarit, göz kapağının iltihaplanmasıdır. Blefarit’in; enfeksiyon, alerji, tedavi edilmemiş yumrular gibi birçok sebebi vardır. Blefarit, göz kapaklarınızı keskinleştirir, kızarmaya ve şişkinliğe sebep olur. Göz kapaklarınız, kaşıntılı, sert olur ve açılmakta zorlanabilir .

3Şişkinliğe bakın.  Göz kapağınız genellikle arpacık büyüdüğü sürece şişer. Bazı durumlarda şişme, göz kapağınızın tamamen kapanmasına sebep olabilir. Şişkinlik genellikle üç gün kadar sürer sonrasında şişkinlik kendiliğinden patlayıp, boşalacaktır. Bazen, iltihap göz çevresini saran yüz bölgesine yayılır ve bu durumda bir doktora görünmeniz gerekmektedir.

4Diğer belirtilerin farkında olun. Şişmiş göz kapağı, gözü tahriş ederek ağrıya ve sulanmaya neden olabilir. Gözleriniz ışığa karşın daha da hassas hissedebilir. Şişkinlik, göz kırptığınızda rahatsızlığa sebep olabilir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir