Aslan Pençesi Çayı Nasıl Kullanılır

Yüzyıllardır kadınlar kafein içermeyen bir çay olan aslan pençesi çayını- Alchemilla vulgaris veya benzeri bitkilerin kurumuş yapraklarının kaynatılıp demlenmesiyle yapılır- adet dönemi sancıları ve boğaz ağrısı tedavileri için kullanmışlardır. Arap ülkelerinde, bu antioksidan bakımından oldukça zengin şifalı bitki aynı zamanda kilo vermek için, iltihaplanmaların giderilmesi için ve sindirim sistemi ağrılarının ortadan kaldırılması için kullanılır. Son yıllarda, aslan pençesinin sağlığa yararı konusunda oldukça sık araştırmalar yürütülmektedir.

Adımlar

1Kilo Kaybına Yardımcı Olma. Aslan pençesi çayı doğal yollardan kilo vermeye oldukça yardımcı olur. Aslan pençesinin kilo kaybına yardımcı bir bitki oluşu ve buna benzeyen üç tane daha bitki olduğunu öğrenen araştırmacıların merakı uyanmış ve bu bitkilerden oluşan bir karışım ile araştırmalar yapmışlardır. Karışımın içerisinde aslan pençesi kabuğu, kimyon, uzun yapraklı nane ve zeytinyağı yaprakları 66 adet obezite hastasına ve kilolu kişilere verilmiştir. Aslan pençesi ve zeytinyağı yaprağının bazal metabolizma hızını yükselterek yağ yakımını hızlandırdığı, bununla beraber nane ve kimyonun ise yüzyıllardır iştahı bastırmak ve sindirim sistemi enzimlerinin çalışmasına yardımcı olmak adına görev yaptığı bilinmektedir. 3 aylık araştırma süresi boyunca, gönüllülerde ciddi anlamda kilo kaybı gözlemlenmiştir. Aynı zamanda araştırmacılara göre ilgili formüle eklenebilecek birkaç bitki özütü kilo kaybını daha da artırabilecek.

2Öksürük Çözücü. Bitki çayı gibi sıcak içecekler soğuk algınlığına oldukça iyi gelir. Bir araştırmaya göre, elma ve frenk (kuş) üzümü içeren sıcak içecekler boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve hapşırma gibi soğuk algınlığının ilk belirtilerini ortadan kaldırır. Bu etkiler ne yazık ki ilgili bitki çayı od sıcaklığında iken görülmemektedir. Bu durumda yapılan çıkarım, sıcaklığın içeceklerin soğuk algınlığının tedavisine yardımcı olma konusunda asıl role sahip olduğunu gösterir.

  • Geleneksel tıpta, aslan pençesi çayı boğaz ağrısı için doğal yoldan bir şifa olarak kullanılmaktadır. Cardiff Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, sıcaklığına bağlı olarak aslan pençesi çayı kesinlikle soğuk algınlığı belirtilerinin tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Fakat yeni bulgulara göre aynı zamanda aslan pençesi çayı yalnızca sıcaklığına bağlı olmaksızın belirli özellikleri sebebiyle boğaz ağrısıyla mücadele eder. Bir araştırmaya göre aslan pençesi çeşitlerinden birinden alınan özüt A Gribi virüsüne karşı engelleyici aktivite göstermektedir. Aynı zamanda özüt A ve B tipi griplerin tedavisinde kullanılan Zanamivir, reçeteyle satılan bir ilaç, ilacının engelleyici etkilerini artırmaktadır.

3Aslan Pençesi- Güçlü Antioksidan Etkili Tıbbi Bir Bitki. Aslan pençesi çayını tercih ederek hem kafeinsiz bir sıcak içeceğin tadını çıkarabilir hem de antioksidan seviyenizi yüksek tutabilirsiniz. Kasım 2006’da Phytotherapy Research makalesinde yayınlanan bir Bulgar araştırmasına göre, sıcak suda demlenen aslan pençesi yaprakları incelenen diğer bitkilere oranla en yüksek antioksidan seviyesine sahiptir. Bu araştırmada sarıçalı, yabani kereviz, tarhun otu, keçi yemişi, nane ve fesleğen gibi toplamda 23 adet tıbbi bitki incelenmiştir.

4Geleneksel Kullanım Alanları(adet sancılarının giderilmesinin ötesinde). Eğer bir aktara aslan pençesi çayının sağlığa faydalarını sorarsanız, muhtemelen size bu şifalı bitkinin adet esnasında oluşan sancıların giderilmesine ve kadınları ilgilendiren diğer hormonlarla ilgili etkilerine benzer sözler duyacaksınız. Botanik biliminden yararlanan alternatif tıpta aslan pençesi yaygın olarak adet sancılarının giderilmesinde, fazla adet kanamasının azaltılmasında, endometriyoz hastalığında ve rahim urlarının tedavisinde kullanılır. Geleneksel kullanımda ise aslan pençesi çayı aynı zamanda kas spazmları, ishal, mide bulantısı ve belirli sindirim sistemi hastalıkların tedavisi için tercih edilir. Buna rağmen, bilimsel kanıtlar henüz bitkinin geleneksel kullanım alanlarını doğrulamada yeterli değildir.

Kaynak

Aslı Ece kasapoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir