Ateş Nasıl Düşürülür

Ateş; virüs, enfeksiyon, güneş yanığı, sıcak çarpması ve hatta reçeteli ilaçların yan etkisinin belirgin bir belirtisidir. Vücudun ısısı; iltihap ya da hastalığa karşı savaşmak için yükselir. Beynin, hipotalamus adı verilen bölümü gün içerisinde 37 derece civarı seydereden vücudun ısısını ayarlar. Ateş genel olarak, normalde 37 olan vücut ısısının artması olarak tanımlanır. Bu durum vücudun iyileşmesi için normal bir süreç olmasına ragmen, ateşin verdiği rahatsızlığı azaltmak ve doktora gitmek isteyeceğiniz durumlar da vardır.

Ateşi İlaç ile Düşürme

1Parasetamol (asetaminofen) ya da ibuprofen kullanın. Bu ilaçlar reçetesiz olarak satılır ve ateşi geçici olarak düşürür. Çocuklar ve yetişkinler, vücutları iyileşirken daha rahat hissederler.

  • İki yaşın altındaki çocukların kullanımından önce doktorunuza ya da eczacınıza danışın, altı aydan küçük bebeklere asla ibuprofen vermeyin.
  • Önerilen dozdan fazla kullanmayın. Çocuklara verdiğiniz dozaja ayrı dikkat gösterin. İlacı çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun. Tavsiye edilen dozdan fazlasını vermek tehlikelidir.
  • Paresetamolü 4-6 saatte bir kullanabilirsiniz. Önerilen dozdan fazlasını içmeyin.
  • İbuprofeni 6-8 saatte bir kullanabilirsiniz. Önerilen dozdan fazlasını içmeyin.

2Çocuklara aynı anda birden fazla ilaç vermeyin. Çocuklarda ateş haricinde başka belirtiler de ortaya çıkarsa, reçetesiz başka ilaç vermeyin. Çocuğunuza bir doz parasetamol ya daibuprofen içirdiyseniz, doktorunuza danışmadan öksürük ilacı ya da farklı bir ilaç vermeyin. Bazı ilaçlar birbiriyle tepkimeye girerek çocuğunuzun sağlığına zarar verebilirler.

  • Altı aydan büyük bebekler, çocuklar ve yetişkinlerde parasetamol ve ibuprofen kullanmak uygundur. Doza bağlı olarak parasetamol 4-6 saate, ibuprofen ise 6-8 saatte bir kullanılabilir.

318yaşından büyükseniz, asprin kullanın. Asprin, önerilen dozda alındığı sürece yetişkinler için etkili bir ateş düşürücüdür. Yetişkin aspirinini asla çocuklara vermeyin, ölümcül Reye sendromuna neden olabilir.

Kaynak

  • http://www.scientificamerican.com/article/what-causes-a-fever/
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/basics/causes/con-20019229
  • http://www.wikihow.com/Reduce-a-Fever

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir