Bakteriyel Enfeksiyon Tedavisi Nasıl Yapılır

Vücudumuz sağlığımız için çalışan birçok farklı bakteri türünü içermektedir. Bakteriyel enfeksiyon, bu bakterilerin kontrol dışı çoğalıp vücudun diğer bölgelerine sıçramasıyla veya vücuda giren zararlı bakteriler sebebiyle oluşur. Bakteriyel enfeksiyon hafif veya ağır olabilir. Bakteriyel enfeksiyonu nasıl teşhis edip tedavi edeceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.

Bakteriyel Enfeksiyonu Engellemek için Yarayı Temizlemek

1Bakteriyel enfeksiyonu yarayı hemen temizleyip sararak engelleyin. Yaraya hemen müdahale etmek bakteriyel enfeksiyonu önlemek konusunda oldukça önemlidir ancak çok ağır yaraları kendiniz tedavi etmeye çalışmamalısınız. Yara derinse, büyükse ve çok kanıyorsa acil olarsk tıbbi destek almalısınız.

2Yaraya müdahale etmeden önce ellerinizi yıkayın. Yarayak kirli ellerle müdahale ederseniz bakteriyel enfeksiyon oluşma ihtimalini arttırırsınız. Ellerinizi ılık su ve antibakteriyel sabun ile 20 saniye boyunca yıkayın ve kurulayın. Bulabiliyorsanız plastik eldiven kullanın.

  • Latekse alerjinii varsa latex eldiven kullanmaktan kaçının.

3Kan durana kadar yaranın üstüne baskı uygulayın. Kanama fazlaysa hemen tıbbi yardım alın. Ciddi yaraları kendiniz tedavi etmeye çalışmayın. 112’yi arayın veya acil servise gidin.

4Yarayı ılık su iley temizleyin. Yarayı temizlemek için akan ılık suyun altına tutun. Kirli gözükmüyorsa yarayı temizlemek için sabun kullanmayın. Kirli gözüküyorsa bir sabun yardımıyla yarayı nazikçe temizleyin. Yarayı temizlemek için hidrojen peroksit de kullanmamalısınız. Hidrojen peroksit yaranın iyileşmesini engelleyebilir.

  • Yaranın içinde herhangi bir kalıntı görüyorsanız alkol ile sterilize edilmiş bir cımbız yardımıyla artığı alın. Bu işlemi yapmak istemiyorsanız tedavi için bir doktora başvurabilirsiniz.

5Merhem sürün. Neosporin gibi antibiyotik bir merhem yaranın daha hızlı iyileşmesini sağlar ve kontrol altında tutar. Temizledikten sonra yaranın üzerine merhemi nazikçe uygulayın.

6Yarayı sarın. Yara küçükse hava alması için açık bırakın. Yara derinse sterilize gazlı bez ile sarın. Büyük yaralar için yapışmayan ve klips yardımıyla tutturulan bandajlar iyi olabilir, büyük yara bantları da kullanılabilir. Bandajın yapışkan kısmının yaranın üzerine gelmemesine dikkat edin çünkü bandı çıkarırken yarayı açabilirsiniz.

  • Gazlı bezi kirliyse günde 1 kere değiştirin. Gazlı bezi değiştirmek için en iyi zaman duş aldıktam sonradır.

7Enfeksiyon belirtilerini gözlemleyin. Yara kırmızıysa, iltihap akıyorsa, yaradan kırmızı çizgiler çıkıyorsa ve daha kötü gözüküyorsa, doktorunuzu arayın.

Kaynak

sena toprakçı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir