Bakteriyel Vajinozisin Yeniden Olması Nasıl Önlenir

Bakteriyel Vajinozis (BV) en yaygın vajinal enfeksiyonlardan biridir. Vajinadaki standart bakteri çeşitliliğindeki değişiklik sonucu meydana gelir. Antibiyotik kremler veya ağızdan alınan haplarla kolayca tedavi edilebilir. BV’nin asıl nedeni hala bilinmiyor ama yaşam tarzınızda değişiklikler yapmak ve BV’yle ilgili daha çok şey öğrenmek gelecekte ilerlemiş belirtilerden korunmanızı sağlayabilir.

Yaşam Tarzınızı Değiştirmek

1 İlaç tedavinizi bitirin. Tedavi görmüşseniz doktorunuzun belirlediği dozajı bitirmeniz zorunludur. Bir kere BV’ye maruz kalmışsanız tekrar tekrar olması muhtemeldir. Fakat, eğer BV teşhis edilmiş ve doktorunuzun belirlediği ilaçlarınızı düzenli bir şekilde aldıysanız, hastalığın geri gelme ihtimal çok düşüktür.

  • If the doctor says take metronidazole or clindamycin for one week (the two often prescribed) then you should take it for the full course prescribed, exactly as directed.
  • İlacınızı alırken gün atlamayın veya ilacı erkenden almayın.
  • Birkaç gün içinde belirtiler geçmişse, ilacı kullanmayı bırakmak veya söylenen dozajı tamamlamamak BV’yi tekrar geçirme riskinizi arttırır.

2 Beslenme biçiminize probiyotikleri katın.  Probiyotikler boğaz ve vajinada bulunan standart çeşitliliğe yardımda bulunan canlı ve aktif mikroorganizma kültürleri olarak bilinirler. Probiyotikler, iyi huylu bakterilerin çoğalıp zararlı bakterilerle savaşmalarına yardım ederler. Bazı araştırmacılar BV’nin nüksetmesinin nedeninin iyileştirmeye elverişli laktik asit bakterilerinin, normal vajina bakteri çeşitliliğindeki en yaygın tür, yetersizliğinin bir sonucu olduğunu belirtiyorlar.

  • Yoğurt ( canlı ve aktif etiketiyle), soya sütü, kefir, lahana turşusu, süt, turşu ve zeytin gibi laktik asit bakterileri içeren yiyecekler tüketmek vajinadaki mikrobiyel çeşitliliğinin gelişmesini teşvik eder. Vajinanın asit bazlı dengesini korumaya yardımcı olmak için günde 141 gr. probiyotik içeren yiyecek yemelisiniz.
  • Probiyotikleri Ecoflara tabletleri gibi konsantre formda almak, BV’nin nüksetmesini engellemeye yardımcı olma konusunda iyi sonuçlar vermiştir.

3 Pamuk iç çamaşırı giyin. Sıkı kot pantolonlar, külotlu çorap, tanga veya vajina etrafındaki hava akımını engelleyen iç çamaşırlar giymekten kaçının.  Pamuk iç çamaşırı giyip naylon olanlardan kaçının. Bunun nedeni pamuğun nefes alabilen bir kumaş olup hava akımını sağlıyor olmasıdır. Naylon nem ve ısıyı tutar, BV dahil olmak üzere çeşitli  vajinal enfeksiyonlara yakalanmanıza olanak verir.

  • Uzmanlar tanga giyildiğinde anüsteki mikropların vajinaya taşınma ihtimalinin, dolayısıyla BV’ye yakalanma ihtimalinin yüksek olduğuna inanıyor.
  • Bol kesimli, rahat etek ve pantolonlar giymek tedavi sürecinin hızlanmasını sağlayıp, BV’nin nüksetmesini engelliyor.
  • Uyurken daha fazla hava akımı sağlamak için iç çamaşırınızı veya külotunuzu çıkarın.

4 Tuvaleti kullandıktan sonra vajinal bölgenizdeki  temizleme işlemini arkadan öne doğru yapın.  Bu işlem zararlı bakterilerin vajinaya toplanmasını engeller. İdrarınızı yaptıktan sonra, oturmaya devam edin ve elinizin kalçanızın altına ulaşabilmesi için vücudunuzu öne eğin. Vajinanın ön kısmından başlayıp arka kısmında bitecek şekilde bölgeyi tuvalet kağıdıyla silin.

  • Vajina bölgenizi sildiğinizde, vajinanın arkasından başlayıp anal bölgeyi, ardından kalçanızın arasını silecek şekilde silme adımlarını tekrarlayabilirsiniz.
  • Bu iki bölgeyi ayrı ayrı temizleyerek anüsten vajinaya bakteri aktarımını engelleyeceksiniz.

Kaynak

  • http://www.nhs.uk/conditions/bacterialvaginosis/Pages/Introduction.aspx
  • http://www.wikihow.com/Prevent-Bacterial-Vaginosis-from-Coming-Back
  • https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000687.htm

ipek erkan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir