Bebek Yastığı Nasıl Seçilir

Çocuğunuzun hayatına yastık kavramını sokmak basit bir bilim gibi görünse de, uyku alışkanlıklarının nihayetinde omurgalarını ve duruşlarını etkileyeceğinden ötürü, doğru şeyi yapmaya başlamak için hiç bir zaman çok erken değildir. İşte çocuklar ve yastıklar hakkında bilmeniz gereken 13 şey;

Adımlar

1 Ani bebek ölümü sendromu (ABÖS) yönergeleri çocukların yatakta uyuyabilecekleri yaşa gelene kadar yastık kullanmamalarını önerir. Bu süre yaklaşık olarak bebeğin 18 aylık büyüklüğünde olmasını gerektirir. Bu yüzden acele etmeyin!

2 Büyüdükçe değişmesi gerekmektedir. Çocuk büyüdükçe, boyun baş kısmına göre daha ince kalacağından ötürü yeterli desteği sağlaması açısından çocuğun boynunun altına bir kaç yastık daha konabilir.

3 Tüm çocukların yaklaşık %50’sinin ilk yastıkları eski bir aile üyesinin yastıklarından gelmektedir. Ve 2 yıllık bir yastığın ağırlığının üçte biri toz ve atıklardan oluşmaktadır. Bu sebepten ötürü çocukların ilk yastıkları kendilerine ait olmalıdır. ( ve düzenli olarak yıkanmalıdır)

4 Çocuğunuzun yastığını ayarlamanız için 5 basit adım bulunmaktadır.

  • Çocuğunuzu yan tarafına yatırın.
  • Yatak ve boyun arasındaki boşluğa dikkat edin. Kafanın yan tarafı yastığa yatırılmalıdır.
  • Çocuğunuzun bacakları bükülmüş olmalıdır. Üstte kalan bacağın alttaki bacağın üstünden daha fazla bükülmediğine emin olun. Bu pozisyon, çocukların gece boyunca göbekleri üzerinde yuvarlanmalarını en aza indirgemeye yardımcı olur.
  • Şimdi çocuğunuzun gözlerinin pozisyonuna bakın. Gözleri boyunca (tavandan zemine doğru) dikey olan hayali bir çizgi canlandırmalısınız ve bu çizgi yere dik olmalıdır.
  • Şimdi de yüzün ortasında hayali bir çizgi canlandırın, bu çizgi zemine paralel olmalıdır. Eğer bu çizgilerden herhangi biri düz değilse, bu yastığın çok yüksek veya çok düşük bir seviyede olduğunu gösterir. Çizgiler birbirine dik ise, yastık yüksekliği mükemmel demektir. Çocuklarınızı 2 yaşlarından itibaren kendi başlarına uyumaları için teşvik etmelisiniz.

5 Çoğu kiropraktör yani masör, en iyi uyku pozisyonunun yan tarafa doğru yatarak uyumak olduğunu düşünmektedir. Bu pozisyon omurga için iyidir ve horlamayı azaltır. Ayrıca çocuklar için yapılmış olan koruyucu yastıkların kullanışlı olabilmesinin nedenlerinden biri de budur. -Çocukların doğru şekilde eğitilmelerine de yardımcı olur.

6 Yastık, yan tarafına doğru yatarken, başın ve boğazın kenar kısmını nötr bir pozisyonda tutacak kadar kalın olmalıdır. Bu yastığın çok ince veya çok kalın olmadığından emin olmak anlamına gelmektedir.

7 Bir çocuk sırt üstü pozisyonda yattığında, bu durumda en iyi yastık ince bir yastıktır. Bu pozisyonda yastığın işi başı kaldırmak değil, boyunda oluşan eğimi hafifçe desteklemektir.

8 Bir çocuk karnının üstüne yatarak uyuyorsa, bu durumda yastığın hiç bir değeri yoktur. Bu pozisyonda, yastık kafayı omurga için zararlı olabilecek daha büyük bir dönüş yapmaya zorlamaktadır.

9 Yastık olmadan yüz aşağıya bakacak şekilde yatmanın omurga için kendine has avantaj ve dezavantajları vardır.  Bu pozisyonda uyumak omurganın alt ve orta kısımları için hafif bir uzantı sağladığından harikadır. (Günümüzdeki çocuklarda kambur gibi oturmalarına da harika bir tedavidir) Olumsuz tarafı ise, karın üstü uyurken gelen zorla kafa dönüşleridir. Eğer çocuğun başı hep aynı yöne dönecek şekilde uyuyorsa bu durum ileride boyun ve eklem problemleri yaratabilir. Ancak, çocuk sağa ve sola eşit dönüşlerle uyur ise bu etkinin sorunlara yol açma riski de azalmaktadır.

10 Eğer bir çocuk kafasını her iki yönde de 5 dakika süreyle döndürdükten sonra hala rahat bir biçimde uzanamıyorsa, omurga kontrolü için bir kiropraktöre görünmelidir.

11 Bir patatesi pişirmenin pek çok farklı yolu olduğu gibi yastık türleri içinde pek çok çeşitlilik bulunmaktadır. Bunlar bilimsel gerçekler değildir, ancak her biri artı ve eksi yönleri olan çeşitli olgular içermektedir.

  • Lateks: Baş için konforlu tamponlaması ile birlikte boyna da iyi bir destek sağlar. Hipo-alerjik olma avantajına sahiptir ki bu da astım ve saman nezlesi olanlar için oldukça iyi bir seçenektir. Yapılan araştırmalar lateks yastıkların konfor ve destek açısından en üst sırada olduğunu göstermektedir.
  • Elyaf dolgulu: Genellikle polyester gibi el yapımı elyaflar ile doldurulurken, aynı zamanda doğal elyaf ve çoğunlukla yumuşaklık kazandıran yünlerden de yapılabilirler. Elyaf dolgulu yastıklar ucuz olmaları ile birlikte bir kaç ay içerisinde destekleyici niteliklerini kaybetmektedirler.
  • Tüy ve kuştüyü: Yüksek oranda kuş tüyüne sahip olanlar genellikle daha yumuşaktırlar ve daha uzun süre dayanırlar. Tüylü olanlar ise düzleştirilmeleri açısından zordur.
  • Köpük: Kaliteli köpük yastıklar şekillerini yıllarca koruyabilir ancak uzun köpükten yapılanlar desteklerini oldukça hızlı bir şekilde kaybederler. Kaliteli bir köpük yastık size gereken konfor ve desteği sağlayacaktır.
  • Hafıza köpüğü: Bunlar, vücudunuza şekil veren, kalıpları ısı ve ağırlığa duyarlı visko-elastik poliüretan köpüklerden yapılma yastıklardır. Bir hafıza köpüğü yastığı, çene ve kulak gibi hassas bölgelerdeki baskıyı azaltmak ve desteklemek için boynunuzun ve başınızın şeklini alır. Bu yastık tipinin potansiyel dezavantajı ise, çocuğunuzun gece içerisinde hareketlerini kısıtlayacağından ötürü tutulmuş ve ağrılı bir şekilde uyanmasına sebep olacaktır.
  • Kontur: Köpükten, hafıza köpüğünden veya lateksten yapılabilir ve sırt üstü uyuyan insanlar için tasarlanmıştır. Araştırmalar sonucunda yana doğru yatıldığında yastıkların daha az rahat olduğu ve zayıf uyku kalitesi ile sonuçlandığı görülmektedir.

12 Yastığınızın ömrü, üretimi sırasında hangi malzemenin kullanıldığına ve kalitesine bağlı olacağından ötürü, satın alırken üretici firmaya danışın. Bu bilgi genellikle yastığın ambalajı üzerinde bulunur ancak yine de firmadaki yetkiliden bilgi almanızda fayda vardır.

13 Bazı yastık üreticileri seneler geçtikçe yastığın halini görebilmeleri için yastığın üzerine etiket bile hazırlamaktadır. Böylece yastığı satın aldığınız gün üzerine tarih atıp ilerideki durumunu firmaya gösterebiliyorsunuz.

14 Genel kural olarak, yastığınızın doluluğuna bağlı olarak, yastığınızı 6 ay ile 2 yılda bir değiştirmelisiniz. Temiz tutmak zor geliyorsa değiştirmeniz en iyi seçenektir. Eninde sonunda yastık mikroplar için festival haline gelecektir.

15 Yastığınızdan en iyi şekilde faydalanmak için her gün yastığınızı açık havada sallandırın ve tüylerini dövün. Ayrıca toz akarlarından kurtulmak, nem ve yağdan uzak tutmak için de düzenli olarak güneş ışığında kurumaya bırakın. Bu şekilde yastığınıza iyi bir şekilde yatırım yapmış olursunuz. Ayrıca düzenli olarak yıkamaları daha kolay olur. Yastığınız üzerindeki yıkama talimatlarına bağlı olarak (üretici firma tarafından belirlenen) yastığınızı önerilen sıklıkta yıkayın.

Kaynak

Uğur Kuzak

Article Tags:
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir