Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Nasıl Temizlenir

Bebeklerde burun tıkanıklığı uyku ve yeme düzensizliklerine sebep olabilmektedir. Bebekler burun sümkürmenin veya temizlemenin henüz ne demek olduğunu bilmedikleri için durum daha da kötü bir hal alabilmektedir. Bu nedenle bebeğinizin burnunu temizlemek için tuzlu damla kullanımı veya burun açıcılar gibi yöntemleri öğrenmeli ve bunlara aşina olmalısınız.

Yöntem1: Tuzlu Burun Damlası veya Spreyi Kullanımı

1Kullanacağınız tuz türünü seçin. Tuzlu damla ve sprey kullanımı burundaki mukus tabakası birikimini engellerken tıkanıklıkların kısa bir süre içerisinde açılmasına da yardımcı olur. Sprey ya da damla kullanımı arasında kararsız kalıyorsanız çocuğunuzun hangisine daha kolay bir biçimde tahammül edeceğini anlamaya çalışın ve ona göre seçiminizi yapın. Hangi tuz karışımı bebeğinizde daha çok işe yararsa ve hangisinde daha az sorun çıkarırsa ona göre bir belirleme yapmanız gerekmektedir.

  • İzotonik tuz karışımlı çözelti kapsamında insanın kanında bulunan tuz kimyasal yapısı ile aynı yapı ortaya koyulmaktadır. Izotonik tuz karışımlarını eczanelerden satın alabileceğiniz gibi aynı zamanda evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bir bardak suyun içerisine bir çay kaşığı tuz ve son olarak bir tutam karbonat koyarak karışımınızı hazırlayabilirsiniz.
  • Hipertonik tuz karışımlı solüsyon kapsamında insan kanında bulunan tuz oranından çok daha fazlası bulunmaktadır. Bir diğer deyiş ile bu tuz karışımlarının tuz oranı izotoniklere göre daha yüksek seyretmektedir. Bir bardak ılık suyun içerisine bir buçuk çay kaşığı tuz ekleyerek ve 1/4 çay kaşığı karbonat ekleyerek karışımınızı evde hazırlayabileceğiniz gibi eczanelerden satın da alabilirsiniz.
  • Hipotonik karışımların kapsamında çok düşük bir tuz oranı bulunmaktadır. Burun hastalıklarının tedavisinde çok etkili olmadığını belirtmek gerekmektedir.

2Ellerinizi sabun ve su ile yıkayın. Tuzlu su karışımına ve çocuğunuzun burnuna dokunmadan önce ellerinizi temizlemeniz gerekmektedir. Aksi takdirde ellerinizde bulunan mikroplar çocuğunuzun burnuna geçebilir.

  • Ellerinizi sabun ve su yardımı ile en az 20 saniye yıkamaya özen göstermelisiniz.
  • Ellerinizi yıkama gibi bir imkânınız yoksa içerisinde %60 oranında alkol bulunan bir temizleyici kullanabilirsiniz. Unutmamalısınız ki elleri yıkamak el temizleme ürünü kullanmaktan çok daha iyidir.

3Bebeğinizi kucağınıza alın ve pozisyonu belirleyin. Bebeğinizi düz bir zemine yatırın ya da kucağınızda uygun bir pozisyonda tutmaya çaba gösterin. Bebeğinize damlayı veya spreyi uyguladıktan sonra 5 dakika boyunca çocuğu aynı pozisyonda tutmanız gerektiğini unutmamalısınız. Her ikinizin de rahat olduğu bir pozisyon seçmeye özen göstermelisiniz.

4Damlayı uygulayın. Bebeğinizin baş kısmını hem sıkı hem de arkaya doğru tutmanız gerekmektedir. Çocuğun burnuna net olarak dokunmadan spreyi veya damlayı çocuğun burun deliklerine yerleştirmeniz gerekmektedir. Bir ya da iki kere spreyleme işlemi gerçekleştirmeniz yeterlidir. Tıkanıklık durumuna göre sprey sayısında değişim yapabilirsiniz. Eğer damla kullanıyorsanız üç damla burun tıkanıklığı için yeterli gelecektir.

5Bebeğinizi yatay bir pozisyonda 5 dakika boyunca tutun. Bu durum sayesinde damlanın veya spreyin burun kanallarında dolaşmasını sağlamış olursunuz. Bebeğiniz öksürmeye veya nefes almakta güçlük çekmeye başlarsa onu dik bir pozisyona getirmelisiniz.

6Mukus tabakasını, sümüğü mendil ile temizleyin. Sprey veya damla kullandıktan sonra burundan çıkan mukus tabakasını mendil ile temizlemeniz gerekmektedir. Bazı zamanlarda sümük hapşırık yardımı ile dışarı çıkarken bazı zamanlarda da kendiliğinden burun dışına akıntı olarak çıkmaktadır.

7Gerekli durumda tekrarlayın. Sprey ve damla kullanımından sonra herhangi bir mukus tabakası akıntı olarak dışarı çıkmazsa işlemi yeniden tekrarlamanız gerekmektedir. İkinci uygulamadan sonra bebeğinizin burnu daha rahat bir hale gelecektir.

8Spreyin veya damla şişesinin uç kısmını temizleyin. Mikropların şişenin uç kısmından çıkması için ılık su yardımı ile temizlemelisiniz.

9Damla kullanımını haftada en fazla dört kez gerçekleştirmeniz gerekmektedir. Aşırı tuzlu karışım kullanımı çocuğun burun kanallarını tahriş edebilir.

Yöntem2: Burunda Bulunan Sümük Tabakasını Burun Aspiratörü Yardımıyla Temizlemek

1Tuzlu sprey ve burun aspiratörü yardımı ile temizleme işlemini gerçekleştirin. Aspiratörü veya tuzlu spreyi tek başına kullanmaktansa iki yöntemi bir araya getirerek kullanmalı ve daha etkili bir sonuç elde etmelisiniz. Burunda bulunan sümük tabakası bu yöntemler vasıtası ile yumuşayacak ve temizlenmesi daha kolay bir hal alacaktır.

2Kullanacağınız burun aspiratörü türüne karar verin. Bütün aspiratör tipleri işe yarayacaktır. Hangi aspiratör türünde daha rahat bir biçimde işlem gerçekleştirecekseniz onu seçmeniz gerekmektedir.

  • Ampul şeklinde olan aspiratörler genel olarak yeni doğan çocukların burun temizliğinde kullanılmaktadır. Bu yöntem sayesinde bebekler çok daha kolay bir biçimde nefes alabilmektedir.
  • NoseFrida gibi bazı aspiratör türleri de ebeveynlerin sümük tabakasını direkt olarak emmesine olanak tanımaktadır. Bu aspiratör ampul şeklinde olan aspiratöre göre çok daha az etkili kalmaktadır.

3Mukus tabakasının yumuşaması için tuzlu sprey veya damla kullanın. Bu yöntemi sağlıklı bir biçimde uygulamak için bir önceki bölümde anlatılanları detaylı bir biçimde inceleyebilirsiniz.

4Bebeğinizi kucağınıza alın ve pozisyonu belirleyin. Bebeğinizi düz bir zemine yatırın ya da kucağınızda uygun bir pozisyonda tutmaya çaba gösterin. Seçtiğiniz pozisyonda bebeğin yüzünün yukarı bakıyor olması yani sırt üstü olması gerektiğini unutmayın. Sizin için ve bebek için hangi pozisyon daha uygunsa onu seçmelisiniz.

5Bebeğinizin burnunda bulunan sümük tabakasını ortadan kaldırmak için aspiratörü kullanın.

  • Ampul aspiratör; bu aspiratörün başlığının yalnızca ¼ ünü bebeğin burun deliğinden içeri sokmalısınız. Açıyı da bebeğiniz için en uygun olan pozisyona göre belirlemelisiniz. Aspiratörü aktif bir biçimde kullanmaya başlayın ve ardından mukus tabakasının dışarı çıkması için aspiratörü burun deliğinden dışarı çıkarın. Bir burun deliğinde bu işlemi gerçekleştirdikten sonra aynı işlemi diğer burun deliğine de uygulamalısınız.
  • NoseFrida olarak adlandırılan aspiratör türünü kullanıyorsanız da aynı biçimde dikkatli olmalısınız. Mukus tabakasını çıkarma işlemi bittiği zaman aspiratörün içerisini boşaltmalı ve temizlemelisiniz.

6Gerekli görürseniz işlemi tekrarlayabilirsiniz. Tuzlu spreylerden bir nebze daha uygulamak mukus tabakasının daha çok yumuşamasını da beraberinde getirecektir.

7Aspiratörünüzü kullandıktan sonra temizlemeyi unutmamalısınız. Sabunlu sıcak su kullanımı aspiratörün temizlenmesi için en uygun seçenektir

  • Ampul şeklinde olan aspiratörlerin haznesinden ziyade burun deliğine yerleştirilen uç kısmının sabunlu ve sıcak su ile temizlenmesi gerekmektedir. Bu işlemi birkaç defa tekrarlarsanız hijyen açısından iyi bir seviyeye erişmiş olursunuz.

Kaynak:

  • http://www.uwhealth.org/healthfacts/ear/5437.pdf
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003051.htm
  • http://www.wikihow.com/Clear-a-Baby%27s-Stuffy-Nose

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir