Beyin Donması Nasıl Engellenir

Sıcak yaz günlerinde yediğiniz dondurma ya da buz gibi bir yudum kola sonrası başınızda daha doğrusu beyninize bir acı, bir yanma hissedersiniz. Bu aslında yanma değil donmadır. Tıbbi adı Sphenopalatine Ganglioneuralgia olan bu durum beyin donması ya da dondurma ağrısı olarak bilinir. Siz de bu ağrı ile başa çıkmak zorunda kalanlardan iseniz endişelenmeyin, bu durum karşısında tamamen çaresiz değilsiniz. Birkaç küçük ipucu ile dondurmanızın tadını çıkarın, hem de baş ağrınız olmadan!

Beyin Donmasını Hafifletme

1Semptomları tanıyın. Beyin donması, soğuk olan bir uyarıcı ile karşılaştıktan 30 ila 60 saniye sonra alnınızda meydana gelen saplanma şeklindeki şiddetli ağrı olarak tanımlanır. Bu ağrı genellikle 45- 60 saniye arasında geçer; birkaç dakika sürebilir ancak 5 dakikayı geçmez.

  • Beyin donmasına neden olan bu mekanizma, migren ile de bağlantılıdır. Baş ağrılarınız 5-10 dakika içinde geçmiyorsa ya da beyin donması durumunu soğuk bir şeyler tüketmeden yaşıyorsanız bir doktora görünmenizde fayda var. Migren kontrolü yaptırmalısınız.

2Beyin donmasına sebep olan şeyi çevrenizden uzaklaştırın. Buz gibi bir kola içtiyseniz ya da dondurmanızdan ısırdıysanız yüksek ihtimalle beyin donması ile ödüllendirilirsiniz. İlk yapacağınız şey kolayı ya da dondurmayı bir kenara bırakmak olmalı.

3Diliniz yardımıyla damağınızın üst kısmına baskı uygulayın. Soğuk bir yudum kola ya da dondurmadan sonra hemen damağınıza baskı uygulayın. Diliniz ile yapacağını bu basınç sayesinde soğuk maddeye maruz kalmış damağınızı uyararak beyin donması etkisini azaltabilirsiniz. Bunu yeteri kadar yaptığınızda beyninize giden damarlarda kan akışını kolaylaştırabilirsiniz ki bu beyin donmasını engeller.

  • Dilinizi yuvarlayabiliyorsanız, dilinizin alt kısmı ile damağınıza bastırmaya çalışın. Dilinizin üst kısmı içtiğiniz kolay ya da yediğiniz dondurmadan dolayı daha soğuk olacaktır. Alt kısmı ise üst kısma göre daha sıcak olacağı için beyin donması etkisini geçirmede daha etkili olacaktır.
  • Yapılan anketlerde insanlar basıncın şiddetinin de önemli olduğunu vurgulamıştır. Yani ne kadar çok bastırırsanız o kadar çabuk ve etkili sonuç alırsınız.

4Ilık bir şeyler için. Çok sıcak olmamak kaydıyla içeceğiniz ılık içecekler beyin donmasını önleyecektir. Bu adımda oda sıcaklığındaki içecekler, ağzınızın içini ısıtmaya yeterli olacaktır.

  • Bir yudum alın ve ağzınızı bu içecek ile çalkalayın, sonra yutun. Bu damağınızın ısınmasına yardımcı olacaktır.

5Elleriniz yardımıyla ağzınızı ve burnunuzu maskeler gibi kapatın. Hızlı bir şekilde nefes alıp verin. Bu size ılık bir nefes sağlayacaktır ve ağzınızın içinin ısınmasına yardımcı olacaktır.

6Damağınızdan daha sıcak olan başparmağınızı damağınıza bastırın. Tabii ki bunu yapmadan önce ellerinizin temiz olduğundan emin olmalısınız. Elleriniz, soğuk uyarıcıyla temas etmiş olan ağzınızdan daha sıcak olacaktır. Bu nedenle başparmağınız ile uyguladığınız basınç ağrıyı hafifletecektir.

7Bekleyin. Beyin donması genellikle 30 ila 60 saniye arasında geçmektedir. Aslında beyin donmasının şoku, beyin donmasından daha kötüdür; ancak beyin donması belirtilerini takip eder beyin donması ile karşılaşacağınızı tahmin edebilirseniz daha kolay atlatırsınız.

Kaynak

  • http://www.npr.org/sections/waitwait/2012/01/20/145532490/how-to-cure-brain-freeze
  • https://blogs.scientificamerican.com/observations/brain-freeze-might-help-solve-migraine-mysteries/
  • http://www.wikihow.com/Stop-Brain-Freeze

Ayşegül Karakaya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir