Bourbon Nasıl İçilir

Mark Twain bir sözünde ‘Cennette Bourbon içip sigara içilmeyecekse oraya gitmeyeceğim’ der. Bu Bourbon seven kişilerin genel zihniyeti bu biçimdedir; Bourbon yoksa, içmenin ne manası olacak? Fakat henüz hiç Bourbon tüketmediyseniz ve tadını beğenip beğenmeyeceğiniz konusunda emin değilseniz, bu içki için doğru yere gitmeniz gerekmektedir. Bourbon mısırdan üretilen, fıçıda bekletilen, sene ilerledikçe güzelleşen bir Amerikan viskisi çeşididir. Aşağıdaki adımları takip ederek Bourbon içme sanatına aşina olmaya başlayabilirsiniz.

Bölüm1 : Bourbon İçin Gerekli Olan Temel Nitelikler

1Her bir Bourbon’un sahip olması gereken temel nitelikler hakkında fikir sahibi olun. ABD’nin federal yasasına göre Bourbon ‘Amerika Birleşik Devletlerinin ayırt edici bir ürünü’ olarak tanımlanmaktadır. 1964 senesinde ABD meclisi Bourbon’un sahip olması gereken temel standartları net olarak belirlemiştir.

  • %51 oranından az mısır ile üretilmemelidir. Mısır oranı %51in üzerinde olmalıdır.
  • Bu içkinin yeni cilalanmış ve hazırlanmış olan meşe bir fıçı içerisinde bekletilmesi ve yıllanması gerekmektedir. Sert bir Bourbon’un mutlaka en z iki sene boyunca bu tp bir fıçıda yıllanması gerekmektedir.
  • 160 proofdan daha fazla damıtılmaması gerekmektedir, bu da en az %80 oranında bir alkol barındırması gerektiği anlamına gelmektedir.
  • Fıçıya konulduğu zaman Bourbon’un %40 alkol oranından daha fazlasını içermemeleri gerekmektedir.
  • Şişelendiği zaman ise %40ın üzerinde bir alkol oranını içermesi istenmektedir.

2Doğru yaşta olan ve ideal oranda bekletilmiş bir Bourbon seçin. Bourbon için özel ve kesin bir bekletilme senesi sınırı bulunmamaktadır. Fakat genel olarak dört yıldan dokuz yıla kadar değişim gösteren bir bekletilme aşaması vardır. Sek bir Bourbon’un ise 2 sene boyunca bekletilmesi gerekmektedir. İçki yıllandıkça kahverengiye dönük amber renginde artış görülür, tatlılık seviyesi artar ve daha derin bir aroma sahibi olur.

  • Bourbon fıçılarda bekletilir ve yıllanır. 7- 8 sene kadar uzayabilecek olan genişletilmiş bir bekleme döneminde Bourbon tahta fıçıdan dışarı bile süzülebilir. Bu durum Meleğin payı olarak adlandırılmaktadır. Zaman zaman da Bourbonun bir kısmı fıçı tarafından absorbe edilebilir bu da şeytanın payı olarak adlandırılmaktadır. Jim Beam bu duruma Şeytanın kesintisi adını da vermektedir.
  • Bourbon bekletmek için kullanılmış olan fıçılar aynı işlem için kesinlikle yeniden kullanılamaz. Bunun yerine soya sosu ve viski için kullanılabilir. Bunların dışında hoş mobilyaların ham maddesi olarak da kullanılabilmektedir.

3Bourbon renkleri arasındaki farklılığın bilincinde olun. Birçok Bourbon çeşidi kahverengi veya amber rengi olmak ile beraber bazıları da beyaz ya da şeffaf renkte olabilmektedir. Bu içkiyi yeni tüketmeye başlayan bir birey olarak kahverengi-amber tonunda olan Bourbon ile içki ile tanışmaya başlayabilirsiniz. Bu kahverengi renk Bourbon ile fıçı arasında gerçekleşen hava giriş çıkışı ‘nefes alım’ süreci neticesinde ortaya çıkmaktadır. Bourbonun bu hoş rengi fıçının tahta kısmından içkiye geçmektedir. Beyaz Bourbon ise en az su kadar berrak bir içeriğe sahiptir. Bu tür Bourbonlar bir sene bekletilir ve oldukça farklı isimler ile de bilinmektedir; Hayalet, Ham Viski, Beyaz Köpek Viskisi ve Jacob’ın Hayaleti bunlardan sadece bazılarıdır.

4Bourbon’un tarihi hakkında fikir sahibi olun. Bourbon içkisinin ismi Fransız Hanedanlardan biri olan Bourbonlardan gelmektedir. Bourbon bölgesi, Kentucky bu aile sonrasında isimlendirilmiştir ve adı geçen içki de ilk olarak bu yerleşim bölgesinde üretilmiştir. Bourbon aslına bakılırsa 18. yüzyılda imal edilmeye başlanmıştır fakat 1860lara kadar çok da büyük bir bilinirlik kazanmamıştır. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması içerisinde yer alan yenilenmiş tanım nedeni ile Bourbon genel olarak Amerika Birleşik Devletleri içerisinde imal edilmektedir. Fakat, geleneksel olarak Bourbon içkisi, 1786 yılında Bourbon yerleşim bölgesinin hemen kuzeydoğu bölgesinde bulunan Kentucky’de yer alan içki imalathanelerinden gelmektedir. Bu yerleşim yeri 34 farklı yönetim bölgesine ayrılmış bulunmaktadır. Bourbon bölgesinde bulunan ilk içki imalathaneleri lisanslandırılmış durumdadır, bu konuda geçerli olan yasağın 2014 senesine kadar uygulamaya koyulmamış olması da ayrıca belirtilmelidir. Bourboun yerleşim alanı dışında bulunan kaliteli içki imalatçıları hazırlamış oldukları karışım için Bourbon ismini de kullanmamaktadırlar.

5Bourbon’un farklı türlerinin ve farklı özel aromalarının olduğunu bilin. Birçok Bourbon mısır,, çavdar ve arpadan imal edilir. Daha geleneksel olan Bourbonların içersinde en az %8-10 oranında çavdar bulunmaktadır. Bourbon genel olarak içeriklerine göre farklı kategorilere ayrılmıştır, Yüksek oranda mısır içeren, yüksek oranda çavdar içeren ve son olarak da buğday aromalı olarak temelde 3 kategoride incelenebilmektedir.

  • Yüksek oranda çavdar içeren Bourbon’da en az %10 oranında çavdar bulunmaktadır. Bu içki türü diğer türlere göre çok daha fazla baharatlı olmaktadır ve koyu aroması ile de bilinmektedir. Bulleit, Old Grand Dad ve Basil Hayden çavdar ağırlıklı olan Bourbon türlerinden bazılarıdır.
  • Yüksek oranda mısır içeren Bourbon’da ise %51 oranında mısır bulunmaktadır. Mısır ağırlıkta olan Bourbonlar genel olarak diğer türlere göre tat bakımından çok daha tatlı olmaktadır. Old Charter ve Baby Bourbon mısır ağırlıklı olan içki türlerinden bazılarıdır.
  • Buğday ağırlıklı olan Bourbon türlerinde ise çavdar yerine buğday kullanılmaktadır. Genel olarak; mısır, arpa ve buğdayın karışımından imal edilmektedir. Bu tür Bourbonların damak tadı olarak yumuşak oldukları bilinmektedir, bir diğer yandan da karamel ve vanilya aromasının etkisi daha net hissedilmektedir. Maker’s Mark, Van Winkle bourbons, ve Rebel Yell buğday ağırlıklı olan Bourbon çeşitlerinden sadece bazılarıdır.

Bölüm2 : Bourbon Tadımı

1Birkaç tür farklı Bourbon (geleneksel, çavdarlı Bourbon, mısır aromalı Bourbon, buğday ağırlıklı Bourbon)  satın alın ve tadım testini başlatın. Bunların arasından sizin hoşunuza giden hangisi ise onu belirleme şansını da bu şekilde elde etmiş olursunuz.

  • Farklı harman Bourbonları da tercih edebilir ve deneyebilirsiniz. 4 yıl boyunca bekletilmiş olan harmanlar kullanılabilecek olan en genç türlerdir. Bu harmanın içerisinde nötr tahılların bulunmaması gerekmektedir. Nötr olan tahılların viski yapımında kullanılamayacağını da unutmamalısınız.

2İçkiniz için kullanımı uygun olan bir bardak bulun. Bu adım için illa özel bir bardak satın almak zorunda değilsiniz fakat bazı bardak tiplerinin hem Bourbon kokusunu hem de tadını çok daha iyi elde etmenizi mümkün kılmaktadır. Ağız kısmı geniş olan bardaklar bu işlem için çok daha uygundur çünkü içkinin kokusunu almanız bu tür bardaklar ile kolay olur ayrıca buz eklemek isterseniz buzunuzu da bardağınıza daha kolay şekilde ekleyebilirsiniz. Zengin bir koku, Bourbon’un tadını bir adım daha ön plana çıkaracaktır.

3Bourbon viskinizi bardağın içerisine boşaltın. Bardağınızı 1/4ü dolu olacak şekilde içki ile doldurun. Birkaç dakika boyunca bardağın içerisinde dinlenmesine izin vermelisiniz. İçmeden önce Bourbonunuzu koklamalısınız. Dudaklarınız bardağın kenarından içkiyi yudumlarken burnunuz da bardağın hemen karşı köşesinde bulunacak şekilde adım atarsanız, içkinizi hem tatmış hem de koklamış olursunuz.

  • Bourbon’un kokusu şişeden işeye ve tabi ki kişilerin koklama duyusuna göre farklılık ar edebilmektedir. Vanilya, odunsu ve karamel tatları Bourbonların en sık sahip oldukları aromaların başında gelmektedir.

4İçkinizden bir yudum alın. İçkinizin dilinizin üzerinden yuvarlamasına izin verin ve bir yudum alın. Dilinizin üzerinde birkaç saniye de olsa aromanın kalmasına izin verin. Burnunuzdan nefesinizi dışarı verin ve yudumladıktan sonra da ağzınızdan nefes verin. Bu şekilde içkinin aromasının daha da yoğunlaşmasını sağlamış olursunuz. İçki içmeye alışkın biri değilseniz, ilk yudumunuzu aldığınız zaman ağzınızda sert bir izlenim bırakabileceğini de unutmamanız gerekmektedir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir