Brokoli Nasıl Taze Tutulur

Brokoli lezzetli ve besleyici olmasının yanında taze tutulması zor olan bir besin olmasıyla bilinir. Brokoli doğru şekilde muhafaza edilmediğinde bir iki gün içinde kurumaya ve iştah kaçırıcı bir hal almaya başlar. Bunun aksine, doğru saklama teknikleriyle brokolinin 5 ila 7 gün içinde taze kalmasını sağlayabilirsiniz (dondurma işlemi yapılarak bu süre uzatılabilir). Brokolinizi sağlıklı bir şekilde saklamak ve mutfağınızdaki israfı en aza indirmek için aşağıdaki 1. adıma bakın!

Yöntem1 : Brokoliyi Kısa Süreliğine Bekletmek

1Brokoliyi buket haline getirin. Onları taze tutmanın alışılmadık fakat en etkili yollarından biri, onları bir çiçek buketi haline getirmektir. Köklerini birleştirecek şekilde yarısına kadar su doldurduğunuz kabın içine brokoli demetini yerleştirin. Brokolinin ‘kabarık’ kısmı kabın dışında kalacak şekilde yerleştirilmelidir. Brokolinizi buzdolabının içine bu şekilde yerleştirirseniz 5 ila 7 gün boyunca onları muhafaza edebilirsiniz.

  • En iyi tazeliği elde etmek için brokolinin kabarık kısımlarının üstüne bir poşet geçirin ve poşette birkaç delik açın. Kabın içindeki suyu günlük olarak değiştirin.

2Brokoliyi nemli bir kağıt havluyla sarın. Brokoliyi taze tutmanın bir başka yolu ise marketlerde gördüğünüz sebze ve meyveleri taze tutma yolunun taklidi olan nemli kağıt havluya sarmaktır. Temiz ve boş bir sprey şişesini (daha önce çamaşır suyu gibi ağır temizlik malzemeleriyle doldurulmamış) soğuk suyla doldurun. Ardından brokolinizin kabarık kısımlarını bu suyla nazikçe havalandırın. Brokoliyi kağıt havluyla sardığınızdan o nemin bir kısmını emecektir. Brokoliyi bu şekilde buzdolabında 3 gün boyunca muhafaza edebilirsiniz.

  • Brokoliyi kağıt havluyla sıkıca sarmayın veya saklama kabına koymayın. Bunu sebebi brokolinin hava akışına ihtiyaç duymasıdır.

3Brokolinizi hava alan bir torbaya koyun. Eğer yukarıda söylediğimiz yolları uygulamaya vaktiniz veya sabrınız yoksa endişelenmeyin, brokoliyi sıradan plastik bir poşette muhafaza etmektense daha taze tutmanın kolay bir yolu var.  Brokoliyi torbanın içine koyun ve kabarık kısımları hava alacak şekilde torbada küçük delikler açın. Bu şekilde buzdolabına yerleştirdiğiniz brokoli birkaç gün için tazeliğini koruyacaktır.

4Kendi bahçenizde yetiştirdiğiniz brokoliyi yıkayın fakat marketten satın aldığınızı yıkamayın. Brokoliyi saklama konusuna gelince, biraz nem brokoli için iyi olacaktır ama fazlası onun çürümesine sebep olur. Islaklık, brokolinin birkaç gün içinde küflenmesine sebep olur ve bu onu yenmeyecek hale getirir. Bu sebeple, marketten aldığınız brokoliyi yıkamaktan kaçınmak isteyebilirsiniz, zira onlar çoktan temizleme yöntemi ile yıkanmış ve kurutulmuş olarak satılırlar. Bu sebeple ek bir temizleme işlemine ihtiyaç duymayabilirsiniz. Bunun tersi olarak kendi yetiştirdiğiniz brokoliyi böcekler ve diğer doğal atıklardan arındırmak için yıkamak isteyebilirsiniz.  Kendi yetiştirdiğiniz brokoliyi yıkadıktan sonra her yerini kuruladığınızdan emin olun. Aksi halde küf oluşumuna davetiye çıkarmış olabilirsiniz.

  • Kendi bahçenizde yetiştirdiğiniz brokoliyi yıkamak için ılık (sıcak değil) su ve birkaç yemek kaşığı beyaz sirkeyi derin bir kapta karıştırın. Brokolinin kabarık kısmında saklanmış olabilecek küçük böcek ve diğer atıkları uzaklaştırmak için brokoliyi bu karışımın içinde yaklaşık 15 dakika bekletin. Buzdolabına koymadan önce soğuk suyla durulayın ve her tarafını kurulayın.

5Brokoliyi olabildiğince hızlı bir şekilde buzdolabına koyun. Brokoliyi muhafaza etme yöntemlerinden hangisini seçerseniz seçin, önceliğiniz onu buzdolabına olabildiğince hızlı bir şekilde koymak olmalıdır. Bazı kaynaklara göre taze alınan brokoli 30 dakika içinde buzdolabına koyulmalıdır. Brokoliyi buzdolabına ne kadar çabuk koyarsanız, brokolinin canlı dokusunu o kadar az kaybetmesini sağlar ve çürümesini geciktirmiş olursunuz.

Yöntem2 : Brokoliyi Dondurarak Saklayın

1Kaynar ve buz gibi soğuk suyu hazırlayın. Yukarıda sıraladığımız yöntemler brokoliyi kısa sürekli taze olarak muhafaza etmek için faydalıdırlar fakat eğer kısa sürede tüketemeyeceğiniz kadar fazla veya aldıktan hemen sonra tüketmeyi düşünmediğiniz brokoliniz varsa onları dondurarak saklamayı düşünebilirsiniz. Dondurulmuş brokoli yaklaşık 1 yıla kadar muhafaza edilebilir. Böylelikle yemeklerinize taze brokoli katmak için bol zamanınız olacak demektir. Fakat brokoliyi dondurucuda saklamak öyle gelişigüzel yapılacak bir olay değildir. İlk olarak brokoli beyazlatma denilen işlemden geçmelidir. Başlarken, biri sıcak suyla diğeri soğuk suyla dolu olan iki kap hazırlayın.

2Brokolinin baş kısımlarını küçük parçalar halinde kesin. Suyun kaynaması için beklerken, brokoli başlarını küçük parçalara kesmek için bir bıçak veya bir makas kullanabilirsiniz. Kestiğiniz parçalar birkaç santimetreden daha büyük olmamalıdır. Brokolinin küçük parçalara ayrılması önemlidir. Aksi halde kaynayan su brokolinin daha iç kısımlarına etki etmezken, uç kısımlarının daha fazla haşlanmasına sebep olabilir.

  • Brokolinin baş kısımlarını parçalamak için çıplak ellerinizi bile kullanabilirsiniz. Brokolinin kabarık kısımlarını tutup ellerinizle koparın. Böylece daha küçük saplı küçük parçalar elde edeceksiniz. Eğer parçalar 1,5-2 santimetreden daha büyük ise bir kez daha parçalayabilirsiniz.

3Böldüğünüz parçaları yaklaşık 3 dakika kadar kaynatın. Bütün brokoliyi tarif edildiği gibi parçalara ayırdıktan sonra kaynayan suyun içine atın. Brokoli parçalarının uzun süre kaynamasına gerek yok. 3 dakika bu işlem için yeterli. Her bir parçanın eşit seviyede beyazlaması için periyodik olarak karıştırın.

  • Beyazlatmanın amacı, brokoli dondurulduğunda muhafaza edilmesini kolaylaştırmaktır. Tüm sebzeler, dondurma işlemi sırasında sebzenin rengini, dokusunu ve tadını bozacak enzimler ve bakteriler içerir. Beyazlatma işlemi bu bakteri ve enzimleri devre dışı bırakıp, brokolinin donduktan sonra da orijinal lezzetini korumasını sağlar.

4Kaynattığınız brokoli parçalarını 3 dakika kadar soğumaya bırakın. 3 dakika boyunca kaynattığınız brokolileri bir süzgeç yardımıyla sudan alabilir veya süzebilirsiniz. Ardından sıcak suyla kendinizi yakmamaya özen göstererek, brokoli parçalarını hemen soğuk suya atın. Yaklaşık 3 dakika soğuk suda beklettiğiniz brokoli parçalarının her birinin soğuk suyla temas ettiğinden emin olun.

  • Soğuk su kullanmamızın amacı brokolinin hemen soğumasını sağlayarak pişmesini durdurmaktır. Brokoliyi pişirmek için değil, beyazlatmak için kaynattığımızdan eğer kaynamaya devam edip pişerse yumuşak ve lezzetsiz olacaktır. Brokolileri sıcak sudan aldıktan sonra buzdolabına direkt soğumaya bırakırsak, soğuk hava her parçayla temas etmeyeceğinden sağlıklı bir sonuç elde edemeyiz. Bu nedenle soğuk suyu kullanmalıyız.

5Suyunu süzün ve kurulayın. Brokoliler soğuk suyun içinde 3 dakika kadar bekletildikten sonra (suyun soğukluğunu elinizle hissedin) bir süzgeç yardımıyla onları alın veya suyunu süzün. Daha sonra brokolileri beklemeye bırakın. Brokoliler dinlenirken üzerinde kalan su damlalarının akması için brokoli parçalarını altüst şeklinde hareket ettirin. Birkaç dakika sonra brokolileri tamamen kurutmak için temiz bir bez veya kağıt havlu kullanabilirsiniz.

6Brokolileri saklama kabına koyarak dondurucuda muhafaza edin. Brokoli parçalarını hava alabilen plastik bir torbaya koyun ve üzerine bir kalem yardımıyla o günün tarihini yazın. Torbanın içindeki fazla havayı sıkıştırarak dışarı çıkarın ve torbayı dondurucuya yerleştirin. İşiniz artık bitti! Brokolileriniz donduktan sonra onları yaklaşık 1 sene saklayabilirsiniz.

  • Dondurduğunuz brokolinin ömrünü uzatmak için sıfır derece dondurucu (no frost) değil, düşük sıcaklıklı bir derin dondurucu kullanın. Çünkü sıfır dereceli derin dondurucular, dondurucunun içindeki buzu çözmek için periyodik olarak donma noktasının üstünde bir sıcaklıkta çalışmaya başlar. Bu durum brokolilerin ömrünü kısaltır.
  • Özel vakumlu cihazlar sebzeleri uzun süreli saklamak için en ideal yöntemlerden biridir. Brokolileri içine koyduğunuz torbanın veya saklama kabının havasını tamamen aldığınızda, brokolilerin dayanma süresini en üst seviyeye çıkarabilir ve tazeliğini koruyabilirsiniz. Özel vakumlu poşet veya saklama kaplarının fiyatı 350-400 lira civarında olabilir.
  • Birçok tarif (özellikle pişirme tarifleri) için, brokolilerin çözünmesini beklemeye ihtiyaç duymayabilirsiniz. Eğer pişirmeden önce çözünmelerini istiyorsanız, su dolu bir kapta birkaç dakika bekletmeniz yeterli olacaktır.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir