Çekingen Kişilik Bozukluğu Olan Sevdiklerinize Nasıl Yardım Edersiniz

Çekingen kişilik bozukluğuna sahip bireyler çekingen, güvensiz ve duygularını dışa vurmayan olarak tanımlanabilirler. Bu özellikler her insanı belli bir dönemde tanımlamak için kullanılsa da Çekingen kişilik bozukluğuna sahip olanlar bu kişisel özellikleri hayatlarını negatif bir şekilde etkileyecek bir ölçüde sergilerler. Bu bireyler sosyal etkileşimden kaçınabilirler ve reddedilmeyi algılandıklarında kurtulmak için ilişki başlatabilirler ve eleştiri konusunda aşırı derecede hassas görünürler. Bu rahatsızlığa sahip bireyler birçok problemle karşılaşabilirler. Kendini bu konuda eğiterek nasıl destek sağlayacağını ya da ilişkin için gerçekçi beklentilere sahip olmayı öğrenebilirsin.

Yardım teklifinde bulunma

1 Sevdiğiniz kişiyi yardım alma konusunda cesaretlendirin. Bilişsel davranış terapisi çekingen kişilik bozukluğunu tedavi etmenin en etkili yoludur. Zamanla, terapi bu rahatsızlığa sahip bireylerin daha az içine kapanık olmasına yardım edebilir. Tecrübeli bir terapist sevdiğiniz kişiye durumuyla başa çıkma ve daha dolu bir hayat yaşama konularında yardımcı olabilir.

  • Sevdiğiniz kişiyi gücendirmemek adına bu konuyu ona nazikçe ve düşünceli bir şekilde açın. Örneğin; sevdiğiniz kişiye ‘’Senin için endişeleniyorum. Son zamanlarda yalnız ve içine kapanık görünüyorsun. Bir terapiste görünmenin insanlarla konuşmayı daha kolay bir hale getireceğini düşünüyor musun?‘’ diyebilirsiniz.
  • Erkenden yardım almak önemlidir çünkü sevdiğiniz kişinin tedavi edilmemiş çekingen kişilik bozukluğunun negatif yan etkilerinden – depresyon gibi- kaçınmasına yardım edebilir.
  • Eğer romantik bir ilişkiyse, partnerinizle birlikte çiftler terapisine gitmeyi teklif edebilirsiniz. Eğer kardeş ve ya arkadaşlık ilişkisiyse, aile terapisine gitmeyi önerebilirsiniz.

2 Sevdiğiniz bireyi ‘’düzeltemeyeceğinizi’’ hatırlayın. Birine her ne kadar yardım etmek isteseniz de çekingen kişilik bozukluğu gibi bir durumla baş edeceğiniz zaman ilk başta etkilenen bireyin kendi kendine yardım etmeye karar vermesi gerekmektedir.

  • Bireyin sizin desteğinizden ve kabullenişinizden haberi olduğuna emin olun ama sevdiğiniz bireyin problemlerini onun yerine çözmek için kendinize baskı yapmayın.
  • Bireye ‘’Seni sevdiğimi ve yardım alma konusundaki tercihini desteklediğimi bilmeni istiyorum. Eğer yapabileceğim bir şey varsa, sadece söylemen yeterlidir. ‘’ deyin.

3 Sağlıklı mücadele etme stratejileri hakkında cesaretlendirin. Çekingen kişilik bozukluğuna sahip bireyler bağımlılık ve ya madde kullanımı problemlerine sahip olma konusunda yüksek risk grubundadır. Depresyona girmeye de meyillidirler.

  • Sevdiğiniz kişi konuşmak istediğinde ya da yaslanacak bir omuz aradığında onun yanında olun ve egzersiz yapmak gibi sağlıklı stres azaltma stratejilerini edinmesi konusunda onları destekleyin.
  • ‘’ Hey, neden bu hafta sonu yürüyüşe gitmiyoruz.’’ ya da ‘’ Benimle birlikte zumba sınıfına katılmayı ister misin?’’ demek en yakın arkadaşın, kardeşin ve ya sevgilinin fiziksel olarak aktif kalmasına ve stresle başa çıkmasına yardımcı olmanın harika bir yoludur.
  • Yoga da bireyi hem zihnen hem de fizikken güçlendirmeye yardımcı olmanın harika bir diğer yoludur. Yoga meditasyonu ve esnemeyi bir araya getiren bir egzersizdir.

4 Sevdiğiniz kişinin pozitif kişisel özelliklerine vurgu yapın. Çoğu zaman çekingen kişilik bozukluğuna sahip bireyler yetersiz ve değersiz hissetmeyle mücadele ederler. Bireylerle kendilerinde yanlış bir şeyler olduğuna dair saçma bir düşünceye kapılmış olduğunu tartışmak yerine, bireyin pozitif özelliklerine odaklanın. Sevdiğiniz kişinin onun kişiliğini olduğu gibi kabullendiğinizi bildiğinden emin olun.

  • ‘’Zor bir zamandan geçtiğini biliyorum ama gücüne ve azmine ne kadar çok hayran olduğumu bilmeni istiyorum. Sen ilham verici bir bireysin.’’ diyebilirsiniz.
  • Bu insanla ilişkinize bağlı olarak, başkalarının da bu sürece dahil olmasını istemeniz de yardımcı olabilir. Kız arkadaşınızın en yakın arkadaşına kız arkadaşınızın zor bir süreçten geçtiğini ve kız arkadaşınızı ekstra pozitif tutmasını söyleyin. Ebeveynlerinize erkek kardeşinize üniversite konusunda baskı yapmaya ara vermelerini önerin ve bunun yerine ailece hep birlikte eğlenceli bir gezintiye çıkın. Biraz da olsa stresi azaltmak ve stresi pozitifliklerle değiştirmek önemli derecede yardımcı olabilir.

Kaynak

Elif Özmen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir