Çıkık ile Burkulma Arasındaki Farklar Nelerdir?

cikik-ile-burkulma-arasindaki-farklar-nelerdirBurkulma ve çıkık birbirine benzer gibi gözükse de, birbirinden farklı kavramlardır. Hemen hemen her insan hayatının bir döneminde bu kavramlar ile karşılaşmaktadır. Genel olarak insan başına geldikten sonra bunlara nasıl müdahale etmesi gerektiğini öğrenip uygulamaya başlar. Bu iki kavram birbirinden nasıl ayrılır? Çıkık veya kavramı nasıl tespit edebiliriz?

Çıkık denildiğinde; bağ ve bir kapsül yardımıyla iki kemiğin eklem oluşturmak üzere bir araya gelmesi ve bu iki kemiğin birbirinden ayrılması akla gelmektedir.

Burkulmalarda doğrudan eklemle bağlantılı durumlardır. Bu olay yaşandığında eklemin normalde sabit halde durmasını sağlayan ve onu koruyan bağlarda bir sorun var demektir. Bu sorunlar, yaralanmalar kademe kademedir.

Çok basit hızlı iyileşme süreciyle düzelecek yaralanmalardan, bağın tamamen kopmasına kadar kademelenmiş yaralanmalar görülür. Şayet bir burkulma olayı yaşandıysa, bu olayın akabinden bir röntgen filmi çekilip bakılırsa eklemin sağlam olduğu anlaşılır. Röntgen incelendiğinde eklemin yerini terk etmediği ve her iki kemiğinde eklem yüzeylerinin birbirine baktığı görülecektir.

Çıkık ile burkulma arasındaki farklara bakılacak olursa:

  • Ayak bileğinizde, el bileğinizde,dizinizde ya da diğer herhangi bir yerinizde bir kaza sonucu yaralanma olduysa ve bunları az bir ağrı olsa da hareket ettirebiliyorsanız bu burkulma olduğuna işaret eder. Burkulmalar bir şekilde o eklemin zorlanmasıyla oluşur.
  • Şayet bir çıkık durumu oluştuysa iki kemik arasındaki ilişkinin bozulmasından dolayı eklemler fonksiyonlarını yerine getiremez. Yani çıkık olan bir dirsek, çıkık olan bir bilek yahut çıkık olan bir omuz ki en sık yaşanan çıkık durumlarının başında gelir hiç bir şekilde normalde yapılan hareketleri yapamaz. Çıkıklar tıbbi müdahale gerektirir. Kendiliğinden geçme olasılığı yoktur.

Yaşadığınız kaza sonucu ağrılarınız yoğun değilse ve kaza sonucu darbe alan elinizi, ayağınızı, dizinizi yahut başka uzvunuzu düzgün bir şekilde az bir ağrıyla kullanabiliyorsanız tedirgin olmanıza gerek yoktur. Bir süre dinlenirseniz yavaş yavaş ağrılarınız azalacaktır. Ancak ağrılarınız şiddetliyse ve kazaya uğramış elnizi, kolunuzu vb. uzuvlarınızı hareket ettiremiyorsanız en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir