Çocuğa Çarpım Tablosu Nasıl Öğretilir?

Çocuklara çarpım tablosunu öğretmeye çalışmak bir ebeveyn olarak biraz da sizin sorumluluğunuzdadır. Çocukların İlköğretim’den Liseye, Lise’den Üniversiteye ve sonrasına uzanan eğitim ve öğretim sürecinde çarpma becerilerinin gelişmiş olması gerekmektedir. İşte bundan çocuğunuza çarpım tablosunu doğru yaklaşım ve çocuğunuza zaman ayırarak öğretmelisiniz. Şimdi yapmanız gereken tek şey sabırla bu işin hem keyfine vararak hem de çocuğunuza keyif aldırarak bu adımları izlemek ve çocuğunuzun çarpım tablosunu öğrenmesini sağlamaktır.
[the_ad id=”17227″][the_ad id=”17228″]
 

Bölüm1: Becerilerin Kazandırılması

1Bir zaman belirleyin. Hem çocuğunuzun hem sizin hazır olacağınızı düşündüğünüz anda çocuğunuzla birlikte çarpım tablosunu öğrenmek/öğretmek adına oturun. Eğer iş’ten dolayı siz çok yorgunsanız ya da başka bir sebepten dolayı çocuğunuz çok yorgunsa yahut ikinizde haddinden fazla açsanız bu durum öğrenme ve öğretme süresini uzatacaktır. Basit gibi görünebilir, ama öğrenme/öğretme aşamasından bu faktörle oldukça etkilidir. Bundan dolayı öncelikle bu durumlara bir çözüm bulmalısınız. Aşırı yorgunsanız bir müddet dinlendikten sonra, açlık hissediyorsanız açlığınızı yatıştırdıktan sonra bu işe koyulmalısınız. Bu sorunları aştıktan sonra 30 dakika boyunca herhangi bir dikkat dağınıklığına izin vermeden oturun.

  • Enerji ve coşku her ikiniz için de çok önemlidir. Cep telefonlarını, TV’yi ve diğer dikkat dağıtabilecek elektronik cihazların tümünü kapatın ve yemek masasına oturup çarpım tablosunun üstesinden gelin.

[mam][mom]

 

20, 1, 2 ve 3 rakamlarından işe başlayın. Rakamları tekrar etmek ezberlemeye başlamadan önce önemli bir adımdır. Unutmayın! Çocuğunuz saymayı henüz öğrenmemiş, ezberlemiş olabilir. Bu rakamları sayarken karıştırmasına sebep olabilir.

  • Çocuğunuz çarpmaya aşina değilse, toplama yaparak öğretmeye başlayın. Yani, 4×3 = 4 + 4 + 4 olduğunu ona anlatın.
  • Çocuğunuzun matematik kitabını ve kendilerine verilen herhangi bir kaynağı çalışırken yanınıza almanızda fayda var. Böylelikle okulda verilen eğitim ve öğretimin yöntemini tam olarak görmeniz mümkün olacaktır.
  • 0’dan 100’e kadar sayıları gösteren kullanışlı bir tablo ya da sayı doğrusu varsa bu işlerin daha hızlı ilerlemesinde yardımcı olabilir. Bu tablo sayesinde satır ve sütun ilişkilendirilerek çocuğunuzun sonuçları yazması daha kolay hale gelir. Eğer bu kadar büyük tablolar oluşturamıyorsanız bu durumda daha küçük parçalardan oluşan tablolar kullanabilirsiniz.
    • Bunu eğlenceli ve daha öğretici hale getirmek için ise çocuğunuzdan kendi yaşının katlarını başka bir renkle , yine aynı şekilde sizin yaşınızın katlarını farklı renkle yazmasını isteyebilirsiniz.

 

 

3Değişme özelliğinin oldukça kolay ve kullanışlı olduğunu çocuğunuza anlatın. Cevaplar bir noktadan sonra tekrarlayacaktır, yani çarpım tablosunun yarısını öğrenmek çocuğunuza yetecektir. Çünlü 3×7 ile 7×3 aynıdır. Her sayının çarpımı için değişme özelliğinin kullanılabilir olduğunu, çarpmada rakamların yeri değişse de sonucun değişmeyeceğini çocuğunuza izah etmeniz yeterlidir. Çocuğunuz anlamakta güçlük çekiyorsa bunun izahı sırasında evinizdeki çay kaşığı vb. materyallerden yardım alabilirsiniz.

  • Çocuğunuz öncelikle 0-3 arasındaki rakamlarla işlem yapmaya hakim olsun,sonrasında 4-7 arasındaki rakamlarla işlem yapmaya geçin ve son adım olarak da 8-10 arasındaki rakamlarla çarpma işlemlerine geçin. Eğer daha da öteye gitmek isterseniz 11 ve 12 ile işlemler yapabilirsiniz. Öğretmenler çocuğunuzun seviyesini tespit etmek için ya da ödüllendirmek için zor sorularla çocuğunuzun karşısına gelebilir, siz bu atmış olduğunuz adımlarla çocuğunuzun bu zorlukları aşmasına yardımcı olmuş olursunuz.

 

4Bütün tablodaki çarpım sonuçlarını tartışın. Bu sayede ezberci olmadan çarpım tablosunu çocuğunuza öğreterek büyük bir iş başarmış olursunuz. Tablo üzerinde küçük ipuçlarını çocuğunuza çok daha iyi bir şekilde anlatma şansını elde edersiniz.

  • 10’un katları olan sayıların sonunda hep sıfır olur.
  • Herhangi bir sayıyı 5 ile çarpmanın aslında 10 ile çarpmanın yarısına eşit olacaktır  (10×6=60; 5×6=30,veya 60’ın yarısı)
  • Hangi sayıyla 0’ı çarparsanız çarpın sonuç gene 0 olacaktır.

 

5Püf noktaları bilin. Matematikte aslından oldukça kolay ve püf noktalar içeren bir Bilim dalıdır. Umarım bu püf noktaları öğrendikten sonra çocuğunuz size teşekkür edip, hayran olacaktır.

  • Her iki elininizi parmaklarınızı açarak avuç içi aşağı bakacak şekilde masanın üzerine koyun. Şimdi 1×9 için sol serçe parmağını kapatın, kalan parmak sayısı bu çarpımın sonucu olan 9’dur. İkinci olarak 2×9 için sol yüzük parmağınızı(sol serçe paramağının hemen yanındaki ikinci parmak) kapatın. Ortaya 1 ve 8 rakamları çıkacaktır. Bu çarpmanın sonucu da 18. 3×9 için soldan 3. parmağınızı kapatın. Bu durumda kapattığınız parmağın solunda 2 parmak, sağında ise 7 parmak kalacaktır, bu çarpma işleminin sonucu da 27‘dir. Bu yöntem 9×9(81)’e kadar doğru şekilde çalışır.
  • Çocuğunuz herhangi bir sayının iki katını almayı öğrendiyse 4 katını almayı öğrenmesi oldukça kolay olacaktır. Sadece sayının iki katını al ve sonra tekrar iki katını al. 7×4 için inceleyecek olursak: İlk olarak 6’nın 2 katı 12, sonrasında da 12’nin 2 katı 24, 6×4=24 olarak bulunmuş olur. Bu cevabı otomatik hale getirmek için çocuğunuza birçok kez farklı işlemler yaptırın.
  • Herhangi bir rakamı 11 ile çarparken sayıyı adeta kopyalayıp yanına yazmak yeterlidir. yani 3×11 işlemi için iki tane 3’ü yan yana yazmak sonucu verecektir: 3×11=33, 4×11 için yine aynı şekilde 2 tane 4 yan yana 4×11=44.
    • Çift haneli herhangi bir sayının 11 ile çarpımında çift haneli sayıyı üç haneli olacak şekilde ilk rakamını başa, son rakamını sona ve ortayı boş bırakacak şekilde yazın. Yani diyelim ki 18×11 işlemini yapıyoruz. Bu durumda şunu yapın 1_8, şimdi ikinci adımda yapmanız gereken şey bu iki haneli sayının rakamlarını toplamaktır. 18’in rakamları toplamı = 1 + 8 =9 olarak bulunur. Son adımda yapmanız gereken bu çarpım sonucu olacak olan 3 haneli sayının ortasını bu iki rakamın toplamını yerleştirmektir. 18×11 =198 olarak bulunmuş olur.

[the_ad id=”17269″][the_ad id=”17268″]

 

 

Video:

https://www.youtube.com/watch?v=EDrbXVaTug8

 

 

Kaynaklar:

Article Tags:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir