Çocuklarda Uçma Anksiyetesi Nasıl Azaltılır

Zevkli ve eğlenceli olması gereken bir aile tatili bazen uçma anksiyetisi olan çocuklar sebebiyle daha tatilin başından burnunuzdan gelebilir. Uçma korkusu birçok yaş grubunda yaygın olsa da çocuklar için özellikle bir kabus gibidir. Neyse ki çocuklarınızdaki bu tarz anksiyeteleri azaltmak için ilaç kullanmadan başvuracağınız birkaç yöntem var. Biraz planlama, kararlılık ve sabırla bu sorunun üstesinden gelebilir hatta çocuklarınız için uçmayı eğlenceli bir hale bile getirebilirsiniz.

Çocuğunuza Güven Aşılama

1Çocuğunuzun uçuş korkusu hakkında sorular sorun. Çocuklarınızın korkuları hakkında konuşmak onları daha fazla korkutmak yerine çözüm bulabileceğiniz için faydalıdır ve bazı anksiyeteleri azaltmak için kullanılabilir. Yine de çocuğunuzu sorguya çeker gibi konuşmamalısınız, sadece korkunun kaynağını ve sebeplerini bulmaya yönelik sorular sorun.

  • Bir çocuğun uçmaktan korkmasının temel sebebi şunlar olabilir: bu kadar ağır bir uçağın havada nasıl kalacağına ikna olamamak, istediği zaman istediğini yapamamak ve kapalı bir alan içerisinde hapis kalmak, eskiden yaşanmış kötü bir deneyim ya da başkalarından dinlediği ve etkileyici kötü deneyimler; örneğin haberlerdeki uçak kazaları, hava tehditleri gibi.
  • Korkuya sebep olan problemleri empati yaparak anlamaya çalışın: “Ben de ilk uçağa bindiğimde uçağın düşeceğini düşünmüş bu konuda dehşete kapılmıştım. Bu konuda sen ne düşünüyorsun?” gibi sorularla başlayabilirsiniz. “Kalabalık ve kapalı alanlarda daha önce rahatsızlık duyduğunu görmüştüm. Uçaklar hakkında da canını sıkan bir durum var mı?” gibi sorular sorarak mantıklı çıkarımlar yapmaya çalışın. “Yakında yapacağımız uçak yolculuğu hakkında ne düşünüyorsun?” gibi direkt sorular da sorabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun korkusu hakkında ne kadar çok bilgi edinirseniz o kadar çözüme yönelik yaklaşımlar yapabileceğinizi unutmayın.

2Uçakların nasıl uçtuğunu anlatın. Aslında bir uçak yolculuğunun ne kadar güvenli olduğundan bahsedebilmek için İnternette bulabileceğiniz bir sürü kaynak var. Örneğin; bir uçak yolculuğunun en tehlikeli kısmının arabayla havaalanına gitmek olması gibi. Yalnız sadece istatistiki veriler çocuğunuzu etkilemek için yeterli ilgiyi çekemeyebilir. Bunun yerine uçakların nasıl uçtuğunu anlatarak göstermeniz çocuğunuzu daha çok etkileyecektir.

  • Çocuğunuza uçaklar ve uçma prensipleri hakkında kitaplar, uçak modelleri alabilir ve uçuş videoları izletebilirsiniz. Aklına takılan sorulara cevap ararken ona yardımcı olun. Mümkünse çocuğunuzla beraber ufak bir uçak modeli yapıp onu uçurmaya çalışın. Eğer yakınlarınızda bir uçak müzesi varsa çocuğunuzu oraya götürün uzmanlarla konuşturun ve kokpite oturtup nasıl tepki verdiğini gözlemleyin.

3Çocuğunuzu uçakları kalkarken ve inerken görmesi için havaalanına götürün. Uluslararası havalimanlarına gidip uçakların inişini ve kalkışını izleyen ailelerin olduğu dönemi çoktan geçmiş olsak da uçma anksiyetesi olan bir çocuğun korkusunu yenmek için hala gidip uçakların iniş kalkışlarını izleyebilirsiniz.

  • Başlangıç olarak yöresel bir havaalanına gidin. Uçakların iniş kalkışını izlemek için izin verilen bir bölgede durum ve uçakları izlerken bir yandan olacakları ve deneyimlerinizi anlatın. Eğer sizinle ve çocuğunuzla konuşacak bir pilot bulabilirseniz bunun faydasını da görürsünüz.
  • Günümüzde güvenlik önlemleri sebebiyle büyük havalimanlarında uçakların inişini kalkışını izlemek kısıtlanmış olsa da elbette onları bir güvenlik tehdidi olmadan izleyebileceğiniz noktalar olacaktır.

4Uçuş güvenliği görevlileri hakkında konuşmayı deneyin. Çocuğunuza uçakları ve uçuşları güvenli hale getirmekle sorumlu binlerce insan olduğundan bahsedin. Bunlardan birkaçı uçuş güvenlik mühendisler, uçuş görevlileri ya da pilotlardır.

  • Küçük çocuklar için büyük havalimanlarındaki güvenlik katmanları karışık ve korkutucu olabilir. Onun yerine güvenlik ofisinde çalışan insanlardan ve bilgisayarlardan bahsedin, uçuşun güvenli olması için kullanılan önlemleri sayın.

5“Sistematik Duyarsızlaştırma” işlemini uygulamaya çalışın. Özellikle sistematik bir şekilde işlendiğinde, bilgilendirme ve aşınalık anksiyetenin en büyük düşmanlarındandır. Çocuğunuzun uçuş korkusunu yenmek için kullandığınız her adım; uçakların uçma prensipleri, havada kalmanın nasıl mümkün olduğunu ve uçuş ekibinin her bir üyesi, çocuğunuzun anksiyetesini önemli derecede azaltacaktır.

  • Sistematik duyarsızaştırma, anksiyeteyi bitirmek ve rahatlığı sağlamak için yavaş işleyen ve adım adım uygulanması gereken bir yaklaşımdır. Örneğin arılardan korkan birisi bu konuda kitaplar okuyabilir, “çicekleri izlemeye” gidip arıların tozlaşma hakkında ne kadar önemli olduğunu gözleyebilir, arıcılarla konuşup onları yeterli bir mesafeden izleyebilir, kendisi de arıcılık kıyafeti giyerek yanlarında bulunabilir ve son olarak üzerinde bir şey olmadan arılara yaklaşabilir. Yukarıda bahsedilen örnek sistematik duyarsızlaştırmanın adımlarını anlamak için mükemmel örneklerden bir tanesidir.
  • Çocuğunuzun korkusunu yenmek için hazırlıklara uçmadan birkaç gün önce değil mümkün olduğunca erken başlayın. Uçak müzelerine birkaç kere gitmeniz gerekse bile pes etmeyin. Emin olun ki uçma vakti geldiğinde emeğinizin karşılığını alacaksınız.

Kaynak

  • http://www.babycenter.com/404_how-can-i-reassure-my-child-that-flying-is-safe-ages-5-to-8_71080.bc
  • http://www.wikihow.com/Reduce-Flying-Anxiety-in-Kids
  • http://www.suitcasesandstrollers.com/interviews/view/fear-of-flying-in-kids

Burak Yıldız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir