Delüzyonel (Sanrısal) Bozukluk Olan Sevdiklerinize Nasıl Yardım Edersiniz

Delüzyonel bozukluk “psikoz” olarak adlandırılan zihinsel bir hastalıktır. Bu, bir kişinin hayalden gerçeği ayırt edemediği anlamına gelir. Delüzyonel bozukluktan mustarip olan kişiler, yabancılar tarafından izlendiklerine veya ünlülerle yakın arkadaş olduklarına inanmak gibi gerçekte olmayan sabit, sarsılmaz fikirlere sahipler. Ne yazık ki, delüzyonların tedavi edilmesi zordur, çünkü düşünceler çok sabittir. Eğer bu rahatsızlığa sahip bir yakınınız varsa, kendinizi eğitin ve endişelerinizi ifade edin, ancak ciddi bir durum söz konusu olduğunda müdahale etmeye hazır olun.

Endişenizi İfade Etme

1Konuşmak için net bir an seçin. Eğer yakınınızın delüzyonları olduğunu düşünüyorsanız yapabileceğiniz en kötü şeylerden biri de onu görmezden gelmektir. Delüzyonel bozukluk tedavisinde danışmanlık hizmeti almak için yakınınızın terapistiyle (eğer varsa) veya yerel zihinsel sağlık hizmetlerine başvurmayı düşünürken ona yardım eli de uzatmalısınız.

  • Sevdiğiniz kişi ile endişeniz hakkında konuşmaya çalışmanız iyi olacaktır, fakat delüzyonları olmadığı bir zaman seçmelisiniz. Etkin bir şekilde delüzyonları varken yakınız ile zihinsel durumunu hakkında konuşayamayabilirsiniz.

2Endişenizi bir görüş olarak ifade edin. Sevdiklerinizle konuşun ve davranışları ve düşünce kalıpları hakkındaki endişenizi dile getirin. Ses tonunuzun farkında olmanız ve öfkeli veya agresif olmamanız önemlidir. Konuşma süresince nazik ve dürüst olmaya çalışın ve çatışmacı olmamaya dikkat edin. Muhtemelen, açık delillerle olsa bile, yakınınızı delüzyonlarının yanlış olduğuna ikna edemeyeceksiniz.

  • Mümkün olduğunca eleştirel olmayın. Delüzyonlar “sabit fikirlerdir.” “Düşündüğün şey gerçek değil” veya “Hayır, paranoyak ve deli gibi davranıyorsun!” gibi cümleler kurmak çok şey başaramayacak ve sevdiğiniz kişinin sanrılarını güçlendirecektir.
  • Bunun yerine, endişenizi bir görüş olarak sunun, örneğin “Zor zaman geçiriyor gibi görünüyorsun. İyi olup olmadığını merak ediyorum” veya “Senin için endişeleniyorum. Bana kalırsa, bazı sabit fikirler geliştirdin.”

3Delüzyonlara kapılmayın. Sevdiklerinizin yanlış olduğunu kanıtlamak için girişimlerde bulunmayın fakat aynı zamanda sanrılarıyla oynamayın ya da kendinizi onları kabul ediyormuş gibi göstermeyin. Bunun yerine, delüzyonu çürütmeye çalışmak yerine kişinin deneyimi ile ilişki kurmaya ve onu anlamaya çalışın.

  • Onunla aynı fikirde olmadığınızı netleştirirken sevdiğiniz kişinin duygularının önemli olduğunu tekrarlayın. “Böyle hissettiğini anlıyorum fakat benim farklı bir görüşüm var” veya “Bahsettiğin şey önemli; ben sadece yanılmış olabileceğini düşünüyorum. ” gibi cümleler kullanabilirsiniz.
  • Ayrıca sevdiğiniz kişilerin sanrılarını önerilerle sorgulayabilirsiniz; “Bir şeylerin doğru olduğuna inanmak, bunun doğru olduğu anlamına gelmez, sence de öyle değil mi?” ya da “Hepimiz bazı şeyleri yanlış yorumlamaya yatkınız, değil mi?”
  • Aynı zaman da; “Beynimiz birtakım şeyleri yanlış yorumlayabilir ve bize yanlış bir fikir verebilir, değil mi?” ya da “Bazen çok gerçek gibi duran şeyleri hayal edebiliriz – rüyalar gibi. Bu onların gerçek oldukları anlamına gelmiyor ” gibi cümleler kurmayı da deneyebilirsiniz.

Kaynak

  • http://my.clevelandclinic.org/health/articles/delusional-disorder
  • http://www.wikihow.com/Help-Loved-Ones-with-Delusional-Disorder
  • http://www.psychguides.com/guides/how-to-find-help-treating-psychosis/

Orkun Günderen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir