Diş çürükleri nasıl tedavi edilir?

Diş çürükleri, dişin sağlığını kaybetmesi sonucu üzerinde oluşan küçük açıklıklar veya deliklerdir. Diş çürükleri diş yüzeyinde oluşan plak ve bakteri, ağız sağlığı ve beslenme düzeninde mineral eksikliği kaynaklı olabilir. Birçok durumda, diş çürükleri geri döndürülemez ve dişçiler tarafından florür tedavileri, dolgu ve çekim ile tedavi edilebilir. Bununla beraber yapılan araştırmalara göre diş çürükleri beslenme düzenini değiştirerek ve diş mineralleri artırılarak evde tedavi edilebiliyor. Bu makale sizi tedaviler hakkında bilgi sahibi yaparak diş çürüklerinin engellenmesi konusunda ilk adımda bilmeniz gerekenler hakkında yardımcı olacak.

Diş Tedavisi

  1. Diş çürüğü belirti ve işaretlerini takip edin. Belirdikleri andan itibaren diş çürüklerinin sebeplerini ayırt edebilmek oldukça önemlidir. Bu sayede, tedavinin ilk adımına başlayabilir ve durumun zaman içerisinde ilerlemesini engelleyebilirsiniz. Eğer sıralanan belirtilerden bir veya birkaçına sahipseniz, diş çürüğü yaşıyor olabilirsiniz:

Diş hassasiyeti veya ağrısı yaşayabilirsiniz. Bunun yanı sıra soğuk, şekerli veya sıcak yiyecekler tüketirken ortadan şiddetliye doğru ağrı.

Isırma esnasında acı hissedebilirsiniz.

Dişinizin üzerinde koyu renkli delikler veya çukurlar oluşabilir.

Bazı çürükler gözle görünmeyen boyutlarda olabilir ve çok ciddi ağrıya sebep olmazlar. Bu tip çürükler x-ray, ultrason ve florasan aydınlatma ile ayırt edilebilir. Bu yüzden düzenli olarak diş doktoruna görünmek oldukça önemlidir.

  1. Dişçiye görünün. Ağız sağlığınız için düzenli olarak yılda iki kere diş doktoruna muayene olmanız önerilir. Bunun yanı sıra, bu dönem dışından bir çürük oluşumundan şüphelenirseniz, diş doktorunuz ile bir randevu ayarlayın. Muayene esnasında:

Belirtilerinizi ve dikkatinizi çeken durumları doktorunuza açıklayın. Bu sayede doktorunuz çürüğün yerini kolaylıkla belirleyebilir.

Muayene olun. Diş doktorunuz çürüğünüzün durumunu belirleyebilmek için muayene yapacaktır. Çürüğün varlığını doğrulayabilmek için doktorunuz dişinizin üzerinde keskin bir obje kullanarak yumuşak noktaları tespit edecektir.

  1. Florür tedavisi uygulayın. Florür tedavileri diş çürüklerinin erken aşamalarında kullanılır. Florür, dişin kendini yenilemesine yardımcı olur.

Tedavi jel bir cila, sıvı bir solüsyon ve florür köpüğü ile uygulanır ve dişin kaplanıp diş minesinin güçlendirilmesini sağlar.

Florür tedavisi uygularken, dişçiniz iki yoldan birini seçebilir: doktorunuz florürü direkt olarak dişe uygulayabildiği gibi aynı zamanda bir tablaya uygulanmış halde dişinize yerleştirebilir. Tedavinin tamamlanması yaklaşık 3 dakika sürer.

  1. Dolgu yaptırın. Dolgu, aynı zamanda yenileme olarak da bilinir, çürüklerin diş minesine doğru ilerlediği ve sürekli hale geldiği durumlarda tercih edilir.

Diş doktorunuz bir matkap yardımıyla çürüğü ortadan kaldırır. Ardından reçine, porselen veya gümüş metali ile dişte açık kalan deliği kapatır.

Gümüş metali dolgusu içerisinde bulunan cıva kimileri için sağlık açısından risk yaratabilir. Eğer bu durumdan endişe duyuyorsanız, doktorunuza danışarak kullanacağı malzeme hakkında bilgi alın.

Çürüğün yayılmasına bağlı olarak, dolgunun tamamlanması için iki seans gerekebilir.

  1. Diş tacı satın alın. Taç adı verilen özel donatılmış bu malzemeler diş çürüklerinin tedavisinde kullanılır. Bu ürünler yalnızca çürük belirli bir noktada yoğunlaştığında kullanılabilir. Diş taçları metala bağlı diş yapısına benzer bir malzemeden yapılır.

Diş tacı kullanımında, doktorunuz dişin çürüyen bölgesini bir matkap yardımıyla çıkararak kalıbını alır.

Alınan kalıp porselen, altın veya zirkonyum maddesi ile doldurulur ve çürüyen bölgeye yerleştirilir.

Diş tacı hazır olduğunda, doktorunuz yapıştırıcı ile bu malzemeyi dişinize yerleştirir. Bu işlem için de birden fazla seans gerekebilir.

  1. Kanal tedavisi yaptırın. Kanal tedavisi ancak çürüğün diş etinin derinliklerine nüfuz ettiği, dişin iç bölgesinin çürüdüğü, enfeksiyon kaptığı veya öldüğü durumlarda tercih edilen bir seçenektir.

Kanal tedavisi esnasında, diş doktorunuz dişinizin üst bölgesinde bir yarık açar ve çürüyen bölgeyi diş içerisinden çıkarır. Ardından açık kalan bölge kauçuğa benzer bir malzeme ile kaplanır ve yapıştırılır.

Bazı zamanlarda kanal tedavisi yapılan dişe aynı zamanda tekrar bir açıklık oluşmaması için diş tacı takılır. Bu işlem kanal tedavisi esnasında veya birkaç ay sonra yapılabilir.

  1. Dişiniz kurtarılamıyorsa, çektirin. Dişinizin tamamını etkileyen çürükler için çekim işlemi tek seçenek olacaktır.

Eğer dişleriniz kötü halde hasar gördüyse ve herhangi bir yöntem ile kurtarılamıyorsa, ekim işlemi yapılması gerekir.

Dişiniz çekildiğinde, geride boşluk bırakabilir. Estetik açıdan da hoş olmayan bir görüntü oluşturan bu durum aynı zamanda kalan dişlerinizin damakta hareketine ve birçok soruna sebep olabilir.

Bu sebeple, kalan boşluğun doldurulması için köprü tedavisi veya diş implantı yaptırmayı düşünebilirsiniz.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Treat-Cavities

Aslı Ecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir