Doğal Yollarla Anemi Nasıl Önlenir

Anemi, vücudunuzdaki hücre ve dokulara oksijen taşımak için yeterli derecede sağlıklı alyuvar hücrelerinin  (RBC) bulunmaması sonucu oluşur. Anemi kronik ya da kısa süreli ve düşük-yüksek seviyede olabilir. Anemiye, şiddetli regl kanaması ve hassas bağırsak sendromu gibi birçok şey de yol açabilir. Birçok çeşidi bulunmaktadır, ancak bazılarının kolayca önüne geçilebilir. Bazılarının önüne geçilemez ve tedavi edilmesi gerekir. Birkaç basit adımı izlerseniz, anemiyi anlayabilir ve doğal yollarla engelleyebilirsiniz.

Anemiyi Doğal Yollarla Önleme

1Daha fazla demir tüketin. En yaygın anemi türleri gıda eksikliği anemileridir. Demir, anemi hastalarında en çok görülen besin eksikliğidir. Bu çeşit anemiyi önlemek için, belirli besinleri daha fazla tüketerek daha fazla demir almalısınız. Erkekler ve adet görmeyen kadınlar günde 15 mg demir almalıdır. Hamile kadınlarda bu oran 30 mg olmalıdır.

  • Kırmızı et, ciğer, tavuk ve hindi eti, domuz eti ve balık gibi demir yönünden zengin proteinler tüketmeyi deneyin. Ispanak ve pazı, hardal, pancar ve lahana yaprağı, brokoli ve kara lahana gibi koyu yapraklı sebzeler yemeye çalışın.
  • Daha fazla tofu, soyalı gıdalar, bezelye, mercimek, fasülye, nohut, kuru meyveler, erik, şeftali ve erik suyu tüketin.
  • Kahvaltılık ve atıştırmalık olarak, demir yönünden zenginleştirilmiş tahıl gevrekleri ve tam buğday unlu ekmekler yiyin.
  • Daha fazla demir takviyesi için yemeklerinizi demir döküm pişirme kaplarında pişirebilirsiniz.

2Demiri yok eden besinlerden kaçının. Belli besinler demir emilimini azaltabiilir. Demir eksikliğinin sebep olduğu aneminiz varsa yemeklerinizin yanında çay, kahve ve sıcak çikolata içmeyin. Yemeklerinizden gerekli demiri emecek ve vücudunuza gitmesini engelleyektir. Aynı sebeplerden ötürü bu sıvılarla birlikte demir takviyesi almamaya da özen gösterin.

  • Süt ve süt ürünlerinden uzak durmalısınız. Çünkü süt ürünlerinin içerisindeki kalsiyum, demir emilimini azaltır.

3Daha fazla B12 alın. B12 vitaminine ihtiyaç duyduğunuz anemi türlerinde, beslenmenizde daha fazla B12 yer almalıdır. Günde 2.5 mcg B12’ye ihtiyacınız vardır. Hamile kadınlar günde 2.6 mcg, emzirme döneminde ise 2.8 mcg B12 vitamini almalıdırlar. Beslenmenize biftek, ciğer, tavuk ve hindi eti, sardalya, somon, ton balığı, morina balığı, yumurta, süt, yoğurt ve peynir ekleyin. Bu besinler doğal B12 seviyenizi yükseltecek ve aneminizin tedavisine yardımcı olacaktır.

  • B12 yönünden zenginleştirilmiş yiyecekler tüketebilirsiniz. B12 içerikli tahıl gevreği, soyalı içecekler ve ve vejeteryan burgerler yiyiniz.
  • B12 vitamini seviyenizi yükseltmek için, B12 takviyesi de alabilirsiniz.

4Folik asit oranı yüksek besinler tüketin. Folik gibi vitamin eksikliği de anemiye yol açabilir. Bunu önlemek için beslenmenize folik yönünden zengin besinler ekleyin. 13 yaşından büyük erkekler günde 400 mcg, 13 yaşından büyük kadınlar ise 400-600 mcg folik almalıdır. Daha falza folik almak için; pazı yaprağı, brokoli, hardal, lahana, mercimek, börülce, fasülye, nohut, kuru fasülye, barbunya, biftek ciğer ve yumurta tüketin.

  • Ekmek, makarna ve pirinç gibi folik asit yönünden zengin gıdalar tüketebilirsiniz.
  • Muz, portakal ve portakal suyu gibi meyve ve meyve sularında bol miktarda folik bulunmaktadır.

5Daha fazla C vitamini tüketin. Anemiyi önmelemek için ana faktör olan sağlıklı alyuvar üretmede vücudunuz bol miktarda C vitaminine ihtiyaç duyar. 19 yaşından büyük yetişkinler günde en az 85 mg C vitamini almalıdır. Sigara içiyorsanız, günde ektra 35 mg tüketmelisiniz. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için 1000mg C vitaminine ihtiyacınız vardır. Yeterli derece C vitamini almak istiyorsanız; portakal, greyfurt, mandalina, limon, kivi, kavun, ananas, çilek, ahududu yiyin.

  • C vitamini, demirin emilimini kolaylaştırır. C vitaminli besinler, demir içeren besinlerle tüketilebilir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir