Doğal Yollarla Kulak Çınlaması Nasıl Azaltılır

Kulak çınlaması aslında dışardan gelen bir ses olmadığında algılanan sestir. Bu sesler en sıklıkla çınlama olarak algılanır ama bazen de vızıltı, uğultu, ıslık, hışırtı, tıkırtı ve tıslama sesleri olarak duyulur. Dünya çapındaki milyonlarca insan kulak çınlamasını tecrübe eder. Amerika’da 2 milyondan fazla insan aşırı kulak çınlamasına sahipken 45 milyondan fazla insan –yani yaklaşık olarak nüfusun yüzde on beşi- kulak çınlamasının belirtilerine sahiptir. Kulak çınlaması kulak hasarı ve işitme kaybı (sinir duyusal ve ya yaşlanmayla alakalı) da dahil daha ciddi rahatsızlığın habercisi olabilir. Bu durum oldukça güçten düşürücü olabilir. Kulak çınlamasını tedavi etmek doğal olarak durumu teşhis etmeyi, işitsel terapiyi denemeyi ve diğer yöntemlere açık olmayı içerir.

Kulak Çınlama Tanısı Koyma

1 Kulak çınlamasının ne olduğunu kavrayın. Kulak çınlaması çok yüksek seslerden alçak seslere değişiklik gösterebilir, normal duyma yetinize müdahale edecek kadar yüksek olabilir ve tek ya da iki kulağınızda da duyulabilir. Çınlama, vızıltı, uğultu, tıkırtı ve ya tıslama sesleri duyabilirsiniz. Ana olarak iki tane çınlama çeşidi vardır: öznel ve nesnel çınlama.

  • Öznel çınlama, çınlamanın en yaygın şeklidir. Yapısal kulak problemleri (dış kulakta, orta kulakta ve ya iç kulakta) ve ya iç kulaktan beyne ulaşan işitsel sinir yollarındaki problemlerden kaynaklanabilir. Öznel çınlamada, sesi duyan tek kişi sizsinizdir.
  • Nesnel çınlama oldukça nadirdir ama tedavi sırasında doktor tarafından algılanabilir. Bu durum damarlarla ilgili olan problemlerden, kasların kasılmasında ve ya kulağın içindeki kemikle alakalı durumlardan kaynaklanabilir.

2 Kulak çınlama konusundaki risk faktörlerinizi belirleyin. Kulak çınlaması kadınlardan çok erkeleri etkilemeye daha yatkındır. Kulak çınlamasının başlıca risk faktörleri şunları içermektedir:

  • Yaş (Kulak çınlamasına sahip olmanın en uç yaşı 60 ila 69 yaş arasındadır)
  • Cinsiyet
  • Askeri görev (yüksek sesli patlamalara, ateş açmaya ve makinelere maruz kalmak)
  • Yüksek sesli iş yerinde çalışmak
  • Yüksek sesli müzik dinlemek
  • Herhangi bir yüksek sese maruz kalmak, iş ve ya boş zaman aktiviteleri yoluyla
  • Depresyon, endişe, ve ya obsesif kompulsif bozukluk geçmişi

Kaynak

Elif Özmen

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir