Doğum Kontrol Yöntemi Nasıl Seçilir

Bugün piyasada çok çeşitli doğum kontrolü yöntemleri mevcuttur. Bu yazı, jinekoloğunuza yapacağınız bir ziyaretin yerine geçmeyecektir, fakat doğum kontrol yöntemleri hakkında sizi bilgilendirebilir ve doktorunuzu ziyaret etmeden önce tercihinize karar vermenize yardımcı olabilir.

Adımlar

1Doğum kontrolünde sizin için neyin önemli olduğunu düşünün. Düşünmeniz gereken faktörlerden bazıları aşağıda belirtilmiştir:

  • Etkinlik: Geri dönüşü olan birçok doğum kontrol türü % 100 etkili değildir, ancak bazıları diğerlerinden daha etkilidir. Eğer hamilelik sizin için mümkün değilse, etkinlik oranı çok yüksek olan bir yöntem seçmek isteyebilirsiniz. Öte yandan, gebelik sizin için bir seçenekse, çok etkili olmayan bir yöntem o kadar da kötü bir şey olmayabilir.
  • Çaba: Doğum kontrolünüz konusunda ne kadar çaba sarf ettiğinizi düşünün. Her cinsel ilişkiye girdiğinizde düşünmek istediğiniz bir şey mi? Her gün mü? Her iki haftada bir mi hatırlayabilirsiniz? Yoksa birkaç yıl düşünmek istemiyor musunuz?
  • Geri dönülebilirlik: Eğer yakın zamanda çocuk sahibi olmak isteyebileceğinizi düşünüyorsanız, hızlı veya kolayca geri döndürülemeyen bir yöntem seçmek istemezsiniz: yani hormonal yöntemler ve cerrahi prosedürler gibi.
  • Maliyet: Bazı yöntemler diğerlerinden daha ucuzdur.
  • Koruma: Uzun vadeli bir ilişkiniz varsa ve cinsel yolla bulaşan hastalık veya hastalıklardan korunmaya ihtiyacınız yoksa, prezervatif kullanmamayı seçebilirsiniz. Ancak prezervatifler, HIV’in ve diğer cinsel yolla bulaşan hastalıkların bulaşmasını önleyen tek kontrasepsiyon formudur.
  • Önceki deneyim / yan etkiler: Bir yöntem geçmişte sizin için uygun olmamış olabilir, bu nedenle buna benzer bir yöntem seçmek istemeyebilirsiniz. Örneğin, hormonal doğum kontrol sizin için yan etkilere neden olabilir ve daha az yan etkisi olan diğer yöntemlere bakmak isteyebilirsiniz.

2Bu tür doğum kontrollerini araştırın, yararları ve dezavantajları hakkında düşünün. Aşağıdaki maddeler, her kontrasepsiyon türü için genel bakış içermektedir, ancak belirli bir yöntem düşünüyorsanız, daha kapsamlı bir araştırma yapmalısınız.

  • Bariyer yöntemleri: diyaframlar, servikal kapaklar, erkek prezervatifleri, kadın prezervatifleri ve süngerler. Bu yöntemler sıklıkla sperm öldürücü ile birlikte kullanılır ve spermlere karşı fiziksel bir bariyer oluştururlar, böylelikle spermler dölyatağına ulaşamazlar. Bu yöntemler her cinsel ilişki sırasında kullanılmalıdır. Genel olarak, bu yöntemler genellikle daha ucuzdur ve daha az yan etkiye sahiptir, ancak daha düşük gebelik önleme oranlarına sahiptirler.
  • Hormonal yöntemler: RİA’lar, enjeksiyonlar (Depoprovera), bantlar, vajinal halka (Nuva Halka), kol implantı (İmplanon) ve hap. Bu yöntemler, gebeliği önlemek için kadın bedenindeki (östrojen ve progestin) hormonları düzenler. Haplar genellikle her gün alınır; Yüzük, enjeksiyon ve bantları birkaç haftada bir; ve RİA’lar ve implantlar birkaç yılda bir uygulanırlar. Çok etkilidirler ancak ciddi yan etkilere neden olabilirler.
    • Bakır RİA’larda hormon kullanılmaz, ancak dikkate alınması gereken yan etkileri vardır.
  • Tüm doğal yöntemler: geri çekilme ve Dişi Farkındalığı Yöntemi (FAM). Bu yöntemlerin hiçbir yan etkisi yoktur ve bunlar ücretsizdir. Bununla birlikte, geri çekme yöntemi (boşalmadan önce penisin çıkarılması) büyük miktarda güven ve deneyim gerektirir ve etkisiz olabilir. FAM yöntemi başarıyla kullanılabilir, ancak kadının en az altı ay süresince vücudundaki işaretleri doğru kullanarak periyodlarını gösteren bir çizelge hazırlaması gerekir. Bu yöntem de aynı zamanda deneyim ve güven gerektirir. Doğal yöntemler, başka bir doğum kontrol yöntemi ile birlikte en başarılı şekilde kullanılırlar.
  • Kalıcı cerrahi işlemler: vasektomi ve tüplerin bağlanması. Bu yöntemler, artık çocuk sahibi olmak istemeyen çiftler için geçerlidir ve % 100 etkilidir. Bununla birlikte, türlerin bağlanması geri alınabilen bir işlem değildir. Çoğu çift, vasektomi yaptırmayı tercih eder, çünkü bu yöntem hızlı, oldukça ağrısız ve daha ucuz bir işlemdir.
  • Acil durum yöntemleri: B planı. B planı, doğum kontrolün başarısız olmasından veya korunmasız cinsel ilişkiden beş gün sonrasına kadar gebelik riskini azaltmak için alınabilen bir haptır. Bu etkiyi yapmak için büyük miktarda hormon kullanır ve kadının adet döngüsünü bozmaktadır; günlük doğum kontrolüne yönelik olmayan acil bir yöntemdir.

3Doğum kontrolü için bir yöntem seçin. Ayrıca, birbiriyle bağlantılı olarak iki yöntemi bir arada kullanmayı düşünün. Doğum kontrolünde “iki, birden iyidir” mantığı doğrudur; hamilelik riskini önemli ölçüde düşürür.

4Doktorunuzu ziyaret edin ve gerekirse reçete yazdırın. Prezervatif ve süngerler gibi bariyer yöntemler ve tüm doğal yöntemler reçete gerektirmez, ancak bunları kapsamlı bir şekilde araştırmak ve bu konu hakkında eğitim almak da akıllıca olacaktır.

Kaynak

  • http://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-contraceptive-myths
  • http://www.wikihow.com/Choose-a-Birth-Control-Method

cemre dinsel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir