Düdüklü Tencere Nasıl Kullanılır

Düdüklü tencereler mutfak dünyasının çitaları gibidir- inanılmaz derecede hızlıdırlar. Düdüklü tencereler yemeği hızlı pişirmenin yanı sıra diğer yöntemlerdekinin aksine pişirme esnasında yemeğe ait vitamin ve minerallerin de kaybolmasını engeller. Her ne kadar kullanımları kolay olsa da yeni başlayanlar için güvenlik açısından bazı kuralların bilinmesi oldukça önemlidir. Düdüklü tencerede yemek pişirmenin en basitinden mekanizmasını öğrenmek pişirme esnasında oluşabilecek olumsuz bir durumla baş etmenize yardımcı olacaktır.

Bölüm 1: Yemeklerin Düdüklü Tencere İçin Hazırlanması

1Yemeklerinizi düdüklüde pişmeye hazır hale getirin. Düdüklü tencerenizin içinde geldiği kutuda farklı yemek çeşitlerine ait pişirme tekniklerini anlatan bir kılavuz bulunabilir.

  • Et ve tavuk hazırlamak: Eti düdüklüye yerleştirmeden önce çeşnileyebilirsiniz. Maksimum lezzete ulaşabilmesi için öncelikle karamelize olması gerekir. Bunun için az miktarda yağı, kanola yağı gibi, ocakta orta dereceli ateşe koyun. Bu işlem süresince kapağı kapatmayın. Eti tencereye yerleştirin ve karamelize arzu ederseniz eti düdüklü tencere koymadan önce başka bir tencere veya tavada da karamelize edebilirsiniz.
  • Deniz ürünleri hazırlamak: Öncelikle pişireceğiniz deniz ürününü iyice yıkayın. Ardından düdüklü tencereye ait destekleyici bir sac ayağına yerleştirdiğiniz deniz ürünüyle beraber yaklaşık 175 ml su ekleyin. Pişireceğiniz deniz ürününün yapışmasını engellemek için mutlaka biraz sebzeyi de beraberinde düdüklü tencereye eklemeyi unutmayın.
  • Kurubaklagil ve nohut hazırlamak: Bezelyeleri dört ila altı sat boyunca suda bekletin. Bu esnada suya tuz eklemeyin. Bezelyelerin suyunu süzün ve düdüklü tencereye yerleştirin. Düdüklü tencereye eklediğiniz suya iki yemek kaşığı (15-30 ml) sebze yağı ekleyin.
  • Pirinç ve buğdaygil hazırlamak: Arpa ve buğdayı dört saat boyunca ılık suda bekletin. Pirinç ve yulafı suda bekletmeyin.
  • Sebze hazırlamak (taze ve dondurulmuş sebze): Dondurulmuş sebzelerinizi eritin. Taze sebzeleri yıkayın. Çoğu sebze düdüklü tencerenin dibinde yarım su bardağı (125 ml) su ile 5 dakikada pişer. Belirlediğiniz pişirme süresi 5-10 dakika ise bir su bardağı (250 ml) su eklemek yeterli olacaktır. Pişirme süresini 10-20 dakikaya çıkardığınız durumda 2 su bardağı (500 ml) su eklemeniz gerekir.
  • Meyve hazırlamak: Düdüklü tencereyi kullanmadan önce tüm meyveleri iyice yıkayın. Taze meyveler için düdüklü tencereye yarım su bardağı (125 ml) su ekleyin. Kurutulmuş meyveler içinse düdüklü tencereye bir su bardağı (250 ml) su ekleyin.

2Düdüklü tencerenin içerisine ne kadar su ekleyeceğinizi belirleyin. Yiyecek türleri ve su miktarlarını içeren ve düdüklü tencerenizin kutusunun içerisinde size ulaştırılan kılavuzu inceleyin. Bu kılavuzlara internet üzerinden de ulaşabilirsiniz. Her yiyecek miktarının kendine ait su ilave miktarı bulunur.

Bölüm 2: Düdüklü Tencerenin Kullanımı

1Pişirmek istediğiniz yemeği düdüklü tencereye yerleştirin. Düdüklü tencerede pişireceğiniz yemek için gereken su miktarını ilave etmeyi unutmayın.

2Güvenlik kapağını veya kolunu kaldırın ve kapağı düzgünce kapatın. Kapağı tam anlamıyla kilitlediğinizden emin olun. Düdüklü tencereyi ocağın geniş gözüne yerleştirin ve yüksek sıcaklıkta pişirmeye başlayın. Düdüklü tencere eklediğiniz suyu buhara çevirmeye başlayacaktır.

3Düdüklü tencerenin basınçla dolmasını bekleyin. Düdüklü tencerenin içerisindeki basınç zaman geçtikçe artacaktır. Tencerenin içerisindeki basınç belirlenen güvenlik seviyesine ulaştığında içerisindeki yemeği kaynatmaya başlayacaktır.

  • Eski model düdüklü tencerelerde, yemeğin pişmesi delikten çıkan buharla beraber basınç düzenleyicinin sallanmasıyla anlaşılır. Buhar çıkışını gördüğünüzde güvenlik kapağını çıkış ağzının üzerine kapatın.
  • Yeni model düdüklü tencerelerde, tencerenin içerisindeki basıncı gösteren işaretler bulunur. Bu işaretler basınç arttıkça belirginleşecektir.

4Ocağın altını kısarak yemeği pişmeye bırakırken aynı zamanda ıslık sesini kesin. Bu noktada uyguladığınız tarif için gerekli zamanı belirlemeniz gerekir. Amaç ise bu süre zarfında tencerenin içerisindeki basıncı devam ettirmektir. Isı kaynağının gücü azaltılmazsa tencere içerisindeki basınç yükselmeye devam eder ve açılan güvenlik kapağı ıslık sesi çıkarır, buhar yayılarak basıncın daha fazla artması engellenir. Güvenlik kapağı aynı zamanda düdüklü tencerenin kendisini de korur. Pişirme süresinin habercisi değildir.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=PP6cwWD17Wg

Kaynak

  • https://www.youtube.com/watch?v=PP6cwWD17Wg
  • http://missvickie.com/workshop/stepbystep.html
  • http://fastcooking.ca/pressure_cookers/cooking_times_pressure_cooker.php#meat_and_poultry
  • http://www.wikihow.com/Use-a-Pressure-Cooker

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir