Ev Yapımı Çorba Nasıl Yapılır

Çorbanın ilk çıkışı MÖ 6000’e dayanmaktadır. Çorba evde yapılabilecek en kolay yemeklerden biridir. Biraz hayal gücü ile en lezzetli yemek kategorisine bile girebilir. Genel olarak çorbalar iki kategoriye ayrılır: Et –tavuk suyu çorbaları (bulyon vb) ve kıvamlı çorbalar (püre, koyu çorbalar). Sayısız tarif olmasına rağmen, çoğunun yapılışı birbirine benzer. En iyi çorba evde yapılan çorbadır. Çorbanın nasıl bir tadı olacağının kontrolü tamamen sizdedir!

Et –Tavuk Suyu Çorbası

1Çorbanızı planlayın. Ev yapımı çorbalarla ilgili olarak deneyiminiz yoksa, yeni başlayanlar için önerilen et ve tavuk suyu çorbalarını yapmaya başlayabilirsiniz. Çünkü bu çorbaları hazırlaması daha kolaydır. Başlamadan önce ne tür bir çorba yapacağınızı ve neye ihtiyacınız olacağını planlayın. Sağlıklı sebze çorbası mı? Mineral yönünden zengin et suyu çorbası mı? Bunları öncesinden planlamak stresinizi azaltacaktır.

2Malzemelerinizi edinin. Ev yapımı çorbanızda kullanacağınız malzemeler çok fazla olmayacaktır, bu sebepten bu adımdan başlayın.

  • Patates, bezelye, fasülye ve havuç sağlıklı, doyurucu bir çorba için oldukça uygun malzemelerdir. Büyükçe doğranmış kereviz, domates ve mısır çorbanın tadını zenginleştirir.
  • Soğan ve sarımsak gibi aromalar ise tat katmak amacıyla önerilir. Bu sebzeleri ne kadar küçük parçalar halinde doğrarsanız, çorbaya o kadar fazla lezzet verirler.
  • Çorbaya lezzet vermek için erişte de ekleyebilirsiniz. Özellikle katı malzemesi olmayan çorbalarda kullanılabilir.
  • Çorbanıza et katmayı tercih ederseniz, etleri küçük parçalar halinde doğrayıp önceden pişirmeniz gerekmektedir. Çorbanızın türüne uygun olan eti seçtiğinizden emin olun.
  • Fasulye kullanıyorsanız, önceden suda ısladığınızdan emin olun. Böylece diğer malzemeleriniz ile eşit derecede pişeceklerdir.

3Çorbanızı hazırlayın. Çorba yapmanın bir çok yolu vardır. Bu yollar ne tür çorba yaptığınıza göre değişmekle birlikte et kemiklerini bir gece önceden bir tencere su da pişirmek önerilmektedir. Bu şekilde kemiklerdeki mineral ve lezzet suya geçecek ve çorbanıza doyuruculuk ve besleyicilik katacaktır. Tavuk ve et kemikleri çorbalar için standart bir tercihtir, ancak başka türlü kemikler de kullanılabilir.

  • Vejetarjan çorba hazırlamak için ise, ince ince doğranmış sebzeleri bir tencere suya koyun ve kaynatın. Tasarruf etmek için, önceden kullandığınız sebzelerin saplarını kullanabilirsiniz. Bu sapları soğuk suya koyun ve sebzeler lezzetlerini suya verene kadar kaynatın.
  • Bazı beslenme uzmanları kemiklerin 12-48 saat kaynatılması gerektiğini söyler. Bu uzun kaynatma süreci “ kemikleri“ kıracak ve mineral, besin değeri yükske kolajen, jelatin ve glukozaminin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
  • Sığır kuyruğu kemiğe alternatif olarak kullanılabilir.
  • Kemiğiniz ya da etiniz yoksa, kasaptan size kemik ayırmasını rica edebilirsiniz.
  • Bu adımı atlamak isterseniz, marketten hazır bulyon satın alabilirsiniz.

4Kemikler kaynarken istediğiniz çeşniyi ekleyebilirsiniz. Bir çorbayı baharatla lezzetlendirmenin de birçok yolu vardır. Bir çorba kaşığı deniz tuzu, bir çorba kaşığı çekilmemiş karabiber ve bir tutam maydonoz eklemek yarım tencere çorbayı lezzetlendirir.

  • Kemikler kaynarken bir iki tane tavuk butu ekleyin. Lezzetli gözükmese de, tavuk budu çorbaya jelatin katarak güzel bir kıvam verir.

5Kemikli su kaynadıktan sonra malzemeleri ekleyin. Kemikleri kepçe ile çıkarın. Henüz yapmadıysanız sebzeleri doğrayın. Patates ve havuç kullanıyorsanız bunlar küçük parçalar halinde doğranmalıdır ki böylece çorbanın içerisinde yumuşayabilsinler. Sebzeleri sırasıyla büyükten küçüğe doğru ekleyin. (Örneğin patates ve et ile başlayıp bezelye ve mısırla devam edin). Bu sırayla pişirmek bütün malzemelerin eşit derecede pişmesini sağlayacaktır.

6Karışımın yarım saat ya da büyük sebzeler yumuşayana kadar pişmesini sağlayın. Belirli aralıklarla karıştırın. Pişirme sürecinde arada tadına bakın. Birşeylerin eksik olduğunu farkederseniz, bir ölçek tuz ve biber eklemek tadını değiştirecektır.

7Servis edin ve afiyetle yiyin. Kepçe ile çorbayı kaselere koyun. Bir gecelik kaynatma süreci göz önünde bulundurulursa ev yapımı çorbayı hazırlaması biraz uzun sürebilir ancak biraz şans ve çaba ile ev yapımı çorba en güzel yemeklerden biri haline gelebilir.

8Artan çorbayı buzlukta saklayın. Et ve tavuk suyu çorbaları buzlukta muhafaza etmeye en uygun çorbalardır. 1-2 gün içerisinde tüketmeyecek olduğunuz yiyecekleri buzluğa koyun, buzlukta saklanan çorba uzun süre taze kalacaktır.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir