Fransız Ekmeği Nasıl Yapılır

Tere yağlı kabuklu bir baget – bundan daha güzel bir lezzet var mı? Fransız ekmeği fırındayken çevreye harika kokular salar; bu ekmeği evde yapmaya başladığınızda durmak istemeyeceksiniz. Fransız ekmeği yapmak için basit talimatları anlatan bu makaleyi okuyun. Bu tariften 2 ya da 3 adet büyük baton elde edersiniz.

Malzemeler

  • 6 fincan ekmek unu
  • 1 yemek kaşığı kalın tuz
  • 2 çay kaşığı ekmek mayası
  • 2 fincan sıcak su

Bölüm 1: Hamuru Hazırlama

1Ekmek mayasını  daha dayanıklı bir hale getirin. ¼ fincan un ile ½ sıcak suyu sulu bir hamur elde etmek için karıştırın ve sonra mayayı ekleyin ve mayalanmasını bekleyin. Tamamlandığında köpürmeye başlayacaktır.

2Kalan unu ve kalın tuzu karıştırma kabına koyun. Karışmaları için çırpın ya da mikserinizin hamur karıştırma aleti ile çırpın.

3Mayayı ekleyin.

4Hamuru karıştırın ve su ekleyin.  Mikserinizin ayarını en düşük seviyeye getirin ya da hamuru karıştırmak için tahta bir kaşık kullanın. Hamur toplanana kadar ve kabın kenarlarından uzaklaşana kadar  sürekli olarak karıştırırken bir kerede birkaç yemek kaşığı su ekleyin.

5Karıştırmayı bırakın ve hamuru dinlenmeye bırakın. Birkaç dakika boyunca suyu emmesine izin verin. Bu en sondaki lezzeti/doğru su oranını elde etmeyi kolaylaştıracaktır.

6Karıştırmaya devam edin. Hamuru hazırladığınız kap; kenarlara yapışmış hamur parçaları olmadan “temiz” olana kadar ilave suyu ya da unu yavaş bir şekilde ekleyin. Hamuru sıktığınızda elinize çok az yapışır durumda olmalıdır. Eğer çok ıslak görünüyorsa, biraz daha un ekleyin ( ¼ ya da ½ fincan) ve bu sürece bir süre daha devam edin.

7Hamuru yoğurun. Mikserinizi orta seviyeye getirin. Eğer mikser kullanmıyorsanız malzemeleri dağıtmak ve unda bulunan gluteni artırmak için 10 – 15 dakika boyunca ellerinizle yoğurmanız gerekecek. Bu işi yaptığınız yüzeye ve ellerinize un sürün, daha sonra hamuru o yüzeye yayın ve yoğurun.

8Hamuru kabarmaya bırakın. Hamuru kullandığınız un miktarından 3 kat daha büyük olan bir kabın içine koyun. Kabı yemeklik yağ ile yağlayın, hamuru kabın içine koyun ve streç film ya da mutfak havlusu ile kaplayın. Kabarması için mutfağın sıcak bir bölgesine koyun.

  • Kabın bırakıldığı noktanın ne kadar sıcak olduğuna bağlı olarak ilk kabarması birkaç saat alacaktır. Tercih ederseniz kabarması için gece boyunca buzdolabında da bırakabilirsiniz.

9Hamuru yumruklayın. Hamur hacmini yaklaşık olarak ikiye katladıktan sonra havasını boşatmak için parmaklarınız ile dürterek hamuru yumruklamalısınız.

10Hamuru tekrar kabarmaya bırakın. Hamuru tekrar yağlı kaba yerleştirin ve streç film ile kapatın. İkinci kez kabarması için sıcak bir yere koyun. Büyüklüğü iki katına ulaştığı zaman tekrar yumruklayın.

11Üçüncü kez hamuru kabarmaya bırakın. Üçüncü kez kabarmaya bırakma işlemi hamurdaki küçük kabarcıkların küçülmesini sağlar. Bu süreci hızlandırmak isterseniz ya da daha kalın bir ekmek (daha büyük kabarcıklar) tercih ediyorsanız bu kabarma süreçlerinden birini ya da ikisini yapmayabilirsiniz.

Bölüm2 : Hamura Şekil Verme

1Baton ya da baget ekmeği şeklini verin.  Hamuru iki ya da üç yumru olacak şekilde kesin ve bir kerede bir yumru üzerinde çalışın. Ellerinize ve çalıştığınız yüzüye un sürün. Hamuru; baton için (daha kısa, geniş bir somun) ya da baget ekmek için (uzun ve ince) dikdörtgen olacak şekilde oklava ile açın. Uzun bir köşeden başlayarak hamuru baton ya da baget ekmek şeklini alması için sıkı bir şekilde dolayın ve tamamlandığında iki ucun birleştiği yeri çimdikleyin.

  • Diğer şekiller de kesinlikle mümkündür. Yuvarlak, düz bir somun şeklini vermek için bir yumrunun kenarlarını altından içeri doğru sokarak yuvarlak bir somun ekmek elde edilebilir. Baget ekmeği sadece daha ince bir batondur.

2Şekil verdiğiniz hamuru bir fırın tepsisine koyun.  Eğer kurabiye tepsisi kullanıyorsanız hafif bir şekilde yağ sürün ve iri taneli mısır unu serpin; derin tepsi kullanıyorsanız sadece hafif bir şekilde yağ sürün. İki ya da üç parça hamuru bir tepsiye sığdırabilirsiniz.

3Hamuru son bir kez kabarmaya bırakın.  Tepsideki ekmek somunlarını nemli bir mutfak havlusu ile kapatın ve sert bir şekilde iki katı büyüklüğe ulaşana kadar kabarmaya bırakın. Bu işlem mutfağınızın sıcaklığına bağlı olarak 45 dakika ya da 1 saat kadar sürecektir.

Bölüm3 : Ekmeği Pişirme

1Fırını 450 derecede önceden ısıtın.

2Somun ekmekleri boylu boyunca kesin. Ekmekleri kapladığınız streç filmi çıkarın ve her bir somunu çok keskin bir bıçak ile boylu boyunca kesin. (Artistik yetenekler yardımcıdır ancak gerekli değildir). Sıradan model; ½ inç genişlik ve 1 inç boyunda köşegen bir kesimdir. Daha artistik modeller bir “buğday yığını”oluşturabilir.

  • Tuzlu ekmek kabuğu birçok tüketici tarafından tercih edilen bir şeydir. Mümkün olan iki teknik; 1 yumurta beyazı, yaklaşık 1 yemek kaşığı tuz ve ¼ fincan ya da daha fazla sıcak su karışımını ekmek somunlarına sürmek ya da ekmek somunlarına hafif bir şekilde bir miktar su sıkmak ve kaba tuz serpmektir.
  • Gerçekten tuzlu bir ekmek kabuğu için iki yöntemi birlikte uygulayabilirsiniz (önce sürün sonra serpiştirin).

3Ekmek somunlarını ocağa koyun ve nem ekleyin. Fırın ısındığında ekmek somunlarını orta rafa koyun. Pişme alanının nemli olmasını sağlamak için fırının içine bir miktar su sıkın. Hamurun boylu boyunca yüzeyi kesilmeden kabarmasını (bıçak ile kesmek bu kesiğin nereden olacağını önceden belirler) ve kabuk oluşmasını sağlamak için nemli bir ortam istersiniz.

  • Bir diğer yöntem ise en üstteki rafa ilk başta 10 dakikalığına bir tepsi su koymaktır.
  • Gazlı fırınınız varsa fırındaki gaz seviyesi doğal olarak elektrikli fırında olduğundan daha yüksek olacaktır.
  • Gerçek bir ekmekçi fırını en uygun olanıdır ancak bu fırınların fiyatı yaklaşık olarak 42.000 TL civarındadır.

410 dakika sonra fırının ateşini 350 dereceye düşürün. Tekrar su sıkmak nem ve sıcaklığa iyi gelecektir.

5Ekmeğinizi 20 dakika daha pişirin. Fırının içinin sıcaklığı 190 derece olduğu zaman ekmekleri fırından çıkarın. Eğer bundan daha soğuk olursa ekmekler “hamur gibi” olacaklardır; daha sıcak olursa kuruyacaklardırç. Fırının içinin sıcaklığını termometre ile ölçebilirsiniz.

6Ekmekleri fırından çıkarın ve soğuk bir rafa koyun. Soğudukları zaman ekmekler hemen yenebilir. Bazı tasfiyeciler kalın parçalara koparmakta ısrar ediyorlar ancak dilimlere  kesmekte bir sorun yok çünkü çoğu kişi koparma sürecinde ekmeği eziyor gibi görünüyor. Dilerseniz üstüne tere yağı (iştah açıcı) ya da meyve reçeli (tatlı) sürebilirsiniz. “Kimse bu lezzete karşı koyamaz.”

Kaynak : http://www.wikihow.com/Make-French-Bread

esra kocaman

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir