Gaita Testi Nasıl Yapılır

Doktor randevularından sonra adını ilk kez duyduğunuz tıbbi testlerin verdiği gerginlikle dolup taşarsınız. Sıklıkla istenen ve değerlendirilen gaita testi, dışkı örneğinizin alınarak incelenmesidir. Dışkınızda doktorunuzun istekleri ve şüpheleri doğrultusunda bir çok değer gözlenip değerlendirilebilir. Gaita testi aynı zamanda kültürü olarak da adlandırılabilmektedir. Gaita testiyle dışkı analizi detaylı bir şekilde yapılır.

Bölüm1: Gaita Testi Uygulaması

Gaita örneği verirken,
1İdrar boşaltımınızı yapmış olmalısınız. Gaita örneğine idrar bulaştırmamalısınız. Bu anlamda doktor tarafından verilen kaba dışkınızı koymalısınız.

gaita-testi-nasil-yapilir-2Gaitaya elle müdahale etmeniz gerekirse mutlaka eldiven giyin. Gaita testinin yapılıyor olmasının amacı gaitada enfeksiyon tespit etmektir. Bundan dolayı elle temas etmeniz gerekiyorsa eldiven giymeniz en doğrusudur.

3Gaitanızı kuru bir saklama kutusuna alın. Dışkıya gaita testi yapılacağından dolayı dışkının olduğu kutuda sıvı veya olan başka herhangi bir şey bulunmamalıdır.

4Gaita örneklerinizi klozetten almayın. Klozete temas eden dışkı klozetteki bakterileri üzerine alabilir. Bunu önlemek için gaita örneğini vücudunuzdan çıkar çıkmak başka bir yere temas etmeyecek şekilde alın.

5Gaita örneğine tuvalet kağıdı, su veya sabun karıştırmayın. 4. ve 5. adımda anlatıldığı gibi su, sabun gibi yabancı maddelerle gaita örneği karıştırılmamalıdır. Aksi durumda yapılan yapılan testin sonucu gerçeği yansıtmayabilir.

6Eğer gaita örneğinizi evde alıp doktorunuza götürecekseniz ortaya çıkacak olası bir karışıklığı engelleyebilmek için saklama kabınızın üzerine adınızı ve doktorunuzun adını yazıp yapıştırın. Örneği elinizden geldiğince çabuk bir şekilde laboratuvara götüremeyecekseniz bunun hakkında doktorunuzu bilgilendirin.

7Eğer gaitanızdaki yağ miktarına bakılacak ise 3 gün müddetle gaita örneği vermeniz gerekir. Gaita örneğinizi toplamaya başladığınız ilk gün sabahtan itibaren 3 gün boyunca bu işlemi devam ettirip her işlemden sonra gaitayı soğutucuya koymalısınız.

8Eğer yabancı bir ülkeye seyahat ettikten sonra vücudunuzda sindirim sistemi sorunları baş göstermeye başladı ise 7 ila 10 gün arasında gaita örneği toplamanız gerekebilir.

9Bebek ve çocuklarda gaita örneği çocuk bezinden alınır. Burada önemli olan nokta gaitanın idrara bulaşmamış olmasıdır.

Bölüm2: Gaita Testi Nasıl Değerlendirilir?

  • Siyah, kırmızı, sarı veya yeşil renkte ise
  • Çok sert veya çok sıvı ise
  • Gaita bakteri, virüs, mantar veya parazit içeriyorsa
  • Ph derecesi 7 den az veya 7,5 den fazla ise
  • Gaitanız  0.25 g/dL (13.9 mmol/L)  veya daha fazla şeker içeriyorsa
  • Gaitanız 7 g/24h dan daha fazla yağ içeriyorsa ; vücudunuzda yolunda gitmeyen bir şeyler olabilir ama tıbbi geçmişiniz bu sonuçların yorumlanmasını değiştirebilir.

İpuçları:

  • Gaita testi yardımı ile sindirim sistemini olumsuz yönde etkileyen birçok hastalık teşhis edilebilir.Kanser, bağırsakta virüs , bakteri ve enfeksiyon, bağırsakta besinlerin gerekli emilime uğrayıp uğramadığı gaita testi ile belirlenebilen rahatsızlıklardan birkaçıdır.
  • Bunun yanı sıra gaita testinde çıkan enzim değerlerine göre pankreasın ve karaciğerinde durumları kontrol edilebilir. Uzun süren ishal, kanlı dışkılama , gün geçtikçe bağırsaklardaki gaz birikiminin artması, mide bulantısı, kusma ve iştah azlığı ciddi hastalıklara karşı vücudunuzun verdiği uyarı sinyalleri olabilir.
  • Bu belirtilerin altında yatan nedenler ise gaita testi sonucunda ortaya çıkabilir. Testten önce kullanılan tıbbi ilaçlar gaita testinin sonucunu değiştirebilir. Bu nedenle testten 1 veya 2 hafta önce ishalinizi durdurmaya yönelik, bağırsakta parazit varlığını azaltan ilaçlar veya antibiyotik olarak adlandırılan ilaç grubunu kullanmayı bırakmalısınız. Doktorunuz bu konuda sizi zaten uyaracaktır. Bu yüzden doktorunuza kullandığınız reçeteli veya reçetesiz tüm ilaçları bildirmelisiniz.

Kaynak

Article Tags:
Article Categories:
Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir