Göz Bakımı Nasıl Yapılır

Gözleriniz dünyaya açılan bir penceredir, bu yüzden onlara iyi bakmanız oldukça önemlidir. Düzenli olarak göz doktoruna görünmek, yeterli miktarda uyku ve bilgisayar kullanırken ara vermek göz sağlığınızı korumak için alabileceğiniz önlemlerdendir. Eğer görüşünüzde bir problem olduğunu düşünüyorsanız en kısa zamanda bir göz hastalıkları uzmanına görünün. Yazının devamını okuyup göz sağlığınız için yapabileceğiniz temel şeyleri öğrenebilirsiniz.

Adımlar

1 Düzenli olarak bir göz hastalıkları uzmanını ziyaret edin. Bu kişiler, göz sağlığı konusunda uzmanlaşmış profesyonellerdir.  Göz sağlığınız için düzenli olarak ve bir sıkıntı olduğunda gözlerinizi kontrol ettirin. Sorularınızı uzmanlara sormaktan çekinmeyin. Gözleriniz hakkında fikir sahibi oldukça hastalıkları önleme konusunda kendinizi daha çok kontrol sahibi hissedeceksiniz.

  • Herhangi bir görüş probleminiz yoksa 20-30 yaşları arasında 5-10 yılda bir kontrole gitmek normaldir.
  • 40-65 yaş arasında ise herhangi bir görüş probleminizin olmadığı bir durumda 2-4 yılda bir kontrole gitmelisiniz.
  • 65 yaşından sonra herhangi bir görüş probleminizin olmadığı bir durumda 1-2 yılda bir kontrole gitmelisiniz.

2 Lenslerinizi gün sonunda çıkarın. Kontakt lensleri günde 19 saatten daha fazla takmamaya dikkat edin. Gözlerinizi rahatsız etmesinin yanı sıra, uzun süre lens kullanımı görüşünüze kalıcı zararlar da verecektir.

  • Doktorunuz özel olarak talimat vermediği sürece asla lenslerinizi çıkarmadan uyumayın. Gözleriniz düzenli olarak oksijen alımına ihtiyaç duyar ve lensler, özellikle de uyku sırasında, bu oksijen akışını engeller. Bu yüzden, uzmanlar uyku sırasında lens takılmasını önermemektedir.
  • Suratınıza tam oturan bir deniz gözlüğü takmıyorsanız, yüzerken lenslerinizi çıkarın. Gerekiyorsa reçeteli gözlükler kullanın. Sabun ve şampuanlama sırasında gözlerinizi kapalı tuttuğunuz sürece duşta lenslerinizi takmanızın bir sakıncası yoktur.
  • Lens üreticisinin ve doktorunuzun, lens ve solüsyon hakkındaki talimatlarına uyun. Bu konudaki en önemli uyarı ise lenslere dokunmadan önce mutlaka ellerinizi güzelce yıkamanız gerektiğidir.

3 Gün sonunda makyajınızı çıkarın. Yatağa girmeden önce makyajını temizlemek için zaman yaratın. Asla yüzünüzde makyajla uyumayın. Eğer rimel ya da göz kaleminizi çıkarmadan uyursanız, parçalar gözünüze kaçabilir ve gözünüzü tahriş edebilir.

  • Ayrıca, makyajınızı çıkarmazsanız göz çevrenizdeki gözenekler tıkanabilir. Bu da gözünüzde arpacık çıkmasına sebep olabilir. Ciddi arpacıklar antibiyotik kullanımı, hatta cerrahi müdahale bile gerektirebilir.
  • Yatağınızın yakınında makyaj temizleme gereçleri bulundurun ki, yorgun olduğunuz zaman bile kolayca bu işi halledebilesiniz.

4 Alerji önleyici göz damlasını temkinli kullanın. Bahar döneminde alerji önleyici göz damlası kullanmak kızarıklık ve kaşıntı konusunda size yardımcı olsa da, bu damlaların günlük kullanımı daha ciddi sorunlara yol açabilir. Sürekli kullanım, gözlerin artık damlaya tepki vermemesinden ötürü aşırı miktarda göz kızarıklığına sebep olabilir.

  • Alerji önleyici göz damlaları, korneadaki kan dolaşımını kısıtlar. Yani, gözleriniz kızarmamış ya da kaşınmıyor ancak bu sırada kandan yeterli oksijeni de almıyor demektir. Bu, ideal bir durum değildir; çünkü göz doku ve kaslarının işleyebilmesi için oksijene ihtiyacı vardır. Yetersiz oksijen alımı şişmeye ve yara oluşumuna sebep olabilir.
  • Özellikle de lens kullanıyorsanız damlanın özelliklerini iyice okuyup anlayın. Birçok göz damlası lenslerle eş zamanlı kullanılamaz. Göz doktorunuza hangi damlaların lensle birlikte kullanımının sorun yaratmayacağını sorun.

5 Ultraviyole ışınlardan koruyucu güneş gözlüğü kullanın. Dışarıda güneş olan her zaman güneş gözlüğü takmaya özen gösterin. UVB ve UVA ışınlarına karşı %90 ya da %100 koruma sağlayan güneş gözlükleri alın.

  • UV ışınlarına uzun süre maruz kalmak görüşünüze zarar verir. Gençliğinizi korumaya çalışırken görme yetinize zarar verebilirsiniz. Katarakt, maküler dejenerasyon, pinguekula ve pterjium gibi zararlı durumlar UV ışınlarına maruz kalmakla ilişkilendirilmektedir.
  • Bu maruziyet durumunun sonuçları hayatınız boyunca sizi etkileyebileceğinden özellikle çocukları bu zararlı ışınlardan korumak oldukça önemlidir. Çocukların dışarıdayken şapka ve koruyucu güneş gözlüğü taktığından emin olun.
  • Gölgedeyken bile güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmeyin. Gölge UV ışınlarına maruziyeti azaltsa da, binalar ve diğer yapılardan yansıyan ışınları engellemez.
  • Güneş gözlüğü takarken bile güneşe direkt olarak bakmamalısınız. Güneş ışınları oldukça güçlüdür ve buna maruz kalmanız durumunda retinanızdaki hassas bölgeler hasar görebilir.

6 Gerektiği zaman gözlük kullanın. Kimyasallarla ve aletlerle uğraşırken ya da havada uçuşan parçacıkları olması durumda koruyucu gözlük takın ya da başka korucu önlemler alın. Bu gözlükler sizi gözünüze girebilecek ve zarar verebilecek büyük ya da küçük parçalardan koruyacaktır.

Kaynak

http://www.wikihow.com/Take-Care-of-Your-Eyes

Nazlıcan Sarı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir