Göz Muayenesine Gitmeden Önce Nasıl Hazırlanılır

Göz muayeneleri, özellikle görme bozukluğu riski altındaysanız, göz sağlığınızın korunması için oldukça önemlidir. Bu muayeneler, gözlük veya lense ihtiyacınız olup olmadığını veya var olan bir reçeteyi güncellemeniz gerekip gerekmediğinin yanı sıra glokom, sarı nokta hastalığı veya katarakt gibi göz sorunlarınızın olup olmadığını öğrenmenizi sağlar. Göz muayenesinden korkmanız gerekmez çünkü göz muayenesine nasıl hazırlanacağınızı bilmek muayeneden en iyi şekilde faydalanmanıza yardımcı olacaktır.

Göz muayenesi için bir zaman planlayın

1Yaşadığınız göz problemlerinin bir listesini yapın. Bu sorunlar, ışığın yanıp sönüyor gibi görünmesi, çift görme, bulanık görme, göz ağrısı, sık sık baş ağrısı yaşama ya da kırmızıyla yeşillikleri ayırmada güçlük çekmek olabilir.

2Yakın geçmişteki sağlık sorunlarınızı ve ailenizdeki göz problemlerinin geçmişini içeren bir liste oluşturun. Bu, en yakın göz muayenenizin ne zaman olacağını belirlemenize yardımcı olabilir. Örneğin, son zamanlarda bir yaralanmanın görüşünüzü etkilediğinden şüpheleniyorsanız, hemen bir kliniği arayıp randevu almalısınız.

  • Ailenizde, özellikle de anne babanızın, glokom, katarakt veya sarı nokta hastalığı gibi diğer göz rahatsızlıkları varsa, aynı hastalıkları taşıma riskiniz yüksek olabilir. Örneğin, ailede görülen glokom geçmişi, kişinin bu hastalığa sahip olma riskini 4-9 kat arttırabilir. Kendinizde herhangi bir belirti yaşamasanız bile, yıllık göz muayenesi planlamalısınız.
  • Diyabetiniz veya hipertansiyonunuz varsa, kontak lens takıyorsanız, göz ameliyatı geçirdiyseniz, gözü etkileyen yan etkilere sahip ilaçları alıyorsanız veya mesleğiniz görme veya gözle tehlike arz ediyorsa da göz hastalıklarına daha fazla yakalanabilirsiniz.

3Aklınızdaki soruların bir listesini hazırlayın. Bu liste, muayeneye gitmenizdeki amacınızı açıkça belirtebilmeniz açısından yararlı olabilir. Ayrıca muayene sırasında da bu listeyi kullanmalısınız ki böylece merak ettiğiniz herhangi bir şeyi sormayı unutmazsınız.

  • Doktorunuza son ziyaretinizden bu yana görmenizin önemli derecede değişip değişmediğinden, gözlerinize iyi gelecek başka şeyler yapabilip yapamayacağınıza kadar çeşitli sorular sorabilirsiniz.
  • Doktorunuzun sorularınıza verdiği yanıtları dikkatle dinlemelisiniz. Görüşünüzle ilgili bir sorununuz varsa, muhtemelen daha geç olmadan bu konuyu çözmek en iyisi olacaktır.

4Randevu almanız gereken göz doktorunun alanını belirleyin. İki temel göz doktoru alanı vardır ve doğru göz doktoruna tedavi olmak tedavinin sonucunu etkileyebilir.

  • Bir göz doktoru, üniversiteden sonra üç ila sekiz yıl boyunca eğitim alan (uzmanlık düzeyine bağlı olarak) göz bakımında uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Göz doktorları göz cerrahisi yapabilir ve gözün çeşitli tıbbi durumlarını tedavi edebilir.
  • Bir göz uzmanı ise gözün tıbbi durumlarını ameliyatsız yöntemlerle tedavi edebilir. İlaç, göz damlası, bardak ve temas reçete edebilirler. Göz uzmanları üniversiteden sonra 4+ yıllık eğitim alırlar ancak tıp doktoru değildirler.

5Bölgenizdeki doktorları araştırın. Göz doktorları, retina, kornea, glokom, nöroloji ve pediatrik gibi çeşitli alanlarda uzmanlaşabilirler. Bazı göz doktorları size genel tedavi uygulayacaktır. Belirtilerinizi ve göz geçmişinizi gözden geçirerek ihtiyacınız olan bakımın türünü belirlemelisiniz.

  • Göz doktorları branşlarını genelde kendi web sitelerinde belirtirler. Web sitesinden aynı zamanda sigortanızın doktorunuzun uygulayacağı tedavi ücretini karşılayıp karşılamadığını öğrenirsiniz. Randevu alacağınız doktora bölgenizdeki tüm seçenekleri inceledikten sonra karar vermelisiniz.

6Randevu için arayın. Görme problemleriniz acil ise, sorununuzun aciliyetini vurgulayın ve mümkün olan en kısa sürede bir randevu almayı deneyin. Kısa bir süre randevu almak istediğinizi bildirirseniz, bazı doktorlar size öncelik tanıyacaktır. Öncelik tanımanın mümkün olmadığı durumlarda başka bir hastanın randevusunu iptal etmesi durumunda adınızın listeye eklenmesini talep edebilirsiniz.

  • İnsanların yaşlarına ve görme bozukluğu riski olup olmamalarına bağlı olarak göz muayenehanelerine ne sıklıkta gitmeleri gerektiği konusunda bilgi veren kılavuz kitapçıklar vardır.
  • Görüşmeniz sırasında kliniğin sigortayı kabul edip etmediğini sorun. Sigortanın kabul edilmesi ve ya edilmemesi, tedaviniz için ne kadar ödeyeceğinizi belirler.

7Göz muayenesinden sonra göz bebeklerinizin genişleyip genişlemeyeceğini sorun. Eğer öyleyse, güneş gözlüğü getirmeniz ve ya randevunuzdan sonra sizi alması bir arkadaşınızı veya bir aile üyesini çağırın. Göz bebeğinde büyüme, ışığa duyarlılığa neden olur ve yakındaki cisimlere birkaç saat kadar odaklanmayı zorlaştırır, bu nedenle araç kullanmanız güvenli olmayabilir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir