Hipertiroid Belirtileri Nasıl Anlaşılır

Hipertiroid, tiroid bezinin yetersiz miktarda hormon üretmesinden dolayı ortaya çıkan medikal bir durumdur. Birleşik Devletler’de 12 yaş üstü bütün insanların %4,6’sını etkilemektedir. Hipertiroid, iyot yetersizliğinden(özellikle gelişmekte olan ülkelerde), radyoaktif iyot-131 e maruz kalmaktan, tiroid bezinin otoimmün tahribinden veya tiroid bezinin eksikliğinden ortaya çıkabilir.  Tedavi edilmeyen Hipertiroid koma da dahil olmak üzere ciddi sonuçlara yol açabilir.  Tiroid hormonları vücuttaki çoğu sistemi regüle ettiği için Hipertiroidin semptomları çeşitlilik gösterebilir.

Semptomları Erken Değerlendirme

1Hipertiroide yakalanma riskini öğrenin. Eğer yakalanma riskiniz olduğunu biliyorsanız, semptomlarına daha çok dikkat etmelisiniz. Tiroid bezi tüm vücudu etkilediği için Hipertiroide tanı konmasını oldukça zorlaştırır. Kan testi kesin sonucu verir. Kadınlarda ve 60 yaş üstü kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Ek olarak aşağıdaki durumlardan birine sahipseniz hipertiroide yakalanma ihtimaliniz daha yüksektir:

  • Son 6 ayda doğum yapmışsanız veya hamile kalmışsanız
  • Tiroid beziyle ilgili problemleriniz olmuş ise
  • Lupus, birinci tip diyabet, anemi, romatizmal artrit gibi otoimmün hastalığınız varsa.
  • Tiroid beziniz cerrahi müdahaleyle alınmış ise
  • Göğüs, boyun veya tiroidiniz radyasyona maruz kalmış ise
  • Turner sendromunuz varsa
  • Ailenizde tiroid hastalıkları yaygınsa
  • Tiroide cerrahi müdahale yapılmış ise

2Kabızlığa dikkat edin. Sert dışkınız oluyorsa veya dışkılarken zorlanıyorsanız kabızsınız demektir. Sık sık kabız olmak Hipertiroid semptomlarından biridir. Çünkü vücut yeteri kadar tiroid hormonu almadığında sindirim de dahil olmak üzere bütün prosesler yavaşlar.

3Soğuğa karşı hassasiyetinizi ölçün. Hipertiroid ilerledikçe soğuğa karşı olan hassasiyetiniz de artabilir. Bu yine hormon eksikliğinden dolayı vücuttaki proseslerin yavaşlamasından kaynaklanır.

4Halsiz olup olmadığınızı anlayın. Metabolizmanız yavaşlayacağından dolayı sürekli yorgun hissetme durumları ortaya çıkabilir. Hipertiroid aynı zamanda uyku apnesi, anemi gibi halsizlik veren hastalıklara sebebiyet verebilir.

5Düzensiz adet olup olmadığınızı anlayın(Kadınlar için). Hipertiroid, kadınlarda, düzensiz adet zamanlamalarına, doğurganlığın azalmasına veya tamamen bozulmasına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda daha yoğun adet kanamalarına da neden olabilir.

7Tırnaklarınızın kırılgan olup olmadığını kontrol edin. Hipertiroid kırılgan tırnaklara veya parmaktan kolayca ayrılabilen tırnaklara sebebiyet verebilir.

  • Hipertiroid kuru ve kırılgan saçlara sebebiyet verebilir, kelliğe yol açabilir.

8Zayıf hissetmeye başlamak da bir Hipertiroid belirtisidir. Halsiz ve güçsüz hissetmek hipertiroidden kaynaklanan tiroid hormonu azlığının metabolizmayı yavaşlatması sonucu olabilir. Kaslarınızda kuvvet eksikliği hissedip hissetmediğinizi deneyin.

9Soluk ve kuru cildiniz olup olmadığına dikkat edin. Solgun bir tenin tek başına Hipertiroidiniz olduğuna işaret etmemesine rağmen, solgun ve aynı zamanda kuru bir ten Hipertiroidin semptomları arasındadır. Sürekli olarak nemlendirici kullanmak zorunda kalıyorsanız bunun vücudunuzdaki büyük bir problemin belirtisi olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

  • Hipertiroid aynı zamanda az terlemenize yol açar

10Kilo durumunuza dikkat edin. Anormal veya hızlı kilo alma, hormonlardaki düzensizlik veya azalmadan dolayı olabileceğinden Hipertiroid semptomlarından biri olarak kabul edilir.

11Eklem ve kas ağrılarına karşı uyanık olun. Vücutta tiroid hormonu azalacağından dolayı kas ve eklemlerinizde acı hissetmeye başlayabilirsiniz. Bu acı genelde kaslarda katılıkla beraber olur ve darbelere karşı çok daha hassas olursunuz. Kas ağrılarının yanında eklemlerinizde de ağrılar baş gösterebilir.

12Hipertiroid üzüntüye yol açıp ilerleyen durumlarda depresyona sürükleyebilir. Doğum yaptıktan sonra hipertiroide yakalanan kadınlara bazen mavi hastalık veya doğum sonrası depresyonu gibi yanlış tanılar konabilir. Çünkü bu hastalıkların semptomları Hipertiroid ile benzerlik gösterir. 6 ay içerisinde hamile kalmış veya doğum yapmış kadınlar eğer birkaç ayda geçmeyen halsizlik ve depresyon hissediyorsa bir doktora görünmelidir.

  • Hipertiroid aynı zamanda zihinsel bulanıklığa da yol açar.

Kaynak

  • https://www.niddk.nih.gov/health-information/health-topics/endocrine/hypothyroidism/Pages/fact-sheet.aspx#development
  • http://www.wikihow.com/Recognize-Symptoms-of-Hypothyroidism
  • http://www.thyroid.org/hypothyroidism/

ahmet enes yüceyurt

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir