Hızlıca Konjoktivit (Pembe Göz)’ten Nasıl Kurtulurum

Pembe göz, daha resmi bir şekilde konjoktivit olarak da bilinir, alerjilerden ya da enfeksiyonlardan kaynaklanan rahatsız edici bir göz rahatsızlığıdır. Bu sosyalLob yazısı, ne çeşit pembe göze sahip olduğunuza bağlı olmakla birlikte süreci nasıl hızlandıracağınıza dair birkaç ipucu verecek.

Kilit Noktalar

  • Evde tedavi etmeye çalışın. Alerji ilaçları, tezgah üstü göz damlaları ya da soğuk ya da sıcak kompresler kullanın.
  • Enfekte olmuş gözü düzenli şekilde temizleyin. Ellerinizi temizlemeden önce ve sonra yıkayın.
  • Kontakt lens gibi rahatsız edici şeyleri ortadan kaldırın. Kozmetik kullanımına ara verin.
  • Reçete yaptırmayı düşünün, örneğin reçeteli göz damlaları, antibiyotikli göz merhemi veya antiviral ilaçlar.
  • Şu durumlar oluşursa doktoru arayın:

Eğer ağrı orta ile şiddetli derece arasındaysa, gözleriniz kızarıyorsa, şiddetli viral enfeksiyondan şüpheleniyorsanız veya antibiyotikler 24 saatten sonra yardımcı olmuyorsa.

Pembe Göz Esasları

1 Ne çeşit bir pembe gözünüz olduğunu belirleyin. Konjuktivit virüs yüzünden, bakteri yüzünden ve alerjiler yüzünden ortaya çıkabilir. Her tür pembe göz gözlerin kızarmasına, sulanmasına ve kaşınmasına neden olur, ama nedenine göre pembe gözün semptomları farklılık gösterecektir.

  • Virüsün yol açtığı durum bir ya da iki gözü birden etkileyebilir ve bu durumu yaşayan bireyler ışığa karşı hassasiyet yaşayabilir. Viral konjuktivit oldukça bulaşıcıdır ve tedavi etmesi zordur. Genellikle birden üç haftaya kadar süren kendi yolunu izlemesi gerekir. Viral konjuktiviti tedavi etmenin en iyi yolu komplikasyonların ortaya çıkmasını engellemektir.
  • Bakteriyel konjuktivit gözün iki yanında yapışkan, sarı ya da yeşil bir akıntı oluşmasına neden olur. Şiddetli vakalarda, akıntı gözlerin birbirine yapışmasına sebep olabilir. Bir ya da iki göz birden etkilenebilir ve bakteriyel konjuktivit bulaşıcıdır. Bakteriyel konjuktivit en iyi şekilde bir doktor tarafından tedavi edilir. Bu hastalığın üstesinden evde de gelebilirsiniz ama antibiyotikler süreci önemli ölçüde kısaltacaktır.
  • Alerjik konjuktivite genellikle tıkalı ya da akan burun gibi alerjik semptomlar eşlik eder ve iki göz birden etkilenecektir. Bulaşıcı değildir. Alerjik konjuktivit genellikle evde tedavi edilir, ancak şiddetli alerjisi olan insanlar durumu hızlıca tamamen temizlemek için profesyonel tıbbi tedaviye ihtiyaç duyabilir.

2 Ne zaman doktora başvurulacağını bilin. Pembe gözünüz olduğunda doktoru aramaktan hiçbir zaman zarar gelmez, çünkü doktorunuzun ne yapacağınıza dair iyi önerileri olacaktır. Eğer pembe gözünüz daha endişelendirici semptomlarla birlikte geliyorsa, doktoru aramak şiddetle tavsiye edilir.

  • Gözünüzde orta ile şiddetli derecede ağrı yaşıyorsanız veya akıntı temizlendiğinde ortadan kalmayan görüş problemleri yaşıyorsanız doktoru arayın.
  • Eğer pembe göz yoğun kırmızı renge dönüşüyorsa, en kısa zamanda tıbbi yardım istemelisiniz.
  • Herpes simplex virüsü gibi bir virüsten kaynaklanan ciddi bir viral konjuktivitiniz olduğundan şüpheleniyorsanız ya da HIV enfeksiyonu ya da kanser tedavisinden ötürü bağışıklığınız zayıfsa, hemen bir doktor ile iletişime geçin.
  • Antibiyotiklerle tedavi edilen bakteriyel konjuktivit 24 saatten sonra iyiye gitmiyorsa doktorunuzla iletişime geçin.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir