İdrar Yolu Enfeksiyonunu Tedavi Etmek

Tuvalete gittiğinizde idrar yollarınızın önemi hakkında pek fazla düşünmüyorsunuzdur. Bununla birlikte idrar yolu enfeksiyonunuz olduğunda ise başka hiçbir şey düşünmeyecek kadar zor zamanlar geçirirsiniz. Üriner sistem enfeksiyonunu tedavi etmek için aşağıdaki fikirlerden bazılarını deneyin. Ağrılarınızı iyileştirecek ve rahatlamanıza yardımcı olacak tıbbi çözümlerden, evde hazırlanabilecek tedavilere kadar çözüm yollarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Yöntem1 : Tıbbi Yardım Alma

1Semptomlarınızı izleyin.  İdrar yolu enfeksiyonu, kadınlarda yaygın olarak görülür. Üretra ve idrar torbasında bakteri oluşumu sonucu ortaya çıkar. Tedavi edilmediğinde, bu bakterilerin böbreklere ulaşma potansiyeli vardır, böylelikle böbreklere de zarar verebilir. İdrar yolları iltihaplanmasının belirtileri şunlardır:

  • Sürekli idrarınızın gelip gelmediği konusunda tereddüt yaşama.
  • İdrar yapma esnasında yanma ve acı duyma (idrar zorluğu)
  • Ateş
  • Karın veya kasıklarda ağrı oluşumu
  • İdrar renginin farklılaşması (koyu sarı ya da yeşilimsi)
  • İdrardan kan gelişi
  • İdrarda kötü koku oluşumu

2İdrar yollarınızda iltihaplanma oluştuğunu düşünüyorsanız, bir doktora görünün. İlk kez idrar yolları enfeksiyonu yaşıyorsanız, tam olarak doğru bir teşhis konulması gerekmektedir.

  • İdrar yolları enfeksiyonuna bakteriler, virüsler, mantarlar hatta parazitler neden olur. İltihaplanmanın sebebini bilmek doğru tedavi uygulanmasını sağlar. Doktorunuz tedavi için antibiyotik, mantar önleyici, antivirüs ya da anti parazit gibi ilaçlar verebilir.
  • Vücudunuzda ne tür bir idrar yolları enfeksiyonu oluştuğunu bilmeniz gerekir. Örneğin, üretrada (idrar torbasından idrarı dışarıya taşıyan kanal) oluşan enfeksiyona üretrit ismi verilirken, idrar torbasında oluşan enfeksiyona sistit denir.
  • İdrar yollarında kramplar oluşması durumda ya da yoğun ağrılar oluştuğunda, sadece doktorlar ilaç yazabilirler (Örneğin, atropin). Yine bir ameliyat söz konusu olduğuna da doktorlar karar verir.

3Reçetenize yazılan tüm ilaçları alın. İdrar yolları enfeksiyonları eğer antibiyotiklerinizi bitirmez iseniz oldukça inatçı olabilirler. Bu yüzden, size söylenen talimatları dikkatli bir şekilde uygulayın ve ilaçlarınızı istenilen aralıklarda alın.

  • Antibiyotik kullanıyorsanız, alkol almayın. Alkol, antibiyotiklerin etkilerini azaltacaktır.
  • Baktrimli ve kükürtlü bir tedavi uyguluyorsanız, güneşten uzak durun.

424 saat içinde herhangi bir gelişme görmüyorsanız, doktorunuza başvurun. Kendinizi iyi hissetseniz bile, tedavinizi tamamlayın. Böylece enfeksiyondan tamamen kurtulmuş olursunuz.

5Parasetamol, Ibuprofen ya da naproxensodium kullandıktan sonra ateşinizi ve kontrol edin. Hangi ilacın daha etkili olacağı konusunda tereddütleriniz varsa doktorunuza danışın. Ağrı kesicileri tedbirli bir şekilde kullanın.

6Azo Standard gibi reçetesiz ilaç alın, üriner ağrı için hızlı yardım. Bu ilaç idrar renginizi parlak sarı ya da turuncuya dönüşür.

  • Doktorunuza randevunuz öncesinde bu ilacı kullanıp kullanmayacağınız konusunu danışın. Çünkü bu ilaç doktorun test sonuçlarını okumasını çok zorlaştırır. İlaca başlamadan önce yine test sonuçlarını kontrol edin. Çünkü bazı hastalar yan etkiler gördüklerini belirtmişlerdir.
  • Azo ilacı içerinde evde uygulanabilir test de içermektedir. Şerit üzerine idrar damlatın ve sonuçları okuyun. Tabi ki evde yapılan testler iyi sonuçlar vermez. Testiniz negatif olsa bile doktorunuzla görüşün.

Bölüm2 : Evde İlaç Yapmayı Deneyin

1Günlük aldığınız sıvı miktarını arttırın. Hem idrar yollarınız iltihaplıyken hem de iyileştikten sonra, enfeksiyonun vücuttan atılması için çok miktarda sıvı tüketin. Çok miktarda su içmek sistit oluşumunu engeller.

  • Su, kafeinsiz çay, limon suyu ya da diğer sağlıklı içecekler için.
  • Kafeinden uzak durun, çünkü kafein su kaybetmenizi sağlar. Bunun yanında da şekerli ve alkollü içecekleri içmekten kaçının.

2Kızılcık suyu için. Bu tarz meyve suları daha az şeker içerir. Çok fazla şeker sağlığa zararlıdır ancak şekersiz meyve suları da çok fazla asidik olur. Bu tür ürünlerin sağlığınız için besleyici ve yararlı olduğuna emin olun.

  • Kızılcık suyu idrar yolları enfeksiyonunu iyileştirmez ama tekrarlanmasını engeller.
    • İdrar yolları enfeksiyonunuz tekrarlamışsa, günde 100% saf kızılcık suyundan 50-150 ml için. Eğer kızılcık suyunu seyreltirseniz, içeceğiniz miktarı arttırabilirsiniz.
    • Kızılcık suyuna yan etkileri olabilir. Örneğin, düzenli aldığınız ilaçlarla bir reaksiyon oluşturabilir ve bunun sonucunda böbrek taşları oluşumuna neden olur. Bununyanında 3 litreden fala içerseniz ishal durumu gerçekleşebilir.
    • Kızılcık suyu erkeklerde ise bir çözüm yolu değildir, idrar yolları iltihabını tedavi etmez.
    • Kızılcık konsantresi hapları alın, çünkü kızılcık suyundan gelen şeker iltihabı besleyebilir.

31 fincan suya yarım yemek kaşığı karbonat karıştırın. Karbonat idrarınızın asit dengesini düzenler, bu da idrarınızı yaparken ağrı yaşamanızı önler.Karbonat miktarını fazla koymayın çünkü karbonat bağırsaklarında flora dengesini bozar.

4Kasık bölgenize ısıtma pedleri koyun. Hafif bir ısı ağrınızı hafifletebilir.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir