Kabızlık Doğal ve Çabuk Yollarla Nasıl Geçer

Kabızlık genellikle kişilerin yeterince su veya lifli besin içermeyen bir beslenme alışkanlığına sahip olması nedeni ile ortaya çıkar. Bunun yanı sıra kabızlık hareket eksikliği veya farklı ilaçların yan etkisi olarak da gün yüzüne çıkabilir. Bu deneyim herkesin başından zaman zaman geçmiştir. İyi haber şu ki kabızlığı önlemek ve rahatlatmak için güvenli, yumuşak ve doğal yollar var. Günlük rutininizde yapacağınız ufak ayarlamalar ile bu sıkıntıdan kendi evinizin özel alanı içerisinde ucuz bir biçimde kurtulabilirsiniz. Doğal çözümler ve hayat tarzınızda yaptığınız değişimler ile kabızlığın üstesinden gelebilir ve daha sonra bu rahatsızlığın yeniden ortaya çıkmasını engelleyebilirsiniz. Kabızlığınız tekrarlarsa ve aşağıda verilen metotlardan hiçbiri yardımcı olmadı ise profesyonel bir sağlık hizmetinden yararlanmalısınız.

Acilen Harekete Geçmek

kabizlik-dogal-ve-cabuk-yollarla-nasil-gecer-adim11Daha fazla su için. Sert ve kuru dışkı kabızlığın en büyük nedenlerinden bir tanesidir. Böylece ne kadar fazla su içerseniz dışkı da o derece hızlı bir biçimde hareket eder. Daha fazla su içmek özellikle lifli yiyecekleri beslenme listenize eklediğiniz zaman önem kazanmış olur.

  • Erkekler günde 13 bardak bir diğer deyiş ile 3 litre su içmeyi amaçlamalıdır. Kadınlar günde en az 9 bardak yani 2.2 litre su içmeli amaçlamalıdır.
  • Kabızlıktan rahatsız olduğunuz zamanlarda kafein ve alkol içeren içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Kahve ve soda gibi kafein içeren içecekler ve alkol idrar söktürücü etki göstermektedir. İdrar söktürücüler vücudunuzu susuzlaştırır ve vücudunuzda bulunan sıvının idrar yolu ile atılmasına neden olur. Bu durum kabızlığın çok daha kötüye gitmesine neden olabilir.
  • Meyve suyu, çorba ve bitki çayları çok iyi bir sıvı kaynağıdır. Kafein içeren çaylardan kesinlikle kaçının. Armut ve elma suları doğal ve yumuşak gevşeticilerdir.

2Daha fazla lifli besin yiyin. Lifli yiyecekler doğal kabızlık gidericilerdir. Bu besinler dışkı içerisinde bulunan sıvı miktarını artırır ve dışa atılmasına yardımcı olur. Bu bağırsaklarınızın hızlı ve pürüzsüz bir biçimde rektuma doğru hareket etmesini sağlar. Lifli besin alımınızı birden değiştirmeniz gaza ve kabarmalara neden olabilir. Bu nedenle lif alımınızı birkaç öğün üzerinden yavaş yavaş artırın. Uzmanlar her gün besin düzeninize en az 20 veya 35 gram arasında bir lif alımı yapmanızı önermektedir.

  • Lifli besinler vücudunuzun ilaçları ne kadar miktar absorbe ettiğini değiştirebilir. Lifli besin almadan en az bir saat önce ya da iki saat sonra ilaç içmeniz gerekmektedir.
  • Bazı iyi seçimler lif alımınızı artırabilir;
    • Böğürtlenler ve diğer meyveler, özellikle elma ve üzüm gibi kabuğu yenilebilir olan meyveler
    • Hardal, lahana, pazı yaprağı ve pancar gibi koyu renkli yapraklı yeşil sebzeler
    • Brokoli, ıspanak, havuç, karnabahar, brüksel lahanası, enginar ve yeşil fasulye
    • Fasulye, nohut, barbunya, kuru fasulye, mercimek ve börülce gibi diğer baklagiller
    • Diğer işlenmemiş tam tahıllar; bir tahıl beyaz veya açık renk ise o tahıl işlenmiştir. Bu çok kolay bir kuraldır. Diğer tam tahıllar için araştırmaya girişin; kahverengi pirinç, mısır, yulaf, arpa gibi. Kahvaltılık gevrek yiyorsanız etiketin üzerini okuyun ve lif oranının yüksek olduğundan emin olun. Beyazlatılmamış, zenginleştirilmemiş ve tam tahıldan yapılmış ekmek bulmaya çalışın.
    • Kuru yemişler ve tohumlar; kabak, susam, ayçiçeği ve keten tohumu, badem, fındık, ceviz.

3Kurutulmuş erik yiyin. Kuru erik yüksek lif içeriğine sahiptir. Bunun yanı sıra içerisinde sorbital de barındırır. Sorbitol dışkının yumuşamasına yardımcı olan bir şeker türüdür ve kabızlığın doğal olarak rahatlamasını sağlar. Sorbitol bir bağırsak hareketlendiricidir. Bu sayede dışkının bağırsakta hareket etme süresini azaltır ve kabızlık riskini ortadan kaldırır.

  • Eriğin kırış kırış dokusunu ve tadını beğenmiyorsanız erik suyunu deneyebilirsiniz. Erik suyu eriğin kendisinden çok daha az bir lif içeriğine sahiptir.
  • 100 gram kuru eriğin içerisinde 14,7 gram kadar sorbitol bulunmaktadır. 100 gram erik suyu ise içerisinde 6,1 gram sorbitol bulunmaktadır. Bu nedenle aynı sağlık faydasını alabilmek için daha fazla erik suyu içmeniz gerekmektedir. Dolayısıyla daha fazla şeker almak da zorunda kalırsınız.
  • Erik tükettikten sonra deniz aşırı bir yolculuğa çıkmayın. Erik kuruları birkaç saat içerisinde etkisini göstermeye başlayacaktır. bir bardak erik suyu içtikten sonra veya bir porsiyon erik kurusu yedikten sonra yeni bir porsiyon almadan önce bunların bağırsağınıza ulaşmasını beklemek gerekmektedir. Aksi takdirde ishal riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

4Peynir ve sütlü besinlerden uzak durun; peynir ve sütlü ürünler içerisinde bazı kişilerin hassas olabileceği laktozu barındırır. Laktoz gaza, şişkinliğe ve kabızlığa neden olabilir. Kabızlık probleminiz varsa, peynir ve süt tüketmeyi bırakmanız ve daha iyi hissedinceye kadar beslenme düzeninizden bu besinleri uzak tutmanız gerekmektedir.

  • Yoğurt bu konuda istisnadır ve hatta yoğur içerisinde canlı prebiyotikler barındırır. Yoğurt Bifidobacterium longum veya Bifidobacterium animalis gibi dışkıyı sık sık ve acısız bir biçimde dışarı çıkarmanızı sağlar.
  • Müshil kullanın; laksatif bir etkiye sahip olan hafif bitkiler bulunmaktadır. Psilyum, keten tohumu ve çemen bunlardan bazılarıdır. Bu içerikleri eczanelerde ve sağlıklı besin marketlerinde kapsül içerisinde, tablet ve toz formda bulabilirsiniz. Bu müshilleri bol su ile almanız gerekmektedir.
  • Psilyum toz ve kapsül olmak üzere birçok farklı formda bulunabilir. Ticari olarak satışa çıkan bazı müsillerin de içerisinde aktif madde olarak bulunmaktadır. Psilyum bazı insanarda gaz ve karın sancılarına neden olabilir.
  • Keten tohumu kabızlık ve ishal için kullanılmaktadır. Keten tohumu vücuda lif ve omega 3 de sağlar. Keten tohumunu kahvaltılık gevreklerin içerisine veya yoğurdun içerisine karıştırabilirsiniz. Keten tohumu pıhtılaşma bozukluğu, bağırsak tıkanıklığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığından müzdarip olan kişilere önerilmemektedir. Hamileyseniz veya bebeğinizi emziriyorsanız keten tohumu tüketmemelisiniz.
  • Çemen de mide bozuklukları ve kabızlık gibi sindirim sistemi bozuklukları için kullanılmaktadır. Çemen hamile kişiler ve bebek emziren kişilerin kullanmaması gereken bir içeriğe sahiptir. Belirli bir yaşın altında bulunan çocuklar da çemen tüketmemelidir.

5Hintyağı kullanın. Kabızsanız hintyağı bağırsaklarınızı harekete geçirmeye yardımcı olabilir. Bağırsağınızın kayganlaşmasına ve dışkının kolay bir biçimde dışarı çıkmasını sağlayabilir.

  • Hintyağı genel olarak güvenli görülür. Buna rağmen sadece önerilen dozda kullanılması gerekmektedir. Apandisitiniz varsa hintyağını sadece doktor kontrolünde kullanmalısınız. Hamileyseniz hintyağı kullanmamalısınız.
  • Hintyağı çok fazla tüketildiği zaman çeşitli fakat az görülen hoş olmayan yan etkilere neden olabilir. Hintyağı çok alındığı zaman mide krampına, baş dönmesi, bayılma, mide bulantısı, ishal, deri döküntüsü, nefes darlığı, göğüs ağrısı, boğazda gerginliğe neden olabilir. Bu belirtiler görülürse acil servise haber veriniz.
  • Unutmayınız ki balık yağı kabızlığa sebebiyet verebilir. Doktorunuz tavsiye etmediyse balık yağı takviyesi almamalısınız.

6Magnezyum kullanın; magnezyum kabızlığı rahatlatmak için çok etkili olabilir. Magnezyum suyu bağırsaklarınıza yönlendirir ve dışkıyı yumuşatır. Bu şekilde dışkı bağırsaklarınızda daha kolay hareket eder. Yüksek tansiyon ilaçları, kas gevşeticiler ve antibiyotik ile etkileşime geçebileceği için magnezyum almadan önce doktorunuza danışın. Brokoli ve sebzelere ek olarak, magnezyum almak için daha farklı yöntemler de bulunmaktadır;

  • 200 gram suyun içerisine 10-30 gram Epsom tuzu koyarak da magnezyum alabilirsiniz. Bu karışımı iyice karıştırın ve için. Karışımın tadı bazı insanlara kötü gelebilir.
  • Magnezyum bazı tabletlerde ve ağız yolu ile alınan maddelerde de bulunabilir. Paketin üzerinde yazan önerilen doz kadar alımı gerçekleştirin ya da bu oranı belirlemek için bir doktora danışın. Her dozu büyük bir bardak su ile tüketin.
  • Magnezyum hidroksit aynı zamanda magnezyum sütü olarak da bilinir ve kabızlığın tedavisinde çok önemlidir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Relieve-Constipation-Quickly-and-Naturally

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir