Kâğıt Kesiği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kâğıt icat edildiğinden beri bütün insanlar bu küçük ama acı verici kesikler ile baş etmek zorunda kalmaktadır. Kâğıtların genel olarak işleri eller ile olduğu için kesiklerin en acı verdiği organlar ellerdir. Fakat umutsuzluğa kapılmayın bu sorunu çözmek için uygulamaya koyacağınız ve kâğıt kesiğinin başınıza gelmiş olduğunu bile unutturan çözüm yolları bulunmaktadır.

Bölüm1: Kâğıt Kesiğini Temizlemek

1Kağıt kesiğini kirlerden temizlemek için soğuk su yardımı ile iyi bir biçimde yıkayın. Soğuk su yaranın acısının azalması için size yardımcı olacaktır.

2Sıvı sabun ve su yardımı ile yaranın üzerini güzelce yıkayın ve ovalayın. Yarayı yıkarken çok nazik bir biçimde davranmanız gerektiğini de kesinlikle unutmamalısınız. Kağıt kesiğini sert bir biçimde ovalamak yaranın daha da açılmasına sebep olacaktır.

3Sabunun tam anlamı ile temizlendiğinden emin olana kadar elinizi suyun altında tutun ve hafifçe ovalamaya da devam edin.

  • Aktif şekilde akan soğuk suyun bulunmadığı alanlarda yapmanız gereken şey bir şişenin deliğinden istifade ederek tam olarak kesiğin üzerine su dökmek veya şırınga yardımı ile kesiğin üzerine su fışkırtmaktır.

4Alkol, peroksit veya iyot kullanımından kaçınmalısınız. Bu maddeler bakterileri kısa bir süre içerisinde öldürebilir ama aynı zamanda sağlıklı hücrelere de zarar verebilme ihtimali bulunmaktadır. Hatta bazı durumlarda kişilerin iyileşme sürecini olumsuz yönde etkiledikleri bile görülmektedir.

5Kanama olmaya başladı ise bunu durdurmak için gerekli adımları atmalısınız. Kanama beklenenden fazla olduysa temiz bir bandaj yardımıyla hafifçe baskı yapmaya başlamalısınız.

6Yaranıza iyileşmesi için zaman tanıyın. Bu süre kapsamında yarayı temiz tutmak en önemli noktalardan bir tanesidir. Yaranın temiz hava ile temas etmesi yaranın iyileşmesini sağlayacaktır. Hatta gün içerisinde yaranın varlığını bile unutabilirsiniz.

Bölüm2: Kağıt Kesiği Yarasını Bandajlama

1Yaranızın çok ciddi olmadığını sadece küçük bir çizik olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Yaranızı kendi haline bıraksanız bile çok kısa bir süre kapsamında iyileşecektir. Fakat bandajla sarmanın acıyı azalttığını da inkar etmemek gerekmektedir.

2Yaranın dış yüzeyine antibiyotik bazlı bir krem sürebilirsiniz. Yaranızın daha hızlı iyileşmesini sağlamasa bile en azından enfeksiyona yakalanma riskinizi en az dereceye düşürmüş olursunuz.

  • Bazı antibiyotik kremlerin yara üzerinde ters etki yapabileceğini de unutmamalısınız. Kaşıntı veya herhangi bir kızarıklık ile karşı karşıya kalırsanız krem kullanımını direk olarak bırakmalısınız.

3Yaranızı bandajlayın. Kâğıt kesiği el veya parmaklar gibi çok çabuk kirlenebilecek bir bölge ise yaranızı bandajlamanız sağlık açısından çok iyi olacaktır. Bu bandaj sayesinde elinizin bakterilerle ve mikrop ile temas etme olasılığı en aza inecektir. Buna ek olarak yaranızı başka bir yere çarpıp daha da zedelemekten de kurtulmuş olursunuz.

  • Bandajlama işlemini gerçekleştirirken çok sıkı yapmamaya özen göstermelisiniz. Çok sıkı şekilde bandajlamak yaralı bölgedeki kan akışını azaltmaktadır. Bu nedenle çok sıkı bir biçimde bandajlamak yaranıza faydadan çok zarar verecektir ve iyileşme sürecinize sekte vurduracaktır.

4Bandajı değiştirin. Bandaj ıslandıysa veya kirlendiyse kısa bir süre içerisinde değiştirmeniz gerekmektedir. Yarayı ne kadar temiz tutarsanız o derece hızlı iyileşme sürecine gireceğini unutmamalısınız.

5Bandajı kuru tutmayı başaramıyorsanız yapmanız gereken şey yapıştırıcı kullanmaktır. Acının azalması için bazı ürünler kullanma şansınız olduğunu da unutmamalısınız. Bu ürünlerden almak isterseniz eczanenizi ziyaret edip daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

  • Bandaj konusunda zorluk çekiyorsanız yapıştırıcıları kesik kısma dökerek kesiğin daha fazla ıslanmamasını sağlayabilirsiniz. Bu ürünler gerçekte sağlık maksatlı üretilen ürünler olmadığı için ilk uygulamada acı çekmenize sebep olabilirler.

6Yaranız iyileşmeye başladığı zaman bandajı hemen çıkartmalısınız. Genel olarak kesiklerin iyileşmesi birkaç gün alacaktır. Bandajı çok uzun süreler boyunca yara üzerinde tutmak yaranın oksijen alımını engellemektedir. Bu da yaranın iyileşme sürecini yavaşlatabilmektedir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Treat-a-Paper-Cut

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir