Kan Şekeri Nasıl Düşürülür

Yüksek kan şekeri, genellikle bir doktorun gözetiminde dikkatle ilgilenilmesi gereken bir hastalık olan diyabetin bir sonucudur. Doktor haricinde, kan şekerinizi sağlıklı bir düzeye çekmek için kendi yapabileceğiniz bazı şeyler de bulunmaktadır. Hafif egzersiz ve beslenme alışkanlığınızdaki makul değişimler kan şekerini düşürmede çok etkilidir, ancak tabii ki tüm bunlar sağlık geçmişinize hakim bir sağlık ya da diyet uzmanıyla en iyi sonucu verir.

Kan Şekerini Diyetle Düşürme

1Şeker, hayvansal ürün ve rafine karbonhidrat alımını azaltın. Diyabetli (şeker hastaları) hastalar ya da yüksek kan şekeri olan kişiler için doğru tek bir diyet olmadığından dolayı doktorunuz size ihtiyaçlarınıza uygun bir diyet önerecektir. Bunun dışında tükettiğiniz et, beyaz ekmek, süt ürünleri, pirinç, patates ve şekerli besin miktarını azaltmak faydanıza olacaktır.

2Daha çok meyve, sebze ve tahıl tüketin. Bu ve bunun gibi az yağlı ve çok lifli besinler yüksek kan şekerine sahip insanlara önerilmektedir. Tam tahıllı besinler her zaman diyabetli hastalara uygun olmayabilir, bu yüzden diyetinize dahil etmeden önce bu konuda doktorunuza danışın.

  • Taze elma, kuru kayısı ve konserve olarak saklanmış şeftali diyetiniz için iyi bir seçimdir. Şeker eklenmiş konservelerden ve dondurulmuş meyvelerden uzak durun.
  • Her gün 700 ml çiğ, 350 ml ise pişmiş sebze tüketmeniz önerilmektedir. Enginar, salatalık ve salata malzemeleri tüketin. Taze sebzeler, genelde sodyum eklenen konserve ve donmuş muadillerine göre her zaman daha iyidir.
  • Yulaf ezmesi ve arpa, yüksek kan şekerine sahip insanlar için iyi bir tam tahıllı besin seçeneğidir.

3Emin olmadığınız besinleri araştırın. Eğer yiyeceğiniz bir şeyin size zararlı olup olmadığından emin değilseniz doktorunuza danışın ya da glisemik indeks tablosunu kontrol edin. Tablodaki değer size o besinin kan şekerine etkisi hakkında üstünkörü bir bilgi verecektir. 70 veya daha yüksek değere sahip besinler yüksek glisemik indeksli besinlerdir ve yüksek kan şekerine sahipseniz bu besinlerden uzak durmalısınız. Bu besinlerin yerini düşük glisemik indeksli besinlerle (55 ya da daha düşük değere sahip) değiştirin, bunlardan bazıları yukarıda önerilenlerdir. Değeri 55 ve 70 arasında değişen besinler orta glisemik indekslidir ve ihtiyaca göre belli ölçülerde tüketebilirsiniz.

4Sigara ve alkolü bırakın. Eğer bu maddeleri günlük olarak tüketiyor ya da bir şekilde bu maddelere maruz kalıyorsanız, vücudunuzun insülin üretme yetisi bu durumdan ciddi ölçüde etkileniyor olabilir. İnsülin, kan şekerini düşürmeye yardımcı bir hormondur. Eğer sigarayı bırakmaya çalışıyorsanız, nikotin barındıran ürünlerin benzer etkileri olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Nikotin bantları geçici bir çözüm olarak kullanılabilir, ancak yüksek kan şekerine sahip insanların bunu uzun vadeli kullanmaması gerekir.

5Yiyecekler hakkında şüpheci olun. Gazetelerde, kan şekeri ve başka sağlık sorunlarını besinlerle nasıl kontrol edebileceğimiz hakkında başlıkları sıkça görürüz. Bu haberler, her zaman ciddi tıbbi araştırmalarla desteklenmemektedir. Kahveyle yapılan çalışmaların sonuçları çelişkilidir, bu yüzden kan şekeri üzerindeki etkisi belirsizdir. Tarçınla ilgili bir çalışmada bazı faydalar bulunmuştur, ancak bu çalışmada sınırlı sayıda insan yer almıştır. Bu çalışmadaki insanların hepsi 40 yaşın üzerinde, tip 2 diyabete (insülin terapisi ya da ilaç tedavisi kullanmayan tip) sahiptir. Size bir besin hakkındaki iddia oldukça mantıklı gelse bile, bir besinin asla egzersizin, beslenme alışkanlığındaki genel değişikliklerin ve tıbbi yardımın yerini tutamayacağını unutmayın.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Lower-Blood-Sugar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir