Katarakt Nasıl Teşhis Edilir

Katarakt, fark edilmesi zor bir rahatsızlık olabilir. Bazı insanlarda göz merceğinin bulanıklaşması hemen fark edilirken, bazı insanlarda fark edilebilmesi için uzun süre geçmesi gerekebilir. Katarakt, görme yetisini ciddi anlamda etkiler. Bu yüzden mümkün olduğunca erken fark edilmesi çok önemlidir. Kataraktı teşhis edebilmek adına yapılabilecek en iyi şey kataraktın yaygın belirtilerine dikkat etmek ve doktora gidip gerekli testleri yaptırmaktır. Teşhis, tedavi etmede ve katarakttan tamamen kurtulmada atılacak ilk adımdır.

Yaygın Belirtilere Dikkat Etme

1Görüşünüz puslu mu? Bulutlu ya da puslu bir görüş kataraktın bir işareti olabilir. Aslında bulutlu görme diğer rahatsızlıkların da belirtisi olabilir ancak kataraktın en önemli belirtisi puslu görmedir. Her ihtimale karşı doktora gidip gerekli testleri yaptırarak puslu görmenizin sebebini öğrenebilirsiniz.

  • Bulanık görme ve puslu görme birbirine kolayca karıştırılabilir. Görüşünüzde nesnelerin hatlarını net bir biçimde seçemiyorsanız bu bulanık görmedir. Puslu görme ise gördüğünüz nesnelerdeki donukluk ya da sistir.
  • Bulutlu ya da puslu görme, gözünüzdeki şeffaf tabakanın kalınlaşması, yani yeteri kadar saydam olamamasından kaynaklanır. Katarakta sebep olan bazı durumlar şeker hastalığı, göz sinirlerindeki hasar ve sarı nokta hastalığı olarak bilinmektedir.

2Gereğinden fazla parlak gördüğünüz nesneler (göz kamaşması) ve ışık halkaları (hale) mı var? Işık halkaları, genellikle geceleri görülür. Ancak karanlık bir ortamda ışık alan tek bir cisimde de bu durum söz konusu olabilir. Parlamalar ise gündüz vakitlerinde olmaktadır.

  • Haleler, ışık kaynaklarının etrafındaki küçük halkalardır. Gece vakitlerinde ya da dışarısı karanlık iken meydana gelirler.
  • Göz kamaşması, gereğinden fazla parlak görmektir ve görmenizi zorlaştıran bir ışık olayıdır. Gece ya da gündüz vakitlerinde olabilir ve gözlerinizi kısmanıza sebep olur.

3Çift görme problemini fark ettiniz mi? Çift görme olayının çeşitli sebepleri olabilir. Katarakt sebebiyle çift görme durumunda iseniz bu gözün odağıyla ile ilgili bir olaydır.

  • Katarakt kaynaklı çift görme problemi, tek gözde ya da iki gözde birden olabilir. İki gözünüzde de çift görme problemi varsa iki gözünüzde de katarakt problemi var demektir. Şu testi uygulayarak katarak kaynaklı çift görme mi yoksa diğer sebeplerden kaynaklanan çift görme mi söz konusu öğrenebilirsiniz: Bir gözünüzü kapatın ve çift görüp görmediğinize dikkat edin. Tek gözünüz kapalıyken çift görüyorsanız, yüksek ihtimalle katarakttan kaynaklıdır. Ancak çift görme problemi, tek gözünüzü kapatınca ortadan kalkıyorsa katarakt değil göz merceklerinden kaynaklı bir problem vardır.
  • Çift görme olayı katarakt kaynaklı ise kornea ya da göz kaslarında var olan bir problem yerine göz odaklarında var olan bir problem söz konusudur. Katarak kaynaklı çift görme ile diğer sebeplerden oluşan çift görme olayı arasındaki en büyük fark ışıktır. Işıktan dolayı çift görme olayı yaşıyorsanız yüksek ihtimalle katarakt kaynaklı bir probleminiz vardır.

4Kullandığınız ilaçlarda sık sık değişiklikler meydana geliyor mu? Elbette yaşınız ilerledikçe ortaya çıkan rahatsızlıklardan ötürü farklı ilaçlar almaya başlayabilirsiniz ancak yine de yıldan yıla hatta yılda iki kere değişen bir ilaç kullanım düzeniniz varsa bu da kataraktın sebep olduğu bir durumdur.

  • Sürekli inip çıkan kan şekerinden kaynaklı bir durum olan protein birikmesi… Göz lenslerinizdeki maddelerin belli yerlerde toplanması durumunda bu yeni bir problem demektir ve ilaçlarınıza bir yenisi eklenebilir.
  • Katarakt gözünüz için kullandığınız ilaçlarda da değişikliklere sebep olan bir rahatsızlıktır. Diğer belirtilerin yanı sıra görme yetiniz de sıklıkla değişiklik meydana geliyorsa bir göz doktoruna görünmelisiniz.

Kaynak

Ayşegül Karakaya

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir