Kendi Sirkenizi Nasıl Yaparsınız

Aromalı sirke yapımı için birden çok tarif vardır. Ancak kendi sirkenizi de evinizde yapabilirsiniz. Bu türden bir sirke; alkol içeren herhangi bir sıvı ile yapılabilir ve ev tipi bir sirkenin tadı, marketten alacağınız bir sirkeden çok daha iyi olacaktır. Ayrıca benzersiz bir hediye de olabilir! İnsanlar, dünyanın her tarafında yüzyıllardır sirke yapıyolar, siz neden yapmayasınız?

İçindekiler

  • Maya
  • Alkolik sıvı

Adımlar

1Mayanızı edinin. Mayanın işlevi, etanolu asedik aside çeviren (Sirkenin birincil malzemesi) asetik asit bakterisi sağlamaktır.

  • Pastorize edilmemiş, filtresiz bir sirke. Sirkenin, asedik asit bakterisine olumsuz etkide bulunacak birtakım süreçlerden geçmiş olmaması oldukça önemlidir.
  • Sirke tortusu. Bu sümüksü şey, asedik asit bakterisi ve selüloz içerir. Sirke hazırlama süreci için kullanılabilecek doğal bir üründür. Sirke hazırlayan bir arkadaşınız varsa, ondan bir parça alabilir ya da kendinizinkini hazırlayabilirsiniz. Kendi tortunuzu; pastorize edilmemiş ve filtresiz bir sirkeyi alkolik sıvı ile karıştırarak ve karışımı güneşli bir yerde iki hafta bekleterek yapabilirsiniz. Ancak, sirkenin kendisini de maya olarak kullanabilirsiniz. Maya, sonraki kullanım için sirkenizle birlikte oluşacaktır.
  • Mycoderma aceti. Bu ürünü mağazaların sirke yapımı bölümlerinde bulabilirsiniz. Açık renklidir ve kavanoz içerisindedir.

2Kabı hazırlayın. Camdan ya da sırlı topraktan yapılmış bir kap seçin. Kabın materyalinin sirke ile reaksiyona girmesini istemezsiniz. Alüminyum, demir veya plastik sirkenizi mahvedecektir. Kabı güzelce temizleyin. Mayayı içerisine dökün ve tamamını kaplayacak şekilde kabın içerisinde çalkalayın. Böylece kap, asedik asit ile temasa geçecektir.

3Alkolik sıvıyı dökün. Bu süreç için oksijen gerekli olduğundan, sıvının daha fazla yüzeye temas etmesini sağlamaya çalışın. Kabı tepe noktasına kadar doldurun.

  • Şarap
  • Elma şarabı
  • Bira
  • Fermente meyve suyu

4Kabın üstünü tülbent ile örtün. Kabın ağız kısmına taktığınız tülbenti paket lastiği ya da tel kullanarak sıkılaştırın. Bu oksijenin içeri girmesini sağlarken, sinekleri ve diğer kirletici maddeleri dışarıda tutar.

5Bekleyin. Kabı; ılık, karanlık bir yere koyun ve doğanın işini yapmasına izin verin. Karışımı 15-27 derecede muhafaza edin. 3-4 haftalık bir süreç içerisinde, sirke tortusu oluşmaya başlayacaktır. Cam bir kap kullanırsanız, bu süreci gözlemleyebilirsiniz. Sirkenin oluşma süreci, kullandığınız alkolik sıvının türüne ve ne kadarını dönüştürdüğünüze bağlı olarak değişir. Ortalama süre, 3 hafta ile 6 ay arasındadır.

  • Bazı kaynaklar, oksijen sağlamak için karışımı her gün karıştırmayı ve sirkenin olup olmadığını görmek için 3-4 haftalık süreç içerisinde her seferinde tatmayı önermektedirler. Diğer kaynaklar, karışımı rahatsız etmeden bırakmayı önermektedirler böylece maya karışımın içerisinde batmaz.
  • Karışımı rahatsız etmeden bırakmaya karar verdiyseniz, hazır olup olmadığını anlamak biraz zorlu olabilir. Tülbentin üzerinden koklamayı deneyin. Neredeyse burun deliklerinizi yakacak yoğun bir sirke kokusu alıyorsanız, işlem tamamdır. Diyelim ki, bunu baz alarak tadına baktınız ve hiç de hazır değil. Arzu ettiğiniz sirke tadına göre bir süre daha fermente olmasını sağlayın.
  • Alt kısmında musluğu olan bir kap, bu süreci daha da kolaylaştırır. Böylece üst kısımdaki mayaya zarar vermeden sirkenin tadına bakabilirsiniz.

6Lezzetli ev yapımı sirkenizi şişeleyin ve saklayın. Bir tülbent veya kahve filtresi kullanarak sirkeyi süzün ve mayadan arındırın. Böylece daha fazla sirke yapımı için saklayabilirsiniz.

  • Sirkeyi uzun süreler boyunca fermente etmezseniz, içerisinde halen alkol kalmış olabilir. Bundan sirkeyi kaynatarak kurtulabilirsiniz. Bu aşamada, sirkeyi pastorize edebilir ve uzun süreler boyunca saklayabilir ve tadını koruyabilirsiniz. Pastorizasyon sürecini başarı ile tamamlamak için, sirkenin sıcaklığını 77 dereceye getirin ve 10 dakika kadar bırakın. Yavaş pişiriciler, besinleri kaynama noktasına getirmeden uzun süreler boyunca sıcak tutmak için idealdir. Yavaş pişiricinizin sıcaklığını kontrol etmek için, her bir ayarda termometre kullanın ve hangi ayarın 77 dereceye yakın olduğunu belirleyin.
  • Pastorize edilmemiş sirke; sterilize edilmiş, kapaklı kavanozlar içerisinde buzdolabında birkaç ay boyunca saklanabilir. Pastorize edilmiş sirkeler, direkt olarak güneş ışığına maruz kalmadıkları sürece, sıkıca kapatılmış kavanozlarda, oda sıcaklığında birkaç aydan daha uzun süreler boyunca saklanabilir.

Kaynak

Berkcan İkizler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir