Kırılan Ayak Tırnağı Nasıl Tedavi Edilir

Bir spor aktivitesi kapsamında veya evde dikkatsiz bir hareket sonucunda tırnağınız tırnak etinizden ayrılabilir. Kırılan ayak tırnakları çok acı verici olsalar da aşırı ciddi bir sağlık problemi olarak görülmemelidir. Birkaç küçük önlem ile kırılan ayak tırnaklarınızın iyileşme sürecini kolay bir biçimde hızlandırabilirsiniz.

Adımlar

1Kırılan ayak tırnağınızın durumunu belirleyin.

  • Tırnağınızın üzerinde oluşmuş bir baskı varsa bu baskıyı kısa bir süre içerisinde ortadan kaldırmalısınız. Ayak tırnağınızın iç kısımdan mı dış kısımdan mı kırıldığını net bir biçimde gözlemlemeniz gerekmektedir. Derin kırıkların oluşumu sonrasında ayak tırnağınızın derisinde kan oturması meydana gelmiş olabilir. Bu kan oturması doktorun muayenehanesine gidilerek ortadan kaldırılabilmektedir. Tırnağınızın alt derisinde renk değişimi varsa ve büyük bir batma hissi ortaya çıkıyorsa doktora muayene olmanız sizin açınızdan çok daha yararlı olacaktır.
  • Ayak tırnağınızın bir parçası ana bölgeden ayrılmışsa ve acıya sebep oluyorsa bu durumu düzeltmenin en uygun yolu kopan parçayı profesyonel bir yardım ile ayağınızdan tam olarak ayırmaktır. Bu durumu doktorunuz ile detaylı bir biçimde konuşarak uygun bir çözüm yolu ortaya koyabilirsiniz.
  • Ayak tırnağınız tam manası ile kopmuş veya yerinden oynamış ise en uygun yöntem bu tırnağı yerinden kaldırmaktır. Bu şekilde tırnağınızın iyileşme süreci de hızlandırmış olursunuz.

2Kanamayı durdurun. Tırnağınız yarım saatten fazla bir süredir kanıyorsa sizin için tehlikeli bir sonucun ortaya çıkabileceğini unutmamalısınız. Fakat bu gibi durumlarda büyük miktarlarda kan kaybetmedikçe tehlikeli bir durumun ortaya çıkmasının zor olduğunu da bilmelisiniz. Kanamanın şiddetini azaltmak istiyorsanız kanayan tırnağın çevresine baskı uygulamanız gerekmektedir. Eliniz ile uyguladığınız baskı yeterli olmazsa temiz bir kıyafet ile de bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kanamanız duruncaya kadar ayağınızı yüksek bir yerde tutmaya da özen göstermeniz gerekmektedir.

3Yarayı temizleyin. Kanama durduktan sonra yaranın etrafını ıslatılmış temiz bir bez yardımı ile dezenfekte etmelisiniz. Betadine solüsyon bu işlem sırasında kullanılması önerilen ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaranın üzerine direkt olarak hidrojen peroksit ve alkol uygulanmasının yapılan araştırmalarda dokunun yeniden oluşumu için zararlı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu maddeleri kullanmakta ısrarcıysanız içerisine su karıştırarak dezenfekte işleminde kullanmanız sizin için daha yararlı olacaktır. Dezenfekte işlemi sırasında yaranızın biraz acıması normaldir ve sürecin doğru işlediğinin bir işaretidir.

4Dezenfekte etme işlemini tamamladıktan sonra yaranızı kurulayın. Yaranın üzerine Neosporin gibi bir antibiyotik uygulayın. İlla bu isimli antibiyotiği kullanma gibi bir zorunluluğunuz yoktur. Her eczanede satışa sunulan antibiyotikli kremlerden herhangi birini kullanabilirsiniz.

5Yaranızı bakteriler ile temas etmemesi için sargıya alın. Elinizde gazlı bez veya herhangi bir steril sargı materyali yoksa eczaneden uygun bir fiyata satın alabilirsiniz. Ayak tırnağınızı kapsayacak kadar gazlı bezi rulodan kesin. Kırılmış ayak tırnağını sargıya almanın en faydalı yollarından bir tanesi enine bir biçimde sargılamaktır. Bir diğer deyiş ile üzerini değil etrafını sarmaktır. Tırnağınızı ezmeyecek kadar gevşek bir arada tutacak kadar da sıkı bir biçimde sarma işlemini gerçekleştirirseniz iyileşme süreciniz çok daha hızlı bir biçimde ilerleyecektir. Sargılama işlemini gerçekleştirdikten sonra bir kere üzerinden bir kerede çaprazlamasına bantlamanız gerekmektedir. Bir diğer deyiş ile bandın X işareti haine gelmesi gerekmektedir. Gazlı bezin son bulduğu çizgiyi de bantlamalısınız. Bu işlemden sonra ayağınızı sıkmayacak bir çorap giymek onu diğer darbelerden korumuş olacak ve daha acısız bir şekilde sürecin devam etmesini sağlamış olacaktır. Eğer bandajın kaymayacağından tam olarak emin olmak istiyorsanız bandajın alt ve üst kısımlarını da bantlamalısınız. Kullandığınız bandın medikal amaçlar için üretilmiş olmasına da özen göstermelisiniz. Medikal amaçlar için üretilmiş olan bantları derinizden çıkartırken daha az acı çekeceğinizi de hatırlatmak gerekmektedir.

6Bir gece boyunca bandajı sarılı bırakın ve sabah tırnağınızı kontrol edin. Tırnağınızda bir renk değiştirme meydana geldiyse; örneğin sarı, kırmızı veya yeşil renkler görünür olduysa, gözle görülür bir şişme meydana geldiyse hastaneye gidip tırnağınızı muayene ettirme zamanının geldiğini belirtmek gerekmektedir. Gerekli tedbirleri almazsanız tırnağınızdaki enfeksiyon yayılır ve daha ciddi bir durum meydana gelebilir.

7Bunu takip eden iki gün içerisinde bandajı çıkartın ve yaraya daha fazla havanın temas etmesini sağlayın. Bu şekilde iyileşme süreci daha da hızlanmış olacaktır. Sadece geceleri yaranızı bandajlayarak onu koruma altına alabilirsiniz. Bu şekilde duvara çarpmaktan veya battaniye ile temasa geçip tahriş olmaktan da yaranızı korumuş olursunuz. Yürürken tırnağınızın üzerine çok fazla baskı yapmaktan kaçınmalısınız. Bu baskıyı hafifletmek için gücünüzü diğer ayağınıza verebilirsiniz. İyileşme süreci tam olarak gerçekleşene kadar hareketleri biraz ağırdan almanız lazımdır.

8Günde iki üç defa yaranın üzerine antibiyotik tedavisi uygulamaya devam etmelisiniz. Bu şekilde yaranızın enfeksiyon kapma ihtimalini de düşürmüş olursunuz.

9Tırnak düşene kadar veya kırık tırnağın iyileşme süreci tamamlanana kadar ayağınıza Epsom tuzu banyosu yaptırın. Bu tuzu bütün marketlerde ve eczanelerde kolay bir şekilde bulabilirsiniz. Küvetinizi veya geniş bir kabı bu işlem sırasında kullanabilirsiniz. Ilık su ile doldurduğunuz kabınızın içerisine dayanabileceğiniz dereceye sahip bir sıcaklıkta su doldurun. Ne kadar sıcak bir suda ayak banyosu yaparsanız o kadar fazla zararlı canlının ölmesini de sağlamış olursunuz. Bir iki bardak Epsom tuzunu suyun içerisine boşaltın ve ardından karıştırmaya başlayın. Kabın dibinde birkaç kristal kalıncaya kadar karıştırma işlemini devam etmelisiniz. Bir ölçü ılık suyun içerisine bir ölçü Betadine solüsyonu dökebilirsiniz. Böylece dezenfekte etme işlemi daha da güçlü bir seviyede uygulanmış olacaktır. Hazırladığınız karışımın içerisinde 15 dakika kadar ayaklarınızı bekletmelisiniz. Yaranın iltihabının akması, iyileşme sürecinin hızlanması ve enfeksiyon kapma riskinin azalması için günde iki defa tırnağınızı Epsom tuzu banyosu ile tedavi etmeniz gerekmektedir. Epsom tuzunun deriyi kurutucu bir etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle ayak banyosu sonrasında E vitaminli bir losyon kullanmanız sizin için yararlı olacaktır.

10Bu adımları tırnak düşene ve iyileşme süreci tamamlanana kadar sürdürmeniz gerekmektedir.

Kaynak:

  • http://www.wikihow.com/Treat-a-Torn-Toenail

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir