Lazer Göz Ameliyatının Sizin İçin Doğru Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız

Lazer göz ameliyatı, görüşünüzü iyileştirebilir ve gözlük ya da lens ihtiyacınızı ortadan kaldırabilir. Bu ameliyatın birçok farklı türü vardır, ancak genel itibariyle hastanede istirahat gerektirmeyen görüşü iyileştirmek için lazer kullanılan bir prosedürdür. LASIK, PRK, LASEK olarak üç çeşit lazer göz ameliyatı vardır, gözün şeffaf dokusunda korneayı şekillendirerek gerçekleştirilir. Diğer iki tip de, korneayı açıp yeni bir lens eklemek için lazer kullanılıyor. Ameliyat için aday olup olmadığınızı ve farklı prosedür tiplerini öğrenerek, lazer göz ameliyatının sizin için uygun olup olmadığını belirleyebilirsiniz.

Ameliyat için aday olup olmadığınızı belirleyin

1 Bir göz doktorunu ziyaret edin. Lazer göz ameliyatı konusunda uzmanlaşmış bir göz doktoruna gidip kapsamlı bir muayene olun. Göz doktoru gözlerinizi inceleyerek gözünüzün bir hastalığı olup olmadığını ya da gözünüzde ameliyatı etkileyebilecek herhangi bir durumun olup olmadığını teyit edecektir.

  • Bir göz doktoru seçmeden önce, internette ya da çevrenizde tanıdığınız insanlar arasında lazer göz ameliyatı yapan göz doktorları hakkında araştırmanızı yapın. Alanında saygın ve işini iyi yapan bir doktor muhakkak ilk seçeneğiniz olacaktır.
  • Ameliyatınızı daha az bir meblağ ile yaptırmak için en ucuz göz doktorunu seçmeyin bununla beraber kapsamlı ve profesyonel bir ameliyat için de aşırı miktarda para ödemediğinizden emin olun.

2 Görüşünüzü iyileştirebilecek bir ameliyat bulun. Göz doktorunuzla bulguları hakkında, ameliyatın görüşünüzü iyileştirmesini engelleyebilecek göz koşullarınız olup olmadığını konuşmanız gerekecek. Lazer göz ameliyatı olmanızı etkileyebilecek koşullar; ince kornealar, glakoma, göz uçuğu, büyük kornealar ya da göz kapağı iltihabıdır.

  • Doktorunuz ameliyatı yapamayacağını söylüyorsa, bu ameliyatı başarıyla tamamlayacağından emin olmadığı anlamına gelir. Örnek olarak, ince kornealarınız varsa, lazer göz ameliyatında korneanın yeniden şekillendirmeye dayanacak kadar kalın olmasına ihtiyaç duyulması sebebiyle ameliyatı yapamayacağını söyleyebilir. Bu durumda, eğer korneanız inceyse ve doktorunuz yeniden şekillendirmeyi denerse bu işlem körlükle sonuçlanabilir.
  • Bu koşullardan bir veya birden fazlasına sahip olmanız demek otomatik olarak bu prosedürü alamayacağınız anlamına gelmez ancak bir prosedür türü diğerinden daha iyi olabilir anlamına gelebilir.
  • Görüş reçeteniz geçen yıl değiştiyse, prosedür tamamlanmamalıdır. Bunun anlamı, genç bireylerin görüşünün değişmeye devam etmesi muhtemel olduğu için 18 yaşın altındaki hiçbir birey bu ameliyatı olmamalıdır.
  • Geçmişte geçirmiş olduğunuz göz hastalıkları veya olduğunuz ameliyatlar varsa bunları doktorunuza bildirin. Bu tür bilgiler doktorunuzun değerlendirmesini etkileyebilir.

3 Ameliyat için sağlıklı olduğunuza emin olun. Lazer ameliyatı olmak için genel sağlığınızın iyi olması gerekmektedir. Buna ek olarak, iyileşmekte olduğunuz bir göz rahatsızlığı ya da göz yaralanmanızın olmaması da önemlidir.

  • Ayrıca hamileyseniz ya da emzirme dönemindeyseniz lazer göz ameliyatından kaçınmalısınız.
  • İyileşmenizi etkileyebilecek, retinoik asit ve steroidler gibi ilaçları kullanıyorsanız, ameliyat için beklemelisiniz.

4 Şu an ameliyat için iyi bir aday olup olmadığınızı değerlendirin. Gözleriniz için ameliyat yapılabiliniyor olsa bile bu yapılması için doğru bir zaman olduğu anlamına gelmez. Örnek olarak, ameliyattan kaynaklanan yan etkilerden olumsuz etkilenebilecek sözleriniz ya da iş gereksinimleriniz olabilir. Ameliyatın, yaşamınızı ve yaşam stilinizi nasıl etkileyebileceği hakkında düşünün.

  • Lazer göz ameliyatında genel olarak iyileşme süreci çok hızlıdır. Ameliyat beklenildiği gibi geçtiği sürece neredeyse hemen kristal berraklığında görebilmelisiniz. Bununla birlikte, herhangi bir komplikasyon oluşması halinde net bir şekilde görme yetiniz etkilenebilir bu da birkaç gün boyunca çalışma alanından uzak kalmanız anlamına gelmektedir.

5 Ameliyatın risklerini gözden geçirin. Ameliyat olup olmayacağınıza karar vermek için, prosedürle bağlantılı risklerin farkında olmalısınız. Lazer göz ameliyatı anestezi gerektirmez bu sebeple riskler diğer ameliyatlardan daha düşük olsa da, bazı riskler mevcuttur.

  • Olası riskler ve yan etkiler; çift görme, bulanıklık, parlama, astigmat, kuru gözler, aşırı düzeltme ve az düzeltmedir.
  • Her şeyden önce, göze yapılacak herhangi bir ameliyat körlüğe neden olma riskine sahiptir.

6 Ameliyatı karşılayıp karşılayamayacağınızı belirleyin. Lazer göz ameliyatı genellikle sigorta tarafından karşılanmamaktadır bu nedenle ameliyatı kendi cebinizden ödemek zorunda kalacaksınız. Maliyetler değişiklik gösterirken, göz başına 1.000 ila 3.000 dolar arasında bir meblağ ile karşılaşabilirsiniz.

  • Pek çok göz hastanesinin ödeme planları mevcuttur, bu nedenle ödeme seçeneklerini göz hastanesiyle görüşebilirsiniz.

Kaynak

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir