Mantar Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır

Mantarlar vajinanın içerisinde genelde küçük ve zararsız sayıda yaşarlar. Fakat bu mantarların büyümesi kontrolden çıktığında oluşan kaşıntı, yanma hissi ve kızarıklık oldukça rahatsız edicidir. Bazı durumlarda, kalın, beyaz ve kokusuz, süzme peynire benzer akıntı gözlenebilir. Genelde sağlıklı bakteriler vajinanın pH ve mantar seviyesini kontrol altında tutar. Fakat bu denge antibiyotikler, steroid yapılı hormonlar, kontrol edilemeyen diyabet, hamilelik ve doğum kontrol sebepli artan östrojen seviyesinden dolayı bozulabilir. Yine de, birçok durumda, mantar enfeksiyonunun sebebi kolaylıkla belirlenemez. Vajinal mantar enfeksiyonuyla savaşta kullanılan doğal, denenmiş ve kanıtlanmış yöntemlere bir göz atalım:

Mantar Enfeksiyonunu Tedavi Etmek

1Ağızdan alınan mantar engelleyici ilaçları kullanın. Kadınların %5’inde mantar enfeksiyonları kroniktir ve yılda en az 4 defa ortaya çıkar. Wayne State Üniversitesi Tıp Bölümü araştırmasında, tekrarlayan mantar enfeksiyonları yaşayan kadınlara altı ay boyunca haftalık olarak ağızdan mantar engelleyici ilaç verilmiş ve bu süre içerisinde tekrarlayan enfeksiyon oranı %90 azalmıştır. Altı ayın sonunda, hastaların %43’ü tamamen tedavi edilmiştir (OTC kremlerinin kullanımı her ne kadar hap kullanımından daha karışık olsa da tedavi devamlılığı açısından daha etkili olduğu gözlemlenmiştir).

2Probiyotikleri kullanın. Çoğu yoğurt içerdiği aynı tip probiyotik ile vajinayı sağlıklı tutar. Yine de, yapılan araştırmalar her gün belirli miktar probiyotik kullanımının vajinal mantar enfeksiyonuna faydalı geldiğini kanıtlayamamaktadır. Fakat yeni bir İtalyan araştırmasında, kronik mantar enfeksiyonu olan kadınların vajinalarına direkt olarak probiyotik tablet yerleştirildiğinde (yedi gün boyunca her gece bir kere, ardından 3 hafta boyunca her üç günde bir ve ardından haftada bir olmak üzere) mantar enfeksiyonu oluşumunun %87 oranında azaldığı görülmüştür. Laurie Cullen, Bastry Üniversitesinde profesör ve nöropati doktoru, rahatsızlığın öncelikle geleneksel yöntemlerle tedavisin denenmesinin, ardından hapların uygulanmasının sağlıklı vajina ortamını koruyabilmek için daha uygun olacağı görüşünde.

3Tarama yapın. Kadınlar kendilerine mantar enfeksiyonu teşhisi koyduklarında, çoğu durumda, aslında bakteriyel vajinozis yaşıyorlardır. Jennifer Reinhold’a göre, bu rahatsızlığın belirtileri vajinal mantar enfeksiyonuna benzerdir, fakat farklı olarak tedavisi antibiyotiklerle yapılır. İdrar yolu enfeksiyonları da mantar enfeksiyonuyla örtüşen acı, yanma ve idrara çıkamama belirtileri gösterir. Ancak farklı tedavi yöntemleri mevcuttur. Evinizde vajinanın pH seviyesini ölçen bir kit kullanarak mantar enfeksiyonu teşhisini doğrulayabilirsiniz. Fakat sağlık uzmanları hamilelik veya tekrarlayan enfeksiyon durumlarında öncelikle doktora görünmeyi öneriyor.

4Çay ağacı yağını kullanın. Çay ağacı yapraklarından elde edilen bu esans yağ birçok laboratuvar ortamında ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarında mantar engelleyici olarak etkisini ispatlamıştır. Her ne kadar yağın etkisinin kanıtlanması için daha fazla araştırma gerekse de, mantar enfeksiyonu yaşayan bazı kadınlar çay ağacı yağına tampon batırıp gece boyunca kullandıktan sonra rahatlama hissettiklerini belirtiyor. Fakat vajina oldukça hassas olduğundan, uzmanlar tedbirli olmak gerektiğini söylüyor. Eğer evinizde kullanabileceğiniz bu yöntemi denedikten sonra rahatsız edici bulduysanız, kullanmayı bırakın.

5Borik asit fitili kullanın. Karmaşık olmayan mantar enfeksiyonları için, borik asit tedavisini göz önünde bulundurabilirsiniz. Ürün doğal bir mantar engelleyicidir ve aynı zamanda antiseptiktir. Yapılan araştırmalar borik asidin birçok enfeksiyonun ardında olan Candida Albicans türünün gelişimini engellediğini gösteriyor. Bunun dışında borik asit Candida glabrata gibi diğer türde mantarların da gelişmesini engelleyerek birçok tedaviye dirençli olan enfeksiyonu ortadan kaldırmaya yarıyor. Pudra hali oldukça tahriş edici olduğundan direkt olarak uygulanmamalıdır. Bunun yerine fitil formunda olan ürünlere yönelebilirsiniz. Bu ürünleri yalnızca 5 ila 7 güne kadar kullanmalısınız.

6Pamuklu iç çamaşırı kullanın veya hiç iç çamaşırı kullanmayın. Ilık ve nemli ortamlar mantar kolonisinin çoğalmasını sağlar, bu yüzden pamuklu iç çamaşırı giyilmeli, külotlu çorap ve sıkı kot pantolonlardan kaçınılması gerekir. Islak mayoların ve spor kıyafetlerinin hemen değiştirilmesi gerekir. Eğer enfeksiyondan daha hızlı kurtulmak istiyorsanız, kıyafetleriniz içine iç çamaşırı kullanmamayı tercih edebilirsiniz. Kronik enfeksiyonu olan kadınlarda iç çamaşırının kullanılmaması temiz havanın bölgeye ulaşmasına ve tedavinin hızlanmasına yardımcı olur. Bununla beraber, kokulu duş ürünleri, vücut spreyleri vajinanın pH dengesini bozduğundan kullanılmamalıdır. Cinsel ilişki ardından kokusuz sabunla vajinanın iyice temizlenmesi bir başkasından bakteri bulaşmasını engeller.

Kaynak:

  • http://www.prevention.com/health/yeast-infection-treatments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir