Midye Nasıl Ayıklanır ve Sakalı Nasıl Temizlenir

Midye, temizlemesinin karmaşıklığı ve yemesinin tehlikeli oluşu ile ün salmıştır. İyi haber şu ki, bu düşünceler tamamen yanlıştır. Midye yalnızca hazırlanması kolay( 15 dakikada buzdolabından sofranıza)  bir yemek olmakla kalmayıp aynı zamanda oldukça ucuz, ulaşılabilir ve lezzetlidir. İşte midyeleri tarifiniz için nasıl hazırlayacağınız.

Bölüm1: Alışveriş Ve Seçme

Birçok kabuklu hayvan gibi midyeler de canlıyken satılır ve pişirilir. Neden mi? Çünkü, ölümlerinin ardından midyelerin bağışıklık sistemi çöktüğünde, kendileri de çürümeye başlar ve bu durumda ölü bir midyenin nasıl korunacağını söylemek zor olur. Midyeler su dışında birkaç gün yaşayabilir, ancak nefes alabilecekleri ve soğuk bir ortamda tutulmaları gerekir. Bir balık reyonuna veya balıkçıya uğradığınızda midyelerin buz altında tutulduğundan ve kabuklarının nemli bir ortamda olduğundan emin olun. Dışarıda tutulan kurumuş kabuklar içerisinde ölü veya ölmekte olan midyeleri barındırır. Belli başlı marketlerde doğal su midyeleri bulabilseniz de, genellikle çoğu yetiştirmedir. İyi haber şu ki, birçok balık çiftliğinin yanı sıra midye çiftlikleri çevreye yararlıdır. Seafood Choice Alliance’a göre sağlıklı bir midye günde 38-56 litre su süzerek denizlerdeki suyu sağlıklı hale getirir.

Bölüm2: Midyelerin Ayıklanması ve Temizlenmesi

1Gerek oldukça durulayın ve ovalayın. Midyelerinizi musluğun içerisine yerleştirdiğiniz bir süzgece veya kaba doldurun ve soğuk suyu açın. Üzerlerinde kalan herhangi bir pislik veya yosundan kurtulmak için iyice durulayın. Çiftlikte yetiştirilen midyelerde karşılaşmanız her ne kadar zor olsa da midyenin üzerinde çamur görürseniz iyice ovun ve durulayın.

2Midyenin sakalından kurtulun. Midyeler, sakal adı verilen ince ve yapışkan zarlarıyla düzgün yüzeylere tutunurlar. Yine, her ne kadar çiftlik midyeleri sakalsız olarak gelse de bir miktar kalmış sakal gözlemleyebilirsiniz. Bulduğunuzda, sakalı baş ve işaret parmağınızla kavradıktan sonra midyenin sivri ucuna doğru aşağı çekin. Sakal tamamen kopup ayrılana dek çekmeye devam edin. Yalnızca parmaklarınızı kullanarak sakalı yakalamakta güçlük çekiyorsanız, kuru bir kağıt havludan yardım alabilirsiniz.

3Ölü midyeleri kontrol edin. Midye ve deniztarağı gibi kabuklu deniz canlıları öldüğünde kabukları açılır. Fakat açılan tüm midyeler ölmüş anlamına gelmez. Bazıları yalnızca rahatlıyor olabilir (veya stres oluşmuş olabilir). Kabınızda bulunan midyelerin birinde açıklık gözlemlediyseniz, yaşadığından emin olmak için elinize alın ve birkaç kez sıkıştırın. Bu işlemi başka bir midye ile kabuğuna tıklatarak da deneyebilirsiniz. Bu notada midyenin yavaşça kendisini kapatmasını beklersiniz. Aksi takdirde, elinizde ölü bir midye tutuyorsunuz demektir. Ölü midyeyi çöpe atın ve işleme devam edin.

4İşte bu kadar! Midyeleriniz güzel bir tarifle pişirilmeye hazır. Bu arada, pişirdikten sonra bile açılmayan midyeyi yememek gerekir lafını bir kenara bırakın. Bir Avustralya araştırmasına göre içerisindeki eti almak için pişirme işleminden sonra açılmamış bir midyeyi açmak tamamen güvenlidir.

Kaynak

  • http://www.seriouseats.com/2014/11/how-to-clean-debeard-mussels.html

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir