Panik Bozukluğu Olan Sevdiklerinize Nasıl Yardım Edilir

Panik bozukluk, sürekli tekrar eden, aniden gelen ve birkaç dakika veya daha fazla süren panik atak ve korku nöbetidir. Endişe, titreme, kalp çarpıntısı, hızlı kalp atışı, nefes kesilmesi, göğüs ağrısı, bulantı, terleme, baş dönmesi ve korkuya sebep olan bu nöbetler, panik atak veya endişe atağı olarak adlandırılır. Bu semptomlar kişinin günlük hayatına da yansıyarak hayatlarını zorlaştırabilir. Sevdiğiniz biri panik bozukluğa sahipse ona destek olarak, panik atak sırasında yardımcı olarak ve ona yardım edebilmek için kendi sağlığınıza da dikkat ederek yardım edebilirsiniz.

Sevdiklerinize Destek Olmak

1Nasıl destek olabileceğinizi sorun. Sevdiğiniz birinde panik bozukluğu varsa ihtiyaçları onu ne zaman gördüğünüze göre değişecektir. Onunla zaman geçirirken yardım etmek için neler yapabileceğinizi sorun.

  • Örneğin, “Daha rahat hissetmen için ne yapabilirim?” diyebilirsiniz.
  • Arkadaşnız sadece yanında olmanızı da istiyor olabilir. Ancak sizinle birlikteyken bir şeye ihtiyacı olursa onun durumunu anlamak adına elinizden geleni yapmalısınız. 

2İyiye gitmesi için destek olun. Sevdiğiniz birinde panik bozukluk varsa gün içinde aşması gereken küçük problemler olabilir. Davranışlarında değişim görüyorsanız bubjn devam etmesi için ona ne kadar iyi gittiğini hatırlatın.

  • Panik atak bozukluğu olan insanlar genellikle panik atak geçirdikleri yerlerden çekinirler. Sevdiğiniz biri bu tarz bir fobiyi yenmeye çalışıuorsa onu olumlu yönde ilerlemesi için destekleyin.
  • Örmeğin, arkadaşınız normalde kalabalık yerlere gitmiyorken sizinle bir avmye geldiyse onunla ne kadar gurur duyduğunuzdan bahsedin ancak konuyu direkt olarak panik bozukluğa getirmeyin. “Benimle birlikte buraya gelmenin senin için kolay olmadığını biliyorum. Seninle gurur duyuyorum.” gibi bir şey söyleyebilirsiniz. 

3Gerçekçi hedefler koymasında ona yardımcı olun. Panik bozukluğu olan bir arkadaşınızla zaman geçirirken gerçekler hedefler koyması konusunda onunla konuşun. Tedavinin sonucu olarak sadece panik ataktan kurtulmaya odaklanmamalı. Bu, arkadaşınızın bir iyileşme görmediği durumlarda hevesini kıracaktır. Hayal kırıklığı yaşamaması için ulaşılabilen küçük hedefler koyması konusunda ona destek olun.

  • Örneğin, arkadaşınızla zaman geçirirken tedavi sürecinin nasıl gittiğini sorun. Bu sayede onu önemsediğinizi ve tedavi sürecine hakim olduğunuzu anlayacaktır. 

4Tedavi sürecinde destek olun. Arkadaşınızın terapisti sizi ve ailenizi grup terapisine çağırabilir. Bu sayede arkadaşınız aile konusundaki problemleriyle başaçıkabilir ve siz de oma bu süreçte yardımcı olmuş olursunuz.

  • Arkadaşınızın bunu istediğinden emin değilseniz ona, onun yanında olmanızı veya herhangi bir yardım isteyip istemediğini sorun.
  • Siz yanındayken ihtiyacı olabileceği için hangi ilaçları kullandığını sorabilirsiniz.

5Arkadaşınızın neyin üstünesinde gelmeye çalıştığının farkında olun. Arkadaşınız panik bozukluk yaşıyorsa endişe ve panik hayatlarının büyük bir kısmını kaplıyor demektir. Kendi hayatınızda pank ve endişeyi siz yaşıyor dahi olsanız bu, onun yaşadığı şeye eş değer değildir. Onun yanındayken şefkatli olmaya çalışın.

  • Örneğin, “Neler yaşadığını tam olarak anlamıyor olabilirim ancak her zaman senin yanımdayım.” veya “Ben bunları yaşamadığım için senin tam olarak ne hissettiğini bilemem ancak yine de senin yanındayım.” diyebilirsiniz. 

6Sosyal etkinliklere katılması için arkadaşınıza destek olun. Panik bozukluktan dolayı arkadaşınız sosyal ortamlardan uzak durabilir. Bu, onun iyileşmesine katkı sağlamayacaktır. Onunla zaman geçirirken sizinle birlikte sosyal etkinliklere katılmasını sağlayın. Yavaş yavaş sosyal etkinliklere katıldığında endişe edecek veya panik yapacak bir durum olmadığını fark edecektir.

  • Ancak onu çok fazla zorlamayın. Örneğin, başlangıç olarak birkaç arkadaş veya aile üyesiyle dışarı çıkması için ona destek olabilirsiniz.
  • “Arkadaşların seni gördüklerine mutlu olacaklar!” Diyebilirsiniz. 

7Onunla rahatlama teknikleri üzerinde çalışın. Arkadaşınızın yaşam kalitesini arttırmanın diğer bir yolu rahatlamasını sağlamatır. Günlük hayatta daha sakin olabilmesi için rahatlama teknikleri deneyin.

  • Bu tekniklerden bazıları, derin nefes alma, kas hareketleri, zihin egzersizi, meditasyon, yoga, tai chi veya onu rahatlatacak herhangi bir şey olabilir.
  • Onunla yoga dersi almayı deneyin. Bu, onun rahatlamasını ve sosyal ortamlarda daha çok bulunmasını sağlayacaktır.

Kaynak

  • https://www.adaa.org/finding-help/helping-others/spouse-or-partner
  • wikihow.com/Help-Loved-Ones-with-Panic-Disorder
  • http://www.psychguides.com/guides/how-to-find-help-treating-a-panic-disorder/

Sena Toprakçı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir