Prezervatif Kullanmadan Gebelik Nasıl Önlenir

Prezervatif kullanmadan istenmeyen gebelik riskini azaltmanın çeşitli yolları vardır. Çeşitli tıbbi seçenekleri konuşmak (ve reçete yazdırmak için) için aile doktorunuza danışabilir veya doğal yöntemleri seçebilirsiniz. Bununla birlikte, doğum kontrol yönteminin ötesinde prezervatifin – STD’lerin (cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların) önlenmesinde yararları olduğunu unutmayın. Ayrıca, gebeliği önlemenin % 100 garantili yolu, yalnızca cinsel ilişkiden kaçınmaktır; diğer tüm seçenekler gebelik riskinizi önemli ölçüde azaltsa da, önleme garantisi yoktur.

Gebeliği Önlemek İçin Prezervatifsiz Tıbbi Yöntemler Kullanma

1Hormonal doğum kontrol hapları kullanın. Prezervatif kullanmadan gebeliği önlemek isteyen bir kadınsanız, en yaygın seçeneklerden biri hormonal doğum kontrol hapı almaktır. Bu ilacı aile hekiminizden temin edebilirsiniz; haplar östrojen ve progesteron karışımı ya da sadece progesterondan oluşur. Normalde 21 gün süreyle günde bir tane kullanmalısınız, ardından yedi gün “şeker hapları” ile devam etmelisiniz (bu dönemde vücudunuz adet kanaması yerine ‘çekilme kanaması’ yaşar).

  • Piyasada farklı içeriklerde olan çeşitli doğum kontrol hapları vardır ve hangisinin sizin için en iyi olduğunu belirlemek için farklı seçenekler hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.
  • Doğum kontrol hapı kullanmanın avantajı, gebeliğin önlenmesinde% 91 oranında etkili olmasıdır (ve dozları eksik olmadan her gün aynı saatte kullanıldığında daha da etkilidir).
  • Bir kadınla ilişkiye giren ve hamile kalmasını istemeyen bir erkekseniz, düzenli olarak doğum kontrol hapları alıp almadığını partnerinize sorabilirsiniz. Bununla birlikte, erkekler için doğum kontrol yönteminin dezavantajı, bunun için partnerinin sözüne itimat edip ilaçları günlük olarak aldığı ve yanlışlıkla birini kaçırmadığına güvenmek zorunda olmalarıdır.

2Rahim içi aracı (RİA) taktırın. Rahim içi araç, vajinanızdan rahminize takılan küçük, T şeklindeki bir araçtır (gelecek yıllarda orada kalır ve doğum kontrolü görevini üslenir). Hamileliği önlemede % 99’dan fazla etkilidir.

  • Mevcut RİA’lar arasında şunlar bulunur: Mirena, Skyla ve Lilletta RİA’ları.
  • Mirena RİA hormonel bir yapıya sahiptir. Diğerlerine göre daha pahalıdır ve beş yıla kadar dayanır; Bununla birlikte, menstrüel krampları ve kanamayı azaltmaya yardımcı olur. Skyla ve Lilletta RİA’ları da hormonel yapıdadırlar ve üç yıla kadar dayanırlar.
  • The Copper RİA hormonel bir yapıya sahip değildir. Artıları, daha ucuz ve 10 yıla kadar dayanmalarıdır. Bununla birlikte, menstrüel kramplarınızı ve aylık kanamanızı artırabilme gibi dezavantajları vardır.
  • RİA için aile hekiminizden bir reçete alabilirsiniz. Daha sonra doktorunuz, takılması için bir randevu ayarlayabilir. Bu işlem genellikle yalnızca birkaç dakika alır.
  • RİA’nın takılması, rahim boynunuzun yanından geçtiği için kısa bir anlığına acı verebilir; ancak, yerleştirildikten sonra acı hissetmezsiniz.

3Diğer hormonal doğum kontrol seçeneklerini deneyin. Diğer hormonal seçenekler arasında vajinal halka, Depo-Provera enjeksiyonları ve doğum kontrol bantları bulunur. Aile doktorunuzdan bir reçeteyle ulaşılabilirsiniz.

  • Vajinal yüzük (NuvaRing olarak adlandırılır), vajinanıza yerleştirdiğiniz ve bir seferde üç hafta boyunca orada bıraktığınız bir doğum kontrol yöntemidir(ve çekilme kanaması için bir hafta boyunca çıkarmanız gerekir). Vajinanızda olduğu süre boyunca hormonları (östrojen ve progesteron karışımı) salarak ovulasyonu baskı altına alır. Yüzüklerin cinsel ilişki ile ilgili herhangi bir soruna neden olması enderdir ve normalde kullanıcı ya da kullanıcının partneri tarafından hissedilmemektedir. Başarısızlık oranı tipik kullanımda % 9, mükemmel kullanımda ise % 0.3’tür. Yüzük üç saate kadar çıkartılabilir, bu yüzden eğer cinsel ilişki sırasında yüzük olmadan daha rahat iseniz, bu da bir seçenektir.
  • Depo-Provera enjeksiyonları her üç ayda bir aile hekiminiz tarafından yapılır; bu nedenle, her üç ayda bir düzenli bir şekilde kullanmaya devam ettiğiniz sürece, doğum kontrol haplarını almayı (veya başka bir yöntem kullanmayı) hatırlamanıza gerek yoktur. Başarısızlık oranı, her üç ayda bir enjeksiyonlara devam edenler için% 1’den daha düşüktür.
  • Doğum kontrol bantları yaklaşık 5cm x 5cm boyutlarındadır ve cildinize yapıştırılır. Her bant bir hafta dayanır ve sonra değiştirilmesi gerekir – bu nedenle, üç hafta aralıksız kullanıp çekilme kanaması için bir hafta ara vermeniz gerekmektedir. Bantlar doğum kontrol hapı ile aynı hormonları içerir ve doğru şekilde kullanıldığında (ve her hafta özenle değiştirildiğinde) başarısızlık oranı % 1’in altındadır.
  • Doktorunuza derinizin altına yerleştirilebilen doğum kontrol yöntemi olan Implanon hakkında danışın. Bu doğum kontrol yöntemi kolunuza yerleştirilir ve dört yıla kadar dayanır.

Kaynak

  • https://www.optionsforsexualhealth.org/birth-control-pregnancy/birth-control-options
  • http://www.wikihow.com/Prevent-Pregnancy-Without-a-Condom
  • https://www.plannedparenthood.org/learn/birth-control

cemre dinsel

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir