Prostat Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Prostat kanseri, erkeklerde görülen en yaygın kanser türüdür ve kansere bağlı ölümler arasında ikinci sırayı alır. Hastalığın ortalama teşhis edilme yaşı 66’dır. Her 10 vakadan 6’sı için teşhis edilme yaşı 65 yaş ve üzeridir ve vakaların çok az bir kısmı 40 yaşından önce teşhis edilmektedir. Prostat kanseri görünürde hiçbir belirti vermez ve prostat kanserine dair tanımlayıcı bir izleme protokolü bulunmamaktadır. Prostat kanserlerinin %90’ının lokal olarak geliştiği ve vücudun diğer bölgelerine sıçramadığı görülmektedir ki bu prostat kanserine sahip erkeklerin neredeyse %100’ünün beş yıllık bir süreç sonrasında hastalıktan kurtulduğu anlamına gelmektedir. Prostat kanseri ile ilgili endişeleriniz varsa, belirtileri tanımayı ve en yakın zamanda tedavi sürecine başlayabilmek için hastalığın teşhisine dair testler konusundaki bilincinizi arttırmayı öğrenmelisiniz.

Prostat Kanserinin Erken Belirtileri

1. Erken dönem prostat kanseri belirtilerini tanımlayın. Farkettiğiniz herhangi bir belirtiyi not edin böylece bunlarla ilgili doktoranıza danışabilirsiniz. Bu belirtiler, prostat kanseri olduğunuza dair kesin kanıtlar değillerdir ancak bir doktor tarafından muayene edilmeniz gerektiği ile ilgili bir sinyal olarak değerlendirilmelidir.

2. İdrar döngülerinize dikkat edin. İdrar döngünüzde belirgin bir değişiklik meydana gelirse; bu, prostat kanserinin belirtisi olabilir. Örneğin, idrar boşaltımını bitirme süreniz daha uzun olmaya başlamış olabilir. Konumu nedeniyle, kanser kütlesi üretra ve idrar torbanıza baskı yaparak idrar akışını zorlaştırabilir. Bu durum, zayıf ya da yavaş akış olarak adlandırılır. İdrar boşaltımını bitirme süreniz daha uzun olmaya başlamışsa ya da idrarınız yavaş ve kesintili olarak boşaltılıyorsa bunu not edin.

  • Tuvalete gitmek istiyorsunuz ancak idrar boşaltımı yapamıyorsanız, bu; prostat bölgesindeki kütlenin üretra ya da üretraya açılan idrar yolunu tıkamış durumda olduğunu gösterebilir. Tuvalate gitmeniz gerektiğini hissediyorsanız ancak idrar boşaltımı yapamıyorsanız, daha şiddetli tıkanmalar deneyimlemeye de devam edebilirsiniz.
  • Geceleri daha sık tuvalete gitme ihtiyacı hissediyorsunuz bu nedenle daha sık uyanıyorsanız, bu durum; kütle, idrar çıkışını tıkadığından dolayı idrar torbanızın tam olarak boşaltılamıyor olmasından kaynaklanabilir. Bu, uyuyor olduğunuz sırada idrar torbanızın daha önce orada birikmiş olan idrardan dolayı daha sık dolmaya başlamış olmasıyla ilişkilidir. Bunun yanı sıra, idrar boşaltımı yapmanız gerektiğini hissedebilir ancak prostat kütlesi üretra ya da idrar torbasını tıkadığı için yapamayabilirsiniz.

3. İdrar boşaltımı yaparken yanma hissedebileceğinizden haberdar olun. İdrar kesenizdeki daha fazla idrar birikimi ve yetersiz boşaltım nedeniyle enfeksiyonlar, iltihap oluşumlarına neden olabilir ve idrar geçişi sırasında bu iltihap oluşumları da yanma hissi yaratır. Prostatın bir enfeksiyon nedeniyle iltihap taşıma durumuna prostatit denir.

4. İdrardaki kan ya da kırmızı ve pembe renkleri araştırın. Genişleyen prostat kanseri kütlesi nedeniyle yeni kan hücreleri şekil değiştirebilir ya da diğerleri zarar görmüş olabilir. İdrarda kan görülmesi durumu hematuri olarak adlandırılır. Ayrıca, prostattaki büyüme prostatite ya da boşaltım sisteminde ilhitap oluşumlarına neden olabilir.

5. Acı veren boşalma deneyimlerine dikkat edin. Prostat kanserinin prostatitle olan ilişkisi oldukça detaylı bir şekilde belgelenmiştir. Prostat iltihabı, boşalmayı kontrol eden salgı bezlerine etki edebilir ve bu durum acı veren orgazm deneyimlerine neden olabilir.

Prostat Kanseri ya da Metastazın İleri Dönem Belirtilerini Tanımlama

1. İleri dönem prostat kanseri ya da metastaz belirtilerini araştırın. Boşaltım sistemi enfeksiyonları, iyi huylu prostat büyümesi ve prostatit, kanserin metastatik belirtileri olarak görülmez. İleri dönem prostat kanseri ile ilişkili çok çeşitli belirti bulunmaktadır. Prostat kanseri riski taşıyorsanız ya da geçmişte prostat kanserine yakalanmışsanız bu belirtilerle ilgili farkındalığınızı arttırmalısınız.

2. Açıklanamayan bulantı, kusma, kabızlık ve bilinç bulanıklığına dikkat edin. Prostat kanseri; kemik ağrıları, zayıflıkları ve kemik kırılmalarına neden olabilir. Kemikte bulunan kalsiyum, kana boşalarak kandaki kalsiyum değerlerini yükselterek bulantı, kusma, kabızlık veya bilinç bulanıklığına neden olabilir.

3. Vücut uzuvlarınızdaki şişme ya da kol, bacak ya da kuyruk sokumu kemiklerinizdeki hassasiyet, prostat kanserinin belirtisi olabilir. Prostat kanseri, lenf nodlarına yayılabilir. Bu nodlar, pelvik bölgesi çevresinde konumlanmaktadır, kana sıvı boşaltımı ve sıvıların süzülmesi sürecine yardım ederler. Bu süreç, kanser dokusu tarafından engellendiğinde, lenf nodları genişler ve bölgenin şişmesine neden olurlar. Bu notkada kol ve bacaklarınız gibi vücut uzuvlarınızdaki şişme belirtilerini araştırın. Bir tarafın etkilendiğini düşünüyorsanız,onu vücudunuzun diğer tarafıyla karşılaştırın.

4. Açıklanamayan nefes darlığı, göğüs ağrısı ve/veya öksürükte kan belirtilerine dikkat edin. Prostat kanseri, akciğerlere yayılabilir. İlaç ya da antibiyotiklerle tedavi edilemeyen öksürük, göğsün tümünde ya da belirli bir bölgesinde görülen ağrı, nefes dağrlığı ve öksürükte kana karşı hassas olun. Kanser, normal akciğer fonksiyonlarını sekteye uğratır, bölgeye zarar vererek ilhitap oluşumlarına neden olur. İltihap, akciğer duvarlarında sıvı birikimine yol açarak nefes darlığı ve göğüs ağrısı ile sonuçlanır.

5. Yürüme güçlüğü, baş ağrısı, vücudun çeşitli bölümlerinde duyu kaybı, hafıza kaybı ve idrarı tutmada güçlük, ileri derece kanserin belirtileridir. Prostat kanserinin beyne yayılması ile sonuçlanan hastalık Leptomeningeal Karsinomatozis olarak adlandırılır ve kendini baş ağrısı, vücutta duyu kaybı, yürüme güçlüğü, idrarı tutmada güçlük ve hafıza güçlüğü ile gösterir.

6. Sırtınızdaki ağrıya ve dokunmaya karşı hassasiyete dikkat edin. Prostat kanseri omuriliğe yayılabilir. Bu durum, omurgadaki baskıyı arttırarak sırt ağrısı, hassasiyet ve kas zayıflığı ya da duyu kaybı ile sonuçlanır. Bununla birlikte idrar boşaltım sürecinde zorluk, mesane ve bağırsak üzerinde kontrol kaybı gibi nörolojik problemler de ortaya çıkabilir.

7. Dışkı sırasında rektumdan kan gelmesi kanserin rektuma yayıldığınının işareti olabilir. Araştırmalar, bölgeye olan yakınlığından dolayı prostat kanserinin rektuma yayılabileceğini göstermektedir. Ikınma sırasında oluşabilecek karın ağrısı ve kanamaya dikkat edin.

8. Prostat kanseri ile ilişkili belirtiler, farklı bir hastalığın belirtileri olabilir. Örneğin; idrar yolu enfeksiyonu kendini idrar boşaltımı sırasında yanma hissi ile gösterebilir ancak prostat kanserinin başka bir belirtisini göstermez. Yine de yanma hissi, prostat kanserinin belirtisi olabilir ve bir doktora danışmayı gerektirir. Bir uzman görüşü ve düzenli test ve muayene sürecinin gerçekleştirilmesi, etkili bir teşhisin belirleyicileridir.

  • Prostat iltihabı, prostat kanseri ile aynı belirtileri gösterebilir ancak alt karın, sırt ve pelvik bölgesinde daha şiddetli ağrıya neden olduğu bilinmelidir. Ayrıca, prostat iltihabı, bir enfeksiyondan kaynaklanabilir ve ateşe neden olabilir. Bu, kanserde görülmeyen bir belirtidir.
  • İyi huylu prostat büyümesi prostat kanserinin belirtilerini taklit edebilir. Kanserin varlığı, test ve değerlendirmeler sonrasında anlaşılabilir. Bununla birlikte, iyi huylu prostat büyümesi kendini, ani idrar boşaltım ihtiyacı, zayıf idrar boşaltımı ve geceleri tuvalete gitme ihtiyacı ve idrar boşaltımı sırasında zorlanma gibi alt idrar yolu semptomları ile gösterir. Ayrıca 50 ve 80 yaş arasındaki erkeklerin yaklaşık %50’sinin ereksiyon ve boşalma problemleri yaşadığı da bilinmelidir.
  • Noktüri (Gece boyunca sık idrar boşaltımı) yaşlandıkça yaygınlaşır. Zamanla mesane, esnekliğini ve daha fazla idrar tutma kapasitesini kaybeder. Ek olarak, vücudumuz zaman geçtikçe hormon kaybı yaşar. Bu, geceleri normal böbrek fonksiyonlarını yavaşlatarak normalden daha fazla idrar üretimine neden olur. Bunun sonucunda, gündüz daha fazla idrar üretimi ve geceleri daha fazla idrar boşaltımı meydana gelir. İyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseri, noktüriye neden olsa da genel olarak zayıf idrar boşaltımı, idrar boşaltımı eksikliği, idrar boşaltımı sırasında peniste yanma hissi, ağrılı boşalma ve ereksiyon problemleri ile belirti verir.
  • Sık idrar boşaltımı, ciddi komplikasyonlara neden olabilecek diyabetin de belirtisi olabilir. Gündüz ve geceleri gözlenen aşırı idrar boşaltımı yaşıyorsanız, bir doktora danışmanız önerilmektedir. Bir boşaltım günlüğü tutun. Günlüğünüz, iki günde bir olacak şekilde, ne kadar su içtiğiniz, ne kadar tuvalete gittiğiniz ve idrar boşaltımı yaptığınız, eğer alıyorsanız hangi ilaçları aldığınız, idrar yolu enfeksiyonu bilgisi ve ilişkili belirtileri içermelidir. Doktorunuz, noktürinin nedenlerini ve tedavisini belirleyebilmesi için hazırladığınız günlüğü inceleyecektir.

9. Prostat kanserinin herhangi bir belirti vermeyebileceğini bilin. Prostat kanseri olan birçok erkek, hiçbir belirtiye sahip olmamaktadır. Eğer prostat kanseri riski taşıyorsanız, herhangi bir belirtiye sahip olup olmamanızdan bağımsız olarak düzenli olarak muayene sürecinden geçmelisiniz.

Prostat Kanserinin Teşhisi

1. Doktora gidin. Yukarıda sıralanan prostat kanseri belirtilerinden herhangi birine sahipseniz geç kalmadan tıbbi yardım almanız önerilmektedir. Prostatit, idrar yolu enfeksiyonu ve iyi huylu prostat hiperplazisi gibi kanseri taklit edebilen olası birçok teşhis vardır. Ancak prostat kanseri olunması durumunda bununla ilgili tedaviye en iyi şekilde başlamak en iyisidir. Doktorunuz size gerekli fiziki muayeneyi yapacak ve belirtilerinizi gözlemlemek isteyecektir. Ayrıca ailnin sağlıklı ilgili geçmişini, nasıl beslendiğinizi, cinsel açıdan nasıl süreçlerden geçtiğinizi, uyuşturucu, tütün gibi maddelerin kullanıp kullanmadığınızı soracaktır.

Kaynak: 1 (Erişim: ) 2 (Erişim:)

Article Categories:
Genel Sağlık

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir