Rosacea için Bitkisel Tedavi Nasıl Uygulanır

Rosacea, yüz kızarıklığıyla, hassaslıkla ve cildin hemen altındaki iltihaplı kan damarlarından ötürü kaynaklanan kabarcıklarla bilinen bir cilt problemidir. Rosacea tedavisinde bitkisel ilaçların rolü medikal bilimi tarafından kesin olarak belirlenmese de tedaviye yardımcı olduğunu gösteren anekdot bir çok veri bulunmaktadır. Çoğu bitkisel tedavi krem ve merhem aracılığıyla direkt olarak cilde uygulanır ancak bazı durumlarda ilacı oral olarak kullanmak tercih edilen yöntemdir.

Bitkisel Tedavileri Topikal Olarak Kullanmak

1Meyan kökü özü içeren bir jel uygulayın. Meyan kökü (glycyrrhiza glabra) 11-beta-hydroxysteroid dehydrogenase adı verilen bir enzimi engelleyerek iltihabı azaltır. Meyan kökünün ayrıca cilt iltihabı olan hastalarda önemli bir miktarda kızarıklığı, şişliği ve kaşıntıyı azalttığı görülmüştür.

  • Rosacea hastalığı genellikle yanakları, burnu, çeneyi, göz kapaklarını ve alnı etkiler.
  • Meyan kökü özlü bir jeli günde iki kere sıkıntılı bölgelere uygulayın.

2Koyungözü (Feverfew) bitkisi özü içeren bir cilt kremi kullanın. Koyungözü veya Gümüşdüğme  (Tanacetum parthenium) 5-lipoksijenaz ve siklooksijenaz enzimlerini ve kandaki trombosit agregasyonunu engelleyerek iltihaplanmayı azaltır.

  • Hamile ya da emziren kadınların ve çocukların koyungözü bitkisi içeren ürünleri kullanmamaları gerekir.
  • Koyungözü ürünleri az miktarda kullanıldığında daha etkilidir.

3Yeşil çay yaprakları ve özü içeren bir cilt kremi kullanın. Yeşil çay (camellia sinensis) iltihap önleyici, antioksidan ve fotokoruyucu özelliklere sahip bir bitkidir ve özellikle Rosacea (Gül) hastalığının en karakterize sorunu olan güneş hassaslığı üzerinde etkilidir.

  • Günde iki kere sıkıntılı bölgelere yeşil çay içeren kremler uygulayın.
  • Alternatif olarak demlenmiş soğuk yeşil çayları kompres yaparak yüze uygulamak da yararlı olabilir.

4Yüzünüzdeki sıkıntılı bölgelerde yulaflı sabunlar kullanın. Yulaf yüzünüzü temizler, nemlendirir, iritasyonu (tahrişi) azaltır ve kaşıntıyı rahatlatır. Aynı zamanda iltihap söndürücü özelliklere de sahiptir. Yulaf içerdiği protein ve polisakkaritle cildi güçlendirir ve koruyucu bir bariyer inşa eder.

  • Rosacea (Gül) hastalığına sahip insanların yüzünde yanma ve batma hissi olabilir ancak yulaf içerikli sabunlar bu rahatsızlıklarla savaşmada yardımcı olur.

5Yüzünüzdeki sıkıntılı bölgelere lavanta yağı uygulayın. Lavanta (Lavandula angustifolia) ciltteki iltihap ve acı sorunlarıyla başa çıkmada yardımcı olabilir. Yüzünüzü temizledikten ve kuruttuktan sonra bir parça pamuğu lavanta yağı ile ıslatın ve nazikçe yüzünüzdeki burun gibi (roza hastalarının genellikle kırmızı ve tümsekli bir burnu olması yaygındır) problemli bölgelere uygulayın. Bu işlemi günlük olarak tekrarlayın.

  • Alerjik olup olmadığınızı görmek için küçük bir bölgeye uygulayarak başlayın, çünkü lavanta bazı insanların cildini rahatsız edebilir.
  • Rosacea hastalığı açık tenli, kızıl saçlı kadınlarda, 30 ve 50 yaş arası insanlarda özellikle kolaylıkla yanakları kızaran insanlar arasında daha yaygındır.

6Cildinizde papatya içerikli ürünler kullanmayı deneyin. Yüzünüzde soğutulmuş papatya çayı kullanmak içerdiği yatıştırıcı, orta derece iltihaplanma önleyici ve antibakteriyel özellikleriyle Rosacea ile baş etmenize yardımcı olabilir. Bir miktar papatya çayı demleyin, çayı buzdolabında bir kaç saat dinlendirin ve sonra bir yüz havlusuna biraz papatya çayı dökün ve kısa süreli rahatlama için havluyu soğuk kompres yapın. Papatya aynı zamanda kremlerin ve merhemlerin içinde de bulunur.

  • Papatya bir çok kozmetik ürününün içinde bulunan bir bitkidir.
  • Bazı nadir durumlarda, papatya cilt isilikleri gibi alerjik reaksiyonlara yol açabilir.

7Problemli bölgelere çay ağacı yağı uygulayın. Çay ağacı yağı (Melaleuca alternifolia) iyi bir antiseptik ve iltihap önleyicidir. Bu da çay ağacı yağını gül hastalığı tedavisinde iyi bir seçim yapar. Bir kulak temizleme çubuğunu çay ağacı yağı içeren şişenin içine batırın ve yağı nazikçe yüzünüzdeki iltihaplı bölgelere ve kabartıların üzerine uygulayın.

  • Başlangıçta yüzünüze günde iki kere çay ağacı yağı uygulayın zamanla miktarını kendiniz ayarlayın.
  • Alerjik kontakt dermatit gibi yan etkileri ortaya çıkarabileceğinden çay ağacı yağını kullanırken dikkatli olmalısınız.

8Cildinizdeki sıkıntılı bölgelere kafur yağı uygulayın. Kafur (Cinnamomum camphora) cilt tarafından kolayca emilir ve cildi rahatlatır, acıyı azaltan analjezik ve antimikrobiyal özellikler içerir. Ancak, kafur yağı cildi rahatsız edebilir. Onun için bir parça pamuğa az miktarda yağ damlatarak cildinizin nasıl tepki verdiğini gözlemleyin.

  • Bir gün içerisinde farklı bitkisel yağları cildinizde kullanmaktan kaçının. Yukarıda listelenen yağlar yararlı olsa da birlikte kullanıldıklarında cilt iritasyonu ve kaşıntı gibi problemler çıkarabilirler.

Kaynak:

  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rosacea/basics/definition/con-20014478
  • http://consults.blogs.nytimes.com/2009/06/25/natural-remedies-for-rosacea/?_r=1
  • http://www.wikihow.com/Use-Herbal-Remedies-for-Rosacea

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir